Tudományos kutatások igazolták, hogy az esetek 70 százalékában az átlagos IQ-szinttel rendelkezők jobban teljesítenek a munkahelyükön, mint a legintelligensebbek. Ennek megfelelően régóta kutatták, hogy mi lehet az a hiányzó elem, ami jobban meghatározza, hogy mitől leszel sikeres, mint az intelligencia szint. Ehhez rövidítésekben nem is kell messzire menni, csupán egy betűt kell lecserélni és el is érkeztünk az EQ-hoz: ezt nevezik érzelmi intelligenciának. Az összefüggés a magas EQ és a jó teljesítmény között brutálisan erős, a legjobban teljesítők 90 százalékának ugyanis magas az érzelmi intelligencia szintje. 

Kiderült, amit mindenki sejtett: nem is az ész számít a munkahelyeken www.penzcentrum

Olvasgatom a cikket és hirtelen játékosan behelyeztem egy-egy bibliai igét, boldogmondást. Miért? Valamikor olvastam valamilyen mentálhigiénés cikkben, hogy összeszedték az ideális emberi mentális állapot jellemzőit és leírták több oldalban. Miközben javítgatták, kiegészítették, az egyik szakember csak ennyit mondott, hogy ez tulajdonképpen a Hegyi beszéd Máté evangéliumából, abból is a Boldogmondások. Csak azt majd 2000 évvel ezelőtt írták le, rövidebben, érthetőbben, olvashatóbban és még esztétikai élményt is szerez. Ezért próbáltam meg. 

Aláhúzva a cikk címszavai. Alatta a cikkből idézetek és mögé rakva a Bibliai idézetek Máté evangéliuma, 5 fejezetének, 3-12. verseiből. Tehát ez egy játék. Nem biztos, hogy egyszerre végig lehet olvasni és gondolni is az egészet. Akkor neki lehet futni mégegyszer. 

Mutatunk 11 tulajdonságot:

Könnyen bestresszelsz

Amikor elfojtod az érzéseidet, azok könnyen alakulnak kellemetlen feszültséggé, szorongássá és idegességgé. ... a drogokhoz és az alkoholhoz is nagyobb eséllyel nyúlsz majd, hogy elviselhetőbbé tedd az életed.

6 Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek.

 

Kevéssé vagy magabiztos, öntudatos

A magas EQ-jú emberek jómodorúan, empatikusan és kedvesen viselkednek. Ha valakivel konfliktusba keverednek, nem agresszíven, érzelemkitöréssel reagálnak, hanem képesek kiegyensúlyozottan kezelni a helyzetet. Ezzel úgy tudják lefegyverezni vitapartnerüket, hogy közben nem kreálnak maguknak ellenségeket.

5 Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.

 

Nem tudsz beszélni az érzelmeidről

Ha egy kevésbé jó helyzetben csak annyit tudsz mondani, hogy rosszul érzed magad, de fogalmad sincs, hogy mi a különbség a frusztrált, feszült, irritált és szorongó között, akkor rossz hírünk van: ha nem tudod kifejezni sem az érzelmeidet, nagyobb eséllyel fogsz irracionális és káros döntéseket hozni.

4 Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak.

 

Körmöd szakadtáig ragaszkodsz egy gyorsan kialakított állásponthoz

A magas érzelmi intelligenciájú emberek tudják, hogy az első reakciót gyakran az érzelmek befolyásolják, ezért próbálnak minél több információt összegyűjteni, mielőtt döntést hoznak egy adott helyzetben. Ezzel szemben, ha alacsony az EQ-d, akkor hajlamos vagy gyorsan dönteni, majd ezek után csak azokat a körülményeket venni figyelembe, amelyek alátámasztják az álláspontodat.

8 Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent.

 

Haragtartó vagy

A harag vagy idegesség természetes evolúciós reakció, amikor stresszhelyzetben vagyunk. Mindemellett, ha ez a helyzet már a múlté, és te még mindig mérges vagy, akkor nemcsak a józan döntéseidet veszélyezteted: az állandó stressz magas vérnyomáshoz és szívproblémákhoz vezethet. A magas érzelmi intelligenciájú emberek ezt elkerülik, és nem tartják magukat stresszben.

7 Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek.

 

Kísértenek a hibái

A magas EQ-szinttel rendelkezők bizonyos mértékű távolságot képeznek maguk és a hibáik között, ezzel úgy tudják elejét venni, hogy újra elkövessék azokat, hogy közben nem készülnek ki. Ha sokáig rágódsz a hibáidon, nem mersz majd dönteni, ráadásul szorongani is fogsz.

3 Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

 

Sokszor érzed, hogy félreértenek

Amikor alacsony az érzelmi intelligencia szinted, nehezen kommunikálsz másokkal. Úgy érzed, állandóan félreértenek. A magas EQ-jú emberek nemcsak érthetőbben adják át a mondanivalójukat, hanem folyamatosan résen vannak: ha úgy érzik, valamiben félreértették őket, azonnal próbálnak javítani és újra elmondani, hogy mit is szeretnének.

5 Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet.

 

Nem tudod, hogy mi idegesít fel

Mindenkinek vannak gyenge pontjai, helyzetek, melyeket nem tud hideg fejjel kezelni. Akinek magas az EQ-szintje, tisztában van ezekkel a helyzetekkel és megpróbálja elkerülni őket.

9 Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.

 

Soha nem leszel ideges
Az érzelmi intelligencia nem abból áll, hogy mindig mosolyogsz és nyugodt vagy. Néha azt jelenti, hogy kimutatod a szomorúságodat, vagy azt, hogy felidegesítettek. Az érzelmileg intelligens emberek tudatosan használják az érzelmeiket a megfelelő szituációkban.

9 Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek.

 

Másokat hibáztatsz afelől, hogy hogyan érzed magad

Ez félrevezető gondolkodás. Ha alacsony az EQ-d, a saját érzéseidért másokat hibáztatsz, pedig ha megfelelően tudod kontrollálni az érzéseidet, akkor rajtad múlik, hogy a különböző helyzetek, milyen érzést, reakciót váltanak ki belőled.

10 Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa.

 

Sértődékeny vagy

Ha magabiztos vagy és tudatában vagy annak, hogy milyen ember vagy, akkor nehezen tudnak mások ebből kibillenteni. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők még viccelődnek is magukon, hisz egyszerűen meghúzzák a vonalat a humor és a degradáló megjegyzések között.

11 Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. 12 Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.

"A fentiekkel kapcsolatban azonban van egy jó hír. Az EQ, az IQ-val ellentétben, fejleszthető."

A végére értünk. Nem írok hozzá kommenteket, mert már így is többet teljesített az olvasó, mint ami a statisztikák szerint szokásos egy ilyen netes felületen. (Jó, az utolsó kicsit erős)

eredeti cikk: https://www.weforum.org/agenda/2016/12/do-you-lack-emotional-intelligence-some-signs-that-you-do?utm_content=buffere7dfd&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer