Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fejjel lefelé lógó karácsonyfák, de ha azt hittük, hogy ez egy modern, helytakarékos formája a hagyományos módszernek, akkor tévedtünk.

2017 trendje a fejjel lefelé lógatott karácsonyfa - https://24.hu/dekor/2017/11/27/2017-trendje-a-fejjel-lefele-logatott-karacsonyfa/

 

 

 

Valószínűleg az idei adventben is sokat vagyunk úton és miközben járunk-kelünk a világban, sok minden tárul szemünk elé, amely hosszabb-rövidebb időre magának követeli figyelmünket. Sokszor szinte már vakítanak a fények és nem gyönyörködtetnek, sokszor érezzük azt, hogy jobban éreznénk magunkat egy gyertya fénye mellett, kezünkben egy forró csésze teát tartva, mint a zsúfolt üzletekben, kezünkben táskákat szorongatva, a villódzó fényektől félig megvakulva.

Azt gondolnánk, hogy különösebb meglepetés már nem érhet bennünket, ha az ünnep és a dekoráció szavak együttesen kerülnek elénk. Sok mindennel találkoztunk már, sőt, mi magunk is kipróbáltuk, ami az adott időben divatosnak számított. Amikor karácsonyfa-trendekről hallunk, akkor is legfeljebb az jut eszünkbe, hogy igen, vannak divatos színek egy-egy évben, meghatározó anyagok, amiből a fa díszei készülhetnek, lehet asztalra állított kicsi a fa, megbújva a szoba sarkában, vagy a mennyezetet söprő, egész helyiséget uraló. No és itt van még az állandó vitára okot adó kérdés: valódi legyen a fa vagy csak műfenyő? Bárhogyan döntünk is, lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni, meg tudjuk indokolni, miért ezt vagy azt a színt választottuk, miért gondoljuk, hogy a választott formák és anyagok illenek legjobban hozzánk és a mi otthonunkhoz.

A fejjel lefelé lógatott karácsonyfa az előbb felsoroltakhoz képest igazán forradalmi újításnak hangzik. Bár a cikkben éppen azzal érvelnek mellette, hogy a szláv népeknél már a középkorban találkozhatunk velük. Ha mi magunk arra a döntésre jutnánk, hogy ebben az évben a mi nappalinkban is lógjon a fa, valóban arról lenne csak szó, hogy egy régi, más népnél élő hagyományt átültetünk a mi közegünkbe? Esetleg olyan praktikus szempontok kellene, hogy vezessenek bennünket is, mely szerint a fordított karácsonyfák nagy előnye, hogy a kisgyermekek nem férhetnek hozzá a díszekhez, így kárt sem tehetnek bennük, valamint sokkal több ajándékot lehet elhelyezni alattuk, mint egy hagyományos módon felállított fa esetén, sőt, a háziállatok szabad vonulását sem akadályozza.

A mi családunkban vannak kisgyermekek. Ajándékokat is teszünk a fa alá. Mégsem fogunk senkit meghökkenteni egy plafonhoz rögzített és onnan lefelé lógó fával, pedig nem szoktam rögtön elutasítani semmit, ami eltér a megszokottól és az újdonság erejével hat. Nálunk nem lesz fordított a karácsonyfa, elsősorban azért nem, mert fontos számunkra mindaz, amit az ünnep alkalmával egy talpára állított karácsonyfa üzenni tud. Egyre rövidülnek ágai, miközben felfelé haladunk, míg el nem érkezünk a csúcsig. Amely egyértelműen és határozottan felfelé mutat. Egy másik irányba, mint amihez egyébként hozzászoktunk, ahol otthonosan mozgunk és amelyről sokszor gondoljuk, hogy ott dől el minket. Karácsonykor még egy hagyományosan elhelyezett karácsonyfa is segíthet abban, hogy tudatosítsuk magunkban: Jézusban Isten lett emberré. Megfordult a szokásos irány: nem az ember próbál eljutni Istenhez, hanem Isten jött a lehető legközelebb hozzánk. Ebben a történésben nem mi voltunk az indítók, a kezdeményezők, mi csak az elfogadók, a megajándékozottak vagyunk.

Lehet, hogy 2017 karácsonyán nem a legtrendibb erről beszélni. Én azonban mégis erről fogok. Igazán elégedett pedig akkor lennék, ha nemcsak beszélnék, hanem az életem maga is felfelé, Istenre mutató lenne.