A horvát származású Nikola Basic megunta a még mindig a háború nyomait viselő Zadart és úgy döntött egy kis zenét visz a városba. 

Orgona, amely a tenger hullámait használja tisztajovo

Az építész egy hihetetlen ‘tengeri orgonát” készített, amely csak természetes részeket tartalmaz. 35 bemenet van márványból, amely gyönyörű zenét csinál, amint a hullámok elérik a tengerpartot. Az Adriai-tenger partjánál letelepített márványlépcsőkbe készítették el az Orgonát, amely 230 láb hosszú. Itt alakulnak át a hullámok megnyugtató hanggá. Minden bemenet öt orgonasípot tartalmaz, melyek különböző akkordokra vannak behangolva. A sípok egy szűk csatornához vannak kapcsolva, majd ennek megfelelően reagál a hullámokra és adja ki a megfelelő dallamot.


 

 

Ha orgonát építenének mindenhová, ahol háborúztak, háborúznak, romokat hagynak maguk után bombáikkal, az elég kísérteties hellyé tenné a Földet. Most itt állva a harmadik nagy háború küszöbén, vagy ha még nem is volt hangos belépő, de már kevésbé óvatosan, de vérre vágyva látszik az indulat, nagyon furcsa ez az orgona. Memento egy még el nem feledett gyilkos összecsapásra és máris itt az újabb. Majd, ha élünk, lesz egy újabb orgona. Egy kicsi békevágy, harmóniavárás a vérrel öntözött földek felett. 

A megjelenített rendíthetetlen hullámzás, a tenger állandó energiája szólal meg. Az alkotó megszólaltatja az "örök rendet". Hallhatóvá teszi. Amennyire felfoghatatlan ez a homályos múltú és jövőbevesző energia, "őserő", legalább annyira megmagyarázhatatlan, hogy miképpen telepedett ránk a gonosz indulat, vagy maga a Diabolosz. Márpedig ez van. Egy állandóság mellett pár évtizedenként megpróbáljuk megmutatni, hogy bennünk és mindenben amit létrehoztunk nincsen semmi állandóság. Sikerül. 

Szükséges-e egy ilyen alkotás? Sokmilliót ráköltve. Mindenképpen. Mikor elhallgatnak a próféták, a hivatásosok, akkor még a kövek is megszólalnak, hogy örök bizonyságává legyenek a Mindenség Urának. 

Ki merné elhomályosítani az örök rendet tudatlanul? Azért mondottam, hogy nem értem. Csodálatosabbak ezek, semhogy felfoghatnám. Hallgass meg, hadd beszéljek! Én kérdezlek, te pedig oktass engem!  Jób. 42,3-4