A szabadulós játékok a fiatalabb generációt szólítják meg. Ezekben a játékos különböző logikai feladványok megoldásával keresi a kiutat. A honlapra készített amatőr játékunk célja a levelezőszolgálat bemutatása, a honlapon közzétett információk illusztrálása. Sajátélményű, gamifikált lelki tapasztalatszerzés egy konkrét (kitalált) példán keresztül.
Azért készítettük el ezt a lelki szabadulószobát több Mécses levelező segítségével, hogy ízelítőt adjunk abból, milyen kérdésekkel találkoztunk a levelezéseink megkezdésekor. Minden levelezőkapcsolat más és más. A nehézségek és az ajándékok is különbözőek. Nem is lehet rá teljesen felkészülni. Mi mégis megpróbálunk most ebben a formában is megosztani valamit a mi saját érzéseinkből és kérdéseinkből, amik bennünk felmerültek.

Szeretettel hívunk mindenkit a játékunkra, és köszönettel vesszük a visszajelzéseket.


Online szabadulószoba a honlapon: a levelezőszolgálat játékos bemutatása - mecses.vaciegyhazmegye.hu

Véletlenül, a netet böngészve akadtam rá egy - első olvasásra kicsit értelmetlennek tűnő – cikkre, amely valamilyen játékot kínál az olvasók figyelmébe. Először a leírás alapján az a szabadulós játék jutott eszembe, amellyel (régebben) én magam is szívesen játszottam a neten. Olyan játékok ezek, amelyek különböző logikai feladatokat adnak, melyek megfejtésével kijuthatunk az adott szobából, házból és különböző zárt helyiségekből. Volt, hogy csak egy üres szoba volt és különböző, elrejtett jelek által kellett rájönni, hogy hogyan lehet kiszabadulni. Nagy kihívásnak tűnt anno és nagyon szerettem. Most is szívesen indítanék el egy-egy ilyen játékot, de valahogy az évek során egyre rövidebbek a napok és egyre kevesebb az idő az ilyesfajta kikapcsolódásra. A cikket olvasva ezek az érzések és a hozzá fűződő élmények ugrottak be, de valahogy nem állt össze a kép. Így elkezdtem kutakodni, hogy mi lehet ez valójában. 

A Mécses Szeretetszolgálat, mely a Magyar Börtönpasztorációs Társaság honlapja, egy játékot indított el. Online szabadulószoba, ahol nem kiszabadulsz valahonnan, hanem inkább bejutsz. 

Nagyon ötletesen oldották meg a tervezők, hogy hogyan keltsék fel az érdeklődők figyelmét. Nem szeretném lelőni a meglepetést, csak annyit árulok el, hogy a játékot népszerűsítő kis videó, - mely a Mécses Szeretetszolgálat honlapján található – egy elég ismert film egyik részletét használta fel. A rövid film kínálja a lehetőséget, hogy válasszunk a „kék” vagy a „piros” kapszula között (ezzel talán közelebb vittem néhány olvasót a film felismeréséhez, de remélem, ez a kis információ nem elriasztja, hanem még inkább felkelti a kedves Olvasó érdeklődését). 

Már a játék indulása szembe fordít önmagunkkal és egy próba elé állít, mert választanunk kell. Amennyiben a kék pirulát választjuk a játék véget ért, ha a pirosat, akkor olyan világba léphetünk be, ami az emberek többségének ismeretlen. 

Bevallom őszintén, én egyelőre a kék bogyót választottam. Azt hiszem, ezt a döntést nem lehet öt perc alatt meghozni. Egy idegen világot (még akkor is, ha fiktív) nem tudok olyan könnyen a sajátomra szabadítani. Talán egy kicsit az is megijeszt, hogy ha elfogadom a piros bogyót akkor olyan tényekkel kell szembenéznem, amire még nem vagyok készen. Szóval, most még nem vágok bele, így nem tudom a tapasztalataimat megosztani.

Viszont nagyon remélem, hogy lesznek olyan bátor és elszánt emberek, akik belépnek ebbe az online világba és megosszák velünk az élményeiket!

Azoknak ajánlom, akik készen állnak egy igazi, lelki túrára (legalábbis a játék készítői ilyen élményekkel kecsegtetik a vállalkozó kedvű játékosokat).

Néhány sor olyasvalakitől, aki bátor volt és el merte fogadni a piros kapszulát:

"Mielőtt a Mécses Levelezőszolgálatára jelentkeztem, elolvastam a honlap tanácsait, felkészítését. Lelkes voltam és naivan azt gondoltam, milyen könnyen vállalható ez a szolgálat: fizikailag egyszerű, kötetlen, mégis milyen szép és izgalmas. Azt éreztem, hogy különleges feladatra vállalkozom, de egyáltalán nem voltam felkészülve a lelki megrázkódtatásra, ami a levelezés megkezdésével ért. Pedig utólag nézve valóban minden lényeges benne volt a tájékoztatóban. Nekem mégsem jött át sem az a lelki felelősség, amit felvállalni készültem, sem az az óriási társadalmi szakadék, ami fölé hidat készültem verni. Arra sem gondoltam, hogy nem csak én leszek hatással egy rászorulóra, hanem ez a kapcsolat engem is megváltoztat, hatással lesz a hitemre, az emberi kapcsolataimra, az értékítéletemre. " (TG) 

Remélem sokak érdeklődését felkeltette ez a lehetőség és az úton elindulva gazdagodik, és csak nyer ezzel a játékkal! Jó kikapcsolódást és időtöltést kívánok!