Cigányok, zsidók, nők – róluk szóló vicceket oszt meg rendszeresen Facebook-oldalán a pedagógustüntetések egyik szervezője. Koroknyai Sándor a Szolidaritás mozgalom szombathelyi politikusa. Facebook-bejegyzéseiben több vicc is szerepel: ezekben a cigányság és a fémtolvajlás, a nők és a butaság valamint a zsidók és a haszonlesés összekapcsolódik – hangzott el az M1 Híradójában.
Kirekesztő vicceket posztol a pedagógustüntetés szervezője – Magyar Idők

Az utóbbi időben elhíresült a szombathelyi pedagógustüntetés szervezője. Személye önmagában sokat elmond a múlt heti tüntetések komolyságáról, hiszen nem pedagógusról (és még csak diákról) sincs szó, a Szolidaritás nevű baloldali csoportosulás szombathelyi aktivistájáról beszélünk. Mint a közszolgálati tévé Híradója erről beszámolt, nevezett úr Facebook-oldalán kirekesztő, azaz cigányokat, zsidókat, nőket becsmérlő vicceket tesz közzé rendszeresen.

Szombathelyen a pedagógustüntetés amúgy is elég félszegen sikerült, ami talán a zuhogó esőnek, talán egyebeknek is betudható. Az egykor híres Borostyánkő-áruház előtt emberi ürüléktől szagos aluljáróban találkoztak a tüntetők. Bőven elfértek. Amúgy a miskolci tiltakozó levélhez azok a helyi iskolák csatlakoztak, amelyek valami módon parkolópályára jutottak, vagy olyan intézmények, amik kapcsán évek óta felmerül az esetleges bezárás lehetősége is. Problémájuk – meglátásom szerint - itt helyben nem a rendszerben keresendő, sokkal inkább abban az egyszerű tényben, hogy egyre kevesebb a gyerek.
No, de maradjunk a kirekesztő vicceknél, mert nem egyetlen ember magánügyéről van szó. A szombathelyi baloldali aktivista esete nem az első, aki a közösségi internetes oldalon nyilvános bejegyzései miatt lepleződött le. Magukat művelt gondolkodónak tartó emberek, konzervatív politikai aspiránsok, a helyi kultúra jeles képviselői alantas gondolatmenetek sorát ontják magukból, vállalva a nyilvánosságot. A különböző témákban - mellőzve a tájékozódást - megosztanak, hozzászólnak, keverik-kavarják a szót.
Gyerekkoromban bennfentesek szívesen meséltek olyan vicceket, ami apró fricska volt a hatalom ellen. Zongoratanárom a helyi kultúrház igazgatója volt. Zenészként indult pályája, mégis egy faluban kötött ki, ahol a kultúra szinte csak a mozit jelentette, s ő közben zongorázni tanított gyerekeket, majd a számítógépes Basic-nyelvet a személyi számítógépek megjelenésének hőskorában. Emlékszem, mindig politikai vicceket mesélt szüleimnek, de a végét, a poént már vagy suttogta, vagy mimikával jelezte. Egyszer megkérdeztem apukámat, ti ezt értitek? Bevallotta, hogy soha. Ám ennek ellenére mindig nevetett: ez volt a cinkos összekacsintások kora.
Csakhogy manapság semmiféle kontroll nem létezik. Jóérzésű ember azt gondolná, legalább egy belső gát megállíthat magukat intelligensnek tartó embereket abban, hogy nyilvánosan, bárki számára hozzáférhetően bántó szövegeket tegyenek közzé. De nem, nincs gátlás. Természetesen, ha a sajtó kiszúrja durvaságaikat, akkor a sajtó a kirekesztő, mert orbánista, vagy liberális, Fidesz-bérenc, vagy Soros-pénzelte. Sokszor olyan naivan tárják fel legalantasabb gondolataikat, mintha az lenne a legtermészetesebb, amiképpen ők látják a világot. Amiben a nők nem érnek fel a férfiészhez, (szüljenek és neveljenek gyereket), amiben megengedett minden esetben egy kis szalon-zsidózás, amelyben dehonesztáló megjegyzéseket lehet tenni közszereplőkre, mert nekik azt bírniuk kell. Mindegy, hogy jobb-, vagy baloldal: ez emberi, emberiességi kérdés.
Gyakran eszembe jut a bolondok kútjáról szóló régi példamese. Volt egy ország, ahol mindenki bölcs volt, kivált a király. Ő volt bölcsek közt a legbölcsebb. Ám a királyi vár udvarában állt egy kút, s aki annak vizéből ivott, bolond lett. Eleinte senki nem ivott belőle, de aztán ez is, az is. A bolondok kigúnyolták a bölcseket, s ezért szégyenükben sokan úgy döntöttek, ők is isznak a kút vizéből. Végül a királyon kívül mindenki ivott belőle. Igen ám, csakhogy a sok bolond mind úgy vélte, királyuk a bolond. Tépelődött a király, mit is tegyen: maradjon-e bölcs, vagy igyon ő is a kút vizéből? Végül ivott, s ő lett a bolondok közt a legbolondabb. A bolondok királya.
A bolondok őrült ámokfutását látva nem azt kívánom, hogy legyen mindenki politikailag korrekt, azaz PC. A PC még nem garancia az őszinte korrektségre, sőt, sok esetben képmutatás és elfojtás áll a hátterében. Mert az igazi korrektség eredője a tiszta lélek. Nem PC-nek kell lenni, hanem tiszta lelkű embernek.

Hozzászólások