WHO ajánlásai szerint akkor tekinthető védettnek egy társadalom, ha az emberek legalább 93–95 százalékát „leoltották”, a kanyaró-mumpsz-rubeola (MMR) vakcinából Olaszországban már csak 83 százalékos a népesség átoltottsága.
A jól védett „nyáj” óvja a védteleneket is, hiszen az oltottak körében nem terjed a fertőző betegség. Ha azonban sokan gondolják úgy, hogy a többiek védettségére hagyatkozva mentesítik csemetéjüket, könnyen bekövetkezhet a baj.

 Az orosz trollok is beszálltak az oltásellenes háborúba, Olaszország már elesett hvg.

Köztudomású, hogy nagy vívmányai az orvostudománynak a védőoltások, súlyos betegségektől, járványoktól mentik meg az emberiséget.


 
Az is köztudomású, talán jobb lenne, ha nem lenne annyira az, hogy  már a 93-95 százalékos leoltottság elég az egész közösség védelméhez.
Sajnos sok álhír is útjára indult a védőoltások veszélyeiről. Bár ezeket megcáfolták, de a cáfoló hír már nem annyira kelt útjára.
Terjed tehát a nemoltás járványa. Majd megvéd a többiek oltása, gondolják sokan, hisz kényelmes abba a maradék 5-8 százalékba esni, akit védenek a többiek.
Csakhogy! A terjedő nemoltási divat miatt egyre több ország esik a kritikus 95 % alá és így újra felütötte fejét több helyen egy-egy már elfeledett betegség, melynek már áldozatai is vannak!
Olyan ez, mint mikor a tanmesében a lakodalomba közösen viszik a bort, ahol minden meghívottól egy-egy decit kérnek. Mivel mindenki úgy gondolja, hogy a nagy hordóban az ő kis bora nem számít, vizet visz a közös edénybe. Olcsóbb és egyszerűbb. S mikoron a vőfély belekóstol a közös borba, bizony az egész hordó vízzel van tele!
Minden és mindenki számít! Istennek is. Nekünk is.
Számít, ha mosolyogsz, hogy jobb legyen a hangulat körülötted. Nincs szükség nagy dolgokra. De a részedre szükség van.
Szóval, számít, ha beoltatod magad. Könnyen lehet, hogy Te leszel az, aki átbillenti a nagy egészet a kritikus százalékon.