A karácsony ellenáll, úgy tűnik. Nagyon régóta megy már egy szöveg, hogy keresztyénség utáni korban élünk, meg a keresztyénség eltűnőben van, egyre kevesebben járnak a templomba, különös módon a karácsony tartja magát. Pedig hogyha a keresztyénség utáni korban vagyunk, akkor tulajdonképpen nincs is szükség karácsonyra. (...) Az a különös, az emberek mégis ragaszkodnak hozzá, és egyáltalán nem zavarja őket, hogy a karácsony Jézus Krisztus születésének az ünnepe. A karácsony egy nagyon erős szimbolika a karácsonyfával, betlehemessel, fényekkel, tehát mégiscsak ott van, hogy ez egy keresztyén ünnep, nem más! (...) Ami megvolt gyerekkoromban, az megvan még most is. Ez nagy dolog, a mai világban, amikor évente dobhatom el a mobiltelefonomat, aztán újra tanulhatok mindent. (...) A karácsonyban van valami állandóság, szerintem ez az ünnepnek az egyik titka. Van valami állandóság ebben az állandó nagy változásban, amit már gyakorlatilag alig lehet követni....

Interjú Ft. Köntös Lászlóval, PápaTv felvétele - youtube.com

A mesterséges intelligenciának és a fejlett hangalkotó technológiának hála a Google Assistant angolul már úgy végzi el ezt a feladatot, hogy a vonal másik végén lévő ember észre sem veszi, hogy valójában nem emberrel, hanem géppel beszélget. Persze arra, hogy ezt a fajta fejlett technológiát mi is használni tudjuk, valószínűleg még várni kell, a Google legalábbis az elterjedéséről, illetve széles körben való használhatóságáról egyelőre semmi konkrétumot nem mondott. Ettől függetlenül már most is jó néhány feladatot adhatunk neki, a Google pedig úgy döntött, ezt egy igazán autentikus karácsonyi reklámban teszi még nyilvánvalóbbá: újraforgatták a Reszkessetek, betörők!-et, méghozzá Macaulay Culkinnal. A 38 éves színész visszatért az ikonikus házba Kevin McCallisterként, akit a szülei otthon felejtettek a vakáció idejére. Kevin így a Google Home Hubot hívja segítségül, vele bővíti a bevásárlólistát, védi meg a házat és intézi el a pizzafutárt úgy, ahogy csak ő tudja – a legendás mondattal: Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!

A Google újraforgatta a Reszkessetek, betörők!-et Macaulay Culkinnal - hvg.hu

Csak Kevin otthon ne maradjon! - merült fel bennem néhány hete a vágy arra vonatkozóan, hogy az idei karácsonyra ne a Reszkessetek betörőket ajánlja a tévé megnézésre. No, nem ússzuk meg, az egyik csatorna ismételten favoritként kezeli a filmet, és idén is műsoron van a trilógia. Évről-évre ugyanaz a film, ugyanaz a történet, ugyanazok a szereplők. Ez lesz a XXI. századi állandó? Nem gondolom, hogy egy otthon felejtett kölyök kiszoríthatná a jászolban fekvő gyermek üzenetét. A születés titka, az istálló, az angyalkar, a pásztorok nem cserélhetőek le. Miért? Mert Isten kijelentése tartósabb minden filmnél és reklámfilmnél.

Egyetértek Köntös Lászlóval abban, hogy a karácsony megmaradása egy állítólag tért vesztő keresztyén világban nagy dolog. Benne van az ember folytonosság-igénye és az örökkévaló evilági megízlelése utáni vágya. A karácsony illata, fénye, íze, dallamvilága szerves egység. Mélyen gyökerezik az életünkben, rítusként ivódott belénk az évről-évre közel engedett ünnep. Telis-teli van örökséggel, ami egyben hátrahagyott hagyatékunk lesz utódaink számára. Csak a hit nem fogyhat el belőle, különben reklám, azaz kellék és eszköz lesz belőle.

A karácsony ünnepének megmaradása (de ide vehetjük a húsvétot is!) számomra azt jelzi, hogy a keresztyénség életben van. Isten földig hajlásának nagy üzenete nem avult el, nem lett korszerűtlen és nem unalmas. A környezet sokat változott, de az alapvető dolgok nem: öröm, békesség, rácsodálkozás, ajándékozás vágya. A körülöttünk lévő világ, aminek mi szerves részei vagyunk még többet és még nagyobb lépésekben fog változni (ennek még csak apró előszele a Google Assistant embert utánzó gépi hangja), de Isten üzenete ugyanaz marad: földig hajoltam érted.