Magyarország egyetlen még működő falusi mozija Bölcskén van – épp a karácsony előtti Star Wars-őrület idején jártunk ott, és már értjük, hogyan termelhet profitot egy filmszínház Tolna megye közepén, miközben a világ mozijai haldoklanak. A 29 évesen megválasztott polgármester és a családi hagyományt továbbvivő mozigépész avatott be a titkokba.

"Megígértem apámnak, hogy amíg élek, lesz mozi a faluban" - hvg.hu

Miskolcon egy volt munkásőrgarnizon helyén működő üzemben autisták készítenek olyan dizájntermékeket, amelyek állják a versenyt a külföldi piacokon is. A vállalkozás itthon már hálózatépítésen – egyfajta nonprofit franchise-on – gondolkodik.

A szociális műhely, ahol a legsúlyosabb hátrányból is erényt kovácsolnak - hvg.hu

 

Gyerekkorunkban a "mi leszel, hagy leszel?" kérdésre a viccesebbje vagy lustábbja ilyen válaszokat szokott adni: vonatkerék-pumpáló, napnál fűtő... Ha manapság azt mondanád, hogy falusi mozigépész vagy autisták termék-menedzsere, hasonlóan kacaghatnának rajtad. Bizony vannak furcsa, logikátlan vagy csupán annak tűnő dolgok.

Éppen annál a barátunknál vendégeskedünk, aki sokak szemében érthetetlen, "értelmetlen" dolgot tett. Kis-Magyarországról, belvárosi otthonából, a biztos megélést jelentő katedrától megválva Erdélyország egyik hegytetőjére költözött, és középkori hagyományőrző csoportot alapított... Egy irodából, gyárból, kórházból, osztályteremből, üzletből nézve értelmetlen lépésnek tűnik, pedig nem az. Bátorság kell hozzá, és az az érzés, hogy "sikerül egésszé lennem".

Az élet különleges ízét adó dolgok néha értelmetlenek. Ha boncolni kezdjük, rádöbbenünk, hogy tulajdonképpen feleslegesek. Pl. a néptánc, amit már csak maga a nép nem jár...  Mégsem felesleges tanítani, csoportot létrehozni. Megmerem kockáztatni, hogy a hitetlenedő és hiedelmesedő világban lelkipásztorként szolgálni ugyanilyen furcsaság számba megy. Egy városnak vagy falunak csupán töredéke jár templomba, hétközi alkalomra, rétegalkalomra. Földi hatékonysági mutatók alapján valószínűleg egy igazgató rég bezárná az üzletlánc adott egységét. Mi mégis szolgálunk tovább saját helyünkön. Persze nagy örömöt jelentett néhány napja, hogy remek híreket kaptam a keresztyén hit terjedéséről attól a házaspártól, akik Magyarországért is imádkoznak:

"Az evangelizacios alkalmak 20 kulonbozo varosban zajlottak, ebben voltak olyan varosok is amelyek nem Indoneziaban hanem kulfoldon voltak, pl. Hong Kong, Taipei, Szingapur, Kuala Lumpur, Indonezian belul 16 nagyvaros. Dr. Stephen Tong tartotta ezeket az evangelizacios alkalmakat, tobb szazezer ember reszvetelevel. Termeszetesen mi nem voltunk minden helyszinen, de 6 varosba mi is elmentunk.

Bandungban egy kulonleges eset volt, az elso evangelizaciokor amit a professzor tartott a varosban muszlimok zavartak meg az Istentiszteletet bekiabalasokkal (meg szerencse hogy csak ennyi tortent), es az ugy egeszen az indonez elnokig jutott. Azonnal levaltotta a katonasag es a rendorseg vezetojet, es uj vezetok kerultek a helyukre. A varos polgarmestere (aki egyebkent vallasat tekintve muszlim) aki magasan kvalifikalt ember szinten bocsanatot kert az incidens miatt, es folajanlotta ujra ingyen az egyik nagy egyetem helyseget az uj evangelizacios alkalomra. Az Ur pedig csodasan mukodott, mert teljesen megtelt a helyseg a masodik evangelizaciora, es olyan biztositast kapott az Istentisztelet mint meg soha! Kb. 4000 ember jott el a masodik alkalomra!"

Milyen legyen a munkád vagy a munkahelyed? Klasszikus vagy formabontó? Mindegy, csak találd meg benne az örömöt, a hálára indítót. Legyél tőle egész! Érezd testi, szellemi és lelki harmóniád, még ha furcsálkodnak is azon, amivel foglalkozol!