„Romániában él Európa egyik legnagyobb kisebbsége, mintegy 1,25 millió magyar, mégis semmibe veszik a magyarok jogait Romániában, ezzel felrúgva az Emberi Jogok Európai Egyezményét is. A koronavírussal kapcsolatos tájékoztatók és hírek csak román nyelven érhetők el, a magyar diákok pedig az online oktatásból is kiestek, ami szintén csak román nyelven folyik - írja a CEMO (Civil Elkötelezettség Mozgalom) közleményében.”

Fődi Kitti: Hiába él Romániában több mint egymillió magyar, csak románul kommunikál a kormány a járványról – 444.hu, 2020. április 6.

A világjárvány hazai híreivel nagyjából tisztában vagyunk. Többnyire megvannak – vagy mert olvastuk, vagy mert bennünk merült fel – azok a legfontosabb kérdéseink, amik a „hogyan tovább”-ot firtatják. Ki-ki kacsintunk a külföldi hírekre is – mennyivel súlyosabb vagy enyhébb máshol a helyzet, mit csinálnak másképp. Hogy végzik a mintavételeket? Kit tesztelnek? Mindenkit? Miért? Miért nem? Hol durvul vagy enyhül már a helyzet? Hol nem kötelező a BCG oltás?

Románia felöl az első fura hír a román himnusz hétvégenkénti lejátszása volt. Szombat, vasárnap 17 és 21 órakor az összes utcán lévő rendőr- és csendőrautóból játszani kell  „Mihály, István és Mátyás király” dédunokáinak az emlékeztetőt, hogy „még folyik a római vér ereikben”.

Állítólag Olaszországból vették a példát, és nem szép dolog más himnuszán élcelődni, csak hát elképzelem, hogy ha nekem kellene 2020-ban hétvégente ezt hallgatnom Partiumban vagy Erdélyben (ad notam: Trianon 100), nem tudnám, hogy sírjak vagy nevessek. Ok, ha reggel játszanák, akkor nyugodtan aludnék tovább, mondván, hogy az „Ébredj fel, ó, román” biztos a nemzetiségre vonatkozik és nem az állampolgárságra (annak dacára, hogy az útleveleinkben nemzetiség és nem állampolgárság van feltüntetve).

(Kép: Főtér.ro)

Mindenesetre már ennél az apróhírnél élhetett egy magyarul olvasó a gyanúval, hogy a román nemzeti összefogást jelképező gesztus mellett azért ez egy igen jól irányzott balhorog a legnagyobb őshonos kisebbség felé. A legújabb hírek viszont eloszlatják a maradék kételyt is rosszhiszeműségünk felől.

A marosvásárhelyi székhelyű Civil Elkötelezettség Mozgalom mai közleményében többek között ezt írja: „A bukaresti Stratégiai Kommunikációs Csoport és a kormány nem vette figyelembe a kisebbségek szempontjait a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kommunikáció során.”

Azaz:
- plakátok, szórólapok, hanganyagok csak román nyelven készülnek,
- tájékoztató zöld számon csak román nyelven beszélnek
- hatósági értesítéseket (pl. mi milyen büntetéssel jár) csak románul fogalmazzák meg
- a közszolgálati tv nem sugároz minden iskolai évfolyam számára magyar nyelvű távoktatást
- az Oktatási Minisztérium az érettségi gyakorló teszteket csak többségi nyelven tette közzé

Az ügyben már az Európa Tanács is figyelmeztette Romániát március 30-án, de hiába. Mit tudunk tenni? Semmit – illetve mégis. Egy aláírást, ha nem is ebben, de ezzel összefüggésben egy hasonló ügy érdekében. Ezen az oldalon. Annak érdekében, hogy az uniós fejlesztési pénzeket ne a járvány kezeléséhez hasonló mentalitással osszák szét Bukarestben.

 

Hétvégi lemezlovasok lesznek a román rendőrök - Főtér.ro, 2020. március 28.

Hiába él Romániában több mint egymillió magyar, csak románul kommunikál a kormány a járványról - 444.hu, 2020. április 6.