Abban mindenesetre a szakértők egyetértettek, hogy el kell fogadnunk: hamarosan az emberek és a robotok együtt fognak dolgozni, és ez teljesen természetes lesz. Marc Raibert, a Boston Dynamics alapítója szerint a közeli jövőben a szórakoztatóipart, a vagyonvédelmet és biztonságot, az építkezéseket, és a katasztrófaelhárítást is forradalmasítani fogja a robotok használata. Masayoshi Son, a SoftBank elnök-vezérigazgatója ennél is tovább ment: szerinte szinte minden iparágat át fog alakítani a robotika. "Ezek a gépek tanulni fognak, olvasni fognak, látnak majd maguktól. Ez egy ijesztő jövő, de mindenképpen közel vagyunk hozzá" - mondta a beszélgetés során. Arra a kérdésre pedig, hogy az embereknél is okosabbá váló robotok nem jelentenek-e veszélyt az emberiségre nézve, a következőt mondta a szakértő: Annyira okosak lesznek, hogy megértik majd, hogy teljesen értelmetlen megtámadni az embereket. Közösen fogunk egy új, boldogabb életet létrehozni." 

Először kapott állampolgárságot egy robot - origo.hu

Micsoda utópia!!! Közösen fogunk egy új, boldogabb életet létrehozni?!?!?! Az ember régóta próbálkozik a tökéletesítéssel, a tökéletes elérésével, vagy éppen a Tökéleteshez való feléréssel. Egy Istent kiszorító világban pedig még inkább adja magát, hogy Istent játsszon. Ő legyen Óz, vagy a Csillagkapu fáraója, netalán a 200 éves ember fejlesztője, sőt Sophia állampolgársági ügyintézője - tulajdonképpen egyre megy. Vagy mégsem! Hiszen ez már nem a filmvászon, hanem a valóság.

Bár még zipzáros a hátulja, a koponyáján átlátszanak az áramkörök, de beszél, mosolyog, reagál, visszakérdez, intellektussal bír, tervei vannak. Mondhatnánk: kezd ember lenni. Humanoid... Csak éppen a lélek hol van? Az, ami az embert emberré téve megkülönbözteti az állattól, géptől, növénytől. Vagy ez lesz a következő, amivel nem kell törődnünk? Kiszorítottuk Istent, most szorítsuk ki a Tőle és Belőle kapott részt, a lelket is? Kálvin nyomán, aki Istennel való kapcsolatunk különleges módjaként értelmezte az ember álmait, hadd kérdezzek még egyet: Sophia álmodik? Tűnődésem eredete az, hogy bizony azt sugallja a mai kor, hogy elég lesz az emóció utánzása. Lélek helyett dönthet az állampolgárság ténye, ami sokkal fejlettebb, esélyegyenlőséggel telibb világot igazol. Harcolhat érte az ember, hogy kő kövön ne maradjon majd.

A mi Urunk pedig ül fehér trónusán, és majd lehajol, ahogy egy kor Bábelbe. Megnézni, hogy mi mivel játszadozunk, milyen technikai újítást vetünk be ahhoz, hogy az isteni, teremtői szerephez több közünk legyen. Lehajol, és egy Sophiát lát. Pontosabban, ez csak a kezdet. A régi reklámipari felismerés mentén haladva (nővel, bébivel és kiskedvenccel bármit eladhatsz) egyenlőre még egy női robotot látunk. Azt sugározza: ne félj, ne rettegj, ő egy gyámoltalan hölgy, nem támad, nem árt, ő szolgálatkészen áll a jobbodra. De majd, ha Sophia helyett Simon áll ott talpig felfegyverezve, és arra programozva, hogy mindenáron pusztítson? 

A technikai fejlettséget csodálom, a fejlesztők tudását is tisztelem, de nekem nem passzol össze a világbéke képével és a földöntúli boldogság ideájával a jövőt robotokkal építő ember. Ami nem ment nélkülük soha, az majd sikerülni fog velük? Amikor az arab világ állampolgárával nézünk szembe már most?

Ne sértődjön meg Luther és Kálvin, de úgy vélem, hogy nem az ereklyegyűjtögető Frigyes, vagy a Szentháromságot tagadó Servet jelentett globális nagy veszélyt, hanem ez a koordinátarendszerbe nem illő, hanem új koordinátarendszert kialakító humanoid robotika. Mert valami egészen újat és átfogót fog létrehozni. Nem vonom kétségbe, hogy lesz némi haszna, és nem állítom, hogy rossz szándék vezérel mindenkit, aki Sophia életre hívásáért tesz, de elég egyetlen aljas szándékú ember, aki stikában már másra készül. A megromlott természetű ember pedig könnyen keveredik bajba, ami miatt tele van az élet stiklikkel.

Ne legyen igazam, és ne a kételyeim váljanak valóra, de sajnos ránk nem a világbéke, hanem az utolsó ítélet vár. Isten ítélni fog a robotika embergyártása felett is.

Hozzászólások