...Magyarország is nagyszerű eredményeket ért el, a negyedik hely elnyerése mellett a Széll Tamás által vezetett csapat hozta haza a legjobb hústálért és a legjobb plakátért járó díjat is.

A negyedik hely mellett két különdíjat is kaptak a magyarok a Bocuse d'Or-on - mandiner.hu

...megint Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet. Deák Kristóf Mindenki című alkotása a legjobb élő szereplős rövidfilmek között került a legjobb ötbe.

Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet - origo.hu

Nemzeti levertségünk idején, amikor sokunknak naponta eszébe jutnak a busztragédia áldozatai és túlélői, enyhülést adtak a győzelmi hírek. Nem feledtettek, de kizökkentettek. Olyan jól jött a profi konyha és a filmes világ sikere, mint Józsefnek a fáraó álma. Hiszen bár az Úr a börtönben is Józseffel volt, azért mégis csak jobban érezhette magát szabad emberként. 

Egy csapat egyénekből áll, mégis egységet és összefogást tanúsít egy közös cél érdekében. A séfek és a filmesek csapata is bizonyította eredményességét. Jóllehet a Bocuse d'Or-on a dobogó egyik fokára sem álltunk fel, és az Oscar-díjat sem osztották még ki, mégis sikerélményekkel gyarapodtuk: Szél Tamás csapata vállalva a megmérettetést az ízek világának rangos részébe merészkedett és két különdíjat nyert; Deák Kristóf rövidfilmjének pedig már pusztán jelölése is elismerést váltott ki. 

A csapatokban az az igazán fantasztikus, hogy hatványozottan jelen van bennük a küzdeni akarás és harci kedv. Természetesen egyénileg is nagyon jól kell teljesíteni  a hatványozódás megvalósulásához, mert a csapatteljesítményben egyéni klasszisok vannak jelen úgy, hogy eredményeik egybeolvadnak mire elérik céljukat. Maly Róbert operatőr korábban már díjazott volt Karlovy Varyban, Balázs Ádám zeneszerző már volt olyan muzsika társszerzője, ami amerikai tévésorozatban is felcsendült, Deák Kristóf rendező érésének idejét pedig Spielberg, a Hacktion és a University of Westminster mérföldkövezte.

A rövidfilmben valamint a vegán és húsos tálak összeállításában is van egy ütős ötlet, ami megragad. Például Szulló Szabina csapatkapitány szakácsai olyan alapanyagokat sorjáztak egymás mellé, amik ínycsiklandóak: a "Gyökerek és levelek alatt" tányéron tokaji bor és ecet, tökmag, medvehagyma, szarvasgomba, zeller, paprika ízei nyűgöztek le, a "Magyar téli erdő" tálon pedig mangalica sonka és szalonna, kacsamáj, tokaji furmint és aszú valamint savanyított zöldségek íze hódított. Nekem a plakát is tetszett, az arany kalitkába zárt bressei tyúkkal abszolút illeszkedett a verseny témájához. 

A Mindenki című rövidfilmben nem ízek keverednek, hanem gondolatok szövődnek egymás után vékony szálként, és adnak végül egy képet: megtévesztés, hatalommal való (vissza)élés, együttérzés, azonosulás, tisztaság, bátorság. A legelgondolkodtatóbb a kórusvezető tanárnő sikerekhez vezető sajátos módszere: akinek nincsen jó hallása, az tátikázzon.

Bár Széll Tamás főztjét még nem kóstoltam, csak Deák Kristóf filmjét láttam már kétszer, mégis mindkét magyar sikernek örülök, büszkeséggel tölt el és hálaadásra késztet.

Hajrá Csapatok!!!