"Aki nem érti meg, hogy a népszavazás nem arról szól, hogy akarunk-e együtt élni egy csomó muszlimmal, az nem csoda, hogy azt sem érti, hogy miért nem akarunk népszavazni. Szomorú... Nagy bátorság kell, hogy fel merjük vállalni a véleményünk egy olyan országban, ahol az emberek nagy része teljesen hülye. Respect a 30y-nak!" - írja egy rajongó.

Érvénytelen szavazásra buzdít a 30y zenekar - mandiner.hu

Olvasva a 30y nevét, bevallom, se kép, se hang nem voltam. Pécsi bandákból az egykori Kispál és a Borz képezi ismeretemet és dobhártyám ismerőseinek körét, aztán sika, kasza, léc... Nos, hogy hiányosságomat pótoljam, gyorsan felszaladtam a wikipédiára, és vadászni kezdtem az információk után. Átpörgetve az oldalt, megakadt a szemem egy információn: 2016 A Kis Herceg (A Pécsi Balett Táncmeséjének zenéje). Egy klasszikus művészethez is közük van, akkor nem csak alternatívkodásból állhatnak ki. Nyilván komoly és megalapozott kijelentéseket nem tehetek a 30y-ról én, a 38x. De nem is az ő személyük, közös csapatuk a lényeg, hanem az, ahogy ők viszonyulnak, illetve ahogy én viszonyulok a népszavazáshoz.

Nem emlékszem, hogy lett volna olyan "fülkejárás", hogy távol maradtam volna. Akár Pápán, akár Balatonedericsen volt az állandó lakcímem, Somogyból is mindig felkerekedtem. Évek óta pár házzal arrébb kell csupán fáradnom, nyilván így is elmegyek, és nyilván komolyan véve a feladatot, nyilván a hiba elkerülésére törekszem. Mert két ikszet húzni nyilván hiba. Nyilván, nekem nyilván. Másnak nem nyilvánvaló ez. Sőt a szándékosan érvénytelenül szavazó még azzal is tetőzi a szavazókhoz való hozzáállásának ellenségességét, hogy lehülyézi őket. Nem elég, hogy vannak nemmel és igennel szavazók, most már vannak, akik érvénytelenül szavazók. Képes az ember a hülyeségben való megújulásra...

A zenekar rajongója egyenesen nagy bátorságnak tartja, hogy érvénytelen szavazásra buzdít kedvenc bandája. Nagy bátorság kartonpapíron két beikszelt kört mutatni, vagy a Kossuth téren modellezni az érvénytelen szavazást? Nagy bátorság akkor lenne egy ilyen tett, ha büntetést, bármiféle szankciót vagy hátratételt vonna maga után. Ez inkább fából vaskarika.

Nem fogadom el az ő logikájukat, hogy ha szavazok és ráadásul érvényesen szavazok, akkor hülye vagyok. Ugyanis elhangzik egy kérdés, Brüsszel ide vagy oda, s erre a kérdésre szülőhazám állampolgáraként válaszolhatok. Egy eldöntendő kérdésre hétköznap sem válaszolok nemigen-nel.

Az a törvényes rend, amelyben élek, nem királyság vagy nem diktatúra. Jelenleg (még) jogomban áll határozott és hasznos véleményt nyilvánítani. Azért megyek el érvényesen szavazni, hogy kifejezzem akaratomat (akár teljesül, akár nem), és később is megtehessék az utánunk jövők.

Hozzászólások