Közpénzek megcsapolásáról, visszaosztásáról és az abból vásárolt külföldi luxusvillákról beszélgetnek fehér por adagolása közben a kispesti szocialisták a Hír TV Informátor című műsorához került felvételeken. A többórányi rögzített beszélgetéseken Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármester emberei arról mesélnek, hogyan gazdagodtak meg közpénzek lenyúlásával. A felvételeken több MSZP-s mellett Lackner Csaba szocialista képviselő is hallható, aki azt vallja: ha valaki az önkormányzati politikában nem keres évi száz millió forintot, az hülye.

Karácsony jelöltjei egy drogpartin a lopásaikkal dicsekszenek - origo.hu

No, írjunk reposztot - gondoltam, és körülnéztem a neten valami közéleti hírért. Nem kellett megerőltetni magamat, hiszen önkormányzati választások ideje van, innét s onnét, mondhatjuk úgy is, hogy balról s jobbról árad a hír. A híráradatban pedig sokféle hírrel találkozhatunk: érdekes hír, megdöbbentő hír, mulatságos hír, okafogyott hír, meghökkentő hír, elgondolkodtató hír... Maradjunk is ennél: ELGONDOLKODTATÓ hír.

Sok mindent gondolhatunk a kis drogos zacskóról, sokféle gondolat ébredhet bennünk a százmilliós összeg hallatán, elgondolkodhatunk a lepukkant helyszín álcázta luxus ingatlanokról, ám legfőképpen arról gondolkodjunk el, hogy mennyire átszövi ez az egész visszaosztásos jelenség a társadalmat. Azt a társadalmat, amiből egy van. Néha elhangzik az egyházi társadalom kifejezés, de véleményem szerint külön nincs ilyen. Nem vagyunk hermetikusan elválasztva egymástól, az egyháztagok hada benne él a világban, azaz ők is a társadalom tagjai. Így aztán ők,azaz mi szembe találhatjuk magunkat a helyzet adta lehetőséggel. Álszentség lenne azt mondani, hogy nincs ilyen (lehetőség). De van, sajnos van.

Tényként elfogadva a visszafizettetés jelenlétét, de nem a helyességét, nem is az a nagy kérdés, hogy hol és hogyan fordult vagy fordulhatott volna elő, hanem az az igazán nagy kérdés, hogy szembetalálva magadat ezzel a helyzettel, mit teszel? Belesimulsz és hallgatsz? Ez a verzió konfrontációtól mentes, pénzben akár kifizetődő. Tiltakozol és szembeszállsz? Ez a verzió konfliktust eredményezhet, egy petákot sem hoz.

Kérdés: mit tesz ön, mint egyén akkor, amikor a lelkészi hivatalban ülve rutinosan felteszi a sokat látott vállalkozó a kérdést, hogy mennyit kell visszafizetni? Kérem, válaszoljon! 
Kérdés: mit tesz ön, mint egyén akkor, amikor a lelkésznek háza épül és nyaralója lesz, pedig a gyülekezet lélekszáma és a díjlevél nem enged erre következtetni, nem örökölt, és még csak a CSOK-ra sem lehet fogni a dolgot? Kérem, válaszoljon!
Kérdés: mit tesz ön, mint egyén akkor, amikor számon kérik, hogy a gyülekezet számlájára miért nem fizettet vissza a vállalkozókkal? A 100-ból miért nem csinált 120 milliót? Kérem, válaszoljon!
Kérdés: mit tesz ön, mint egyén akkor, amikor meghálálást ígér a polgármester, ha az egyházi iskolás gyerekek rövid sportbemutatót tartanak, mintegy dokumentálva valamilyen pályázati pénz hasznos elköltését, ami valójában ki tudja, hova csordogált el? Kérem, válaszoljon!

Ezek nem csupán erkölcsi vagy morális kérdések, hanem hitbeli kérdések is. Égeti-e a csontunkat a Szentírás üzenete? Komolyan vesszük-e Jézus jaj-mondásait? Éberen tart-e a hamis sáfár példázata? A számok mögött a hátsó szándék az igazán beszédes: "Tudom már, mit tegyek, hogy amikor elmozdítanak a sáfárságból, legyen, aki befogadjon házába. Azután egyenként magához hívatta urának minden adósát, és megkérdezte az elsőtől: Mennyivel tartozol az én uramnak? Az így felelt: Száz korsó olajjal. Erre azt mondta neki: Vedd az írásodat, ülj le gyorsan, és írj ötvenet. Azután a másiktól is megkérdezte: Te mennyivel tartozol? Az így válaszolt: Száz kórus búzával. Erre így szólt hozzá: Vedd az írásodat, és írj nyolcvanat. Az ura pedig megdicsérte a hamis sáfárt, hogy okosan cselekedett, mert e világ fiai a maguk nemében okosabbak, mint a világosság fiai." (Lk 16,4-8) 

Csak a maguk nemében okosabbak azok, akik csalnak. Az a terep, ahol a csalás terjeng, és egyre többeket behálóz, nos az a terep nem bír jellegzetes színnel. Ezért nehéz felkészülni, vagy éppen kiszűrni a potenciális kísértést. A csalásnak nincs konkrét színe. Kék-e, zöld-e, piros-e, narancssárga-e? Esete válogatja.

Hozzászólások