Minden háziállat-tulajdonos komoly dilemma elé kerül, amikor el kell döntenie, hogy megengedje-e kedvencének a hálószobában alvást. Egyrészt kellemes, ha odagömbölyödik az oldalához vagy a lábához, másrészt bosszantó, ha horkolásával vagy hajnali mocorgásával felveri az embert. Egy új tanulmány szerint azonban az együtt alvás nyugtató hatása bőven ellensúlyozza a kellemetlenségeket.

Jobban alszik a gazdi a házi kedvencével - origo.hu

Sokféle házi kedvenc létezik. Cicán és kutyán kívül vannak, akik rágcsálók közül választanak, de vannak, akik hüllők egyes példányait viszik haza. Kiskorban van, aki plüssmacit, van, aki textilpelenkát, van aki anya-illatú ruhadarabot szorongat elalvásnál. Előfordul olyan is, ahol keveredik e kettő, és végül az alváshoz használt tárgy megmoccan: macska gömbölyödik vagy kutya nyúlik az ágyon. Pontosabban: az ágyban.


A cikk szerint ez komoly dilemma. Szerintem pedig nem. Komoly dilemma az, ha el kell döntened, odaadd-e az egyik vesédet valakinek? Vagy lemondjál-e valamilyen jogodról? Vagy ha valakit megbántottál, akkor hogyan mondd el neki megbánásodat? Ez komoly. A kutya-szundi, az legfeljebb csak dilemma.

A cikk szerint az állattal alvás nyugtató hatással bír: biztonságérzetet ad. Azzal azonban nem hozakodik elő, hogy mennyi betegséget is jelent.

Saját tapasztalatom, hogy gyakoribb huzatolást és mosást inkább jelent, mint biztonságérzetet. Mert amikor a hálószoba ajtaja nyitva marad, és az előszobából bejut a kutya, akkor egyáltalán nem megnyugtató a hatása. Bár ő boldog és kipihent állapotba kerül mikorra lelepleződik, de mi, a gazdák nem megnyugvást, hanem bosszúságot érzünk. "Na már megint, ez a büdös dög" hangulat jár át, miközben az eb ásítva, lassan lefárad a franciaágyról.

Egyébként miért is érdekeljen bennünket ez a téma? Lényeges ez bárkinek, aki reposztot olvas? Nem feltétlen. Sőt, talán egyáltalán nem. Mégis azért választottam, mert van egy kis szelete az alvásnak, ami érdekelhet bennünket. Ez pedig az álom. Hiszen az alvás az álmodás ideje is. Hogy a kutya a pokrócon mit és milyen minőségben álmodik, nem tudom. Néha lábuk a levegőben fut, kapálózik, hangokat adnak ki, s ebből talán következtethetünk arra, hogy igen. S ha igen, akkor ott egy kérdés: az állat álma és az ember álma lehet-e egy fajsúlyú? 

Ha a klasszikus bibliai álmot vesszük alapul, akkor nem. Mivel a Szentírás tanúsága szerint az álmon keresztül Isten üzen az embernek. A lélekkel bíró embernek! Bátorít, figyelmeztet, ítéletet vagy kegyelmet ad tudtul. Miközben a "bolhazsák" ott fekszik melletted...

Végül is kit érdekel ez? Azt, akit zavar.