A magyar könnyűzene történetében korábban soha nem fordult elő, hogy magyar szerző művét egy 10 Grammy-díjas együttes promotálja egy tengerentúli show-műsorban – most azonban angol és magyar nyelven is megszólalt Pajor Tamás életvédő szerzeménye a világhírű Take 6 és a hazai Bolyki Brothers acapella együttesek előadásában. Ez olyan szakmai siker, amelyre évtizedek óta áhítozik a magyar popszakma. Pajor Tamás szerzővel beszélgettünk a Magyarország határait átlépő dal születéséről, amelyre amerikai világsztárok mozdultak rá.
– Évekkel ezelőtt született meg bennünk a gondolat, hogy milyen jó lenne egy olyan dalt szereznünk, amely valamilyen közügyet szolgál. A Várva Várt Alapítvány tevékenysége, amely a nem várt terhességek pozitív irányú elmozdulásában nyújt segítséget, támogatható célnak tűnt számunkra. Több száz gyermek életének megmentése valóban példás feladat, amely mellé jó odaállni a saját eszközeinkkel, a művészetünkkel. Így jutottunk el odáig, hogy egy dalt komponáltunk a meg nem született életek megmentéséért.

Keresztény könnyűzenei világsiker a magyar életvédő dal – Pajor Tamás a Vasárnapnak - vasarnap.hu

Igen, így született meg a Váradi Méri c. dal a meg nem született gyermekeket képviselő Váradi Mériről... Meghallgatva a dalt, megnézve a klipet és átolvasva ezzel kapcsolatosan a Pajor Tamással készített interjúkat, úgy gondolom, hogy minden adott, hogy ez a dal valóban életvédő és életmentő alkotás legyen.

Sajnos adott a szomorú valóság, az állandó aktualitás, a lehangoló statisztikák arról, hogy több százezer olyan nő él közöttünk, akinek életében már volt abortusz.

Aztán adott a nemes szándék, a pro life-mozgalom, amelybe ez a dal is beleágyazódik, hogy azt jól menedzselt módon, igényes szellemi termékként eladhassa Amerikában is és az egész világon.  Magyarországon, a klipben az ügy mellé állt Halász Judit, Gundel Takács Gábor, Dr. Kemény Dénes, Rost Andrea, Básti Juli, Puskás Tamás, Mező Misi, a Lackfi házaspár, míg nemzetközi téren „A-listás világsztárok” karolják fel a dalt, s minden remény meg van arra, hogy belőle egy We are the World-szerű előadás is létrejöhessen.

Adott a világos cél, ahogy Pajor fogalmaz:  „Lehet, hogy fájdalmat okozok, de egyáltalán nem ez a célom, hanem az igazság kimondása, amelyik őszinte szembenézést és helyes változásokat eredményezhet. Ezentúl pedig segítségnyújtás azoknak, akik pont most egy krízishelyzetben vannak és dönteniük kell. Ez a dal azért készült, hogy jól döntsenek, hogy megszülethessenek azok a „Váradi Mérik”, akiknek élniük kell, mert aki megfogan, az már valaki és mindenki egy senki más.”

És túl a látványos klipen és a dallamos refrénű zenén, adott hozzá Pajor szokásosan zseniális, nyelvi leleményeken, bravúrokon alapuló dalszövege. Bár én úgy gondolom, hogy a többihez képest ezen a téren egy kicsit mintha vissza is fogta volna magát, talán azért, hogy a szavakkal való, sokszor öncélúnak tűnő bűvészkedést is alárendelje ennek az életmentő ügynek, missziónak. Minden esetre írt egy drámai hatású dalt, lírai refrénnel, a Váradi Mérit. Hosszú hatástörténete értelemszerűen még nem lehet a dalnak, de olyan visszajelzést már kapott a szerző hogy korábban abortuszt elkövetett hölgy azt mondta, ha ezt annak idején hallja, nem teszi meg...

Kívánom, hogy ez a dal valóban legyen életmentő dal. Hallgassák meg, nézzék meg, olvassák el, adják tovább és mutassák meg főként azoknak, akiknek szól, akiket érint!

Úgy hívták volna, hogy Váradi Méri
De nem hagyták tovább mint pár napig élni 
Az anyaméh csapda, halálra ítéli
Nincs már ami védi, nincs Váradi Méri
Eltűnt, mint egy átlag lélegzetvétel
Szemüveg pára, amit véletlen szégyell az ember 
Dacolva az életveszéllyel
Mint a kert, ha jég verte széjjel

Három szép gyermeke született volna 
És lett volna itt még rengeteg dolga
Menni a boltba vagy akár a holdra 
Vagy bármi, amit hordoz az emberi volta
De anyja, akit éjjel egy idegen vitt haza 
És kísérte őket a bérház liftszaga
Egy hónapra rá csak izzad a rendelőben
Hol közlik, jön a kisbaba

Az ég, ez a fenséges szól most hozzád
És a Föld, ami megtörtént sorsokból áll
Csak nézd, hogy az éjben hány csillag szór fényt
Te vagy ott milliárdok közt egyetlenként, hogy élj

Viharszürke hajnal, beállt a város 
A szeretet emigrált, a világ hiányos 
Fa bólogat a szélben, mint metál gitáros 
Az előbb sötét volt, de már világos
Vesztes, ki vágyait éli, mondom már aki érti, 
Maradt még számla, pár havi téli 
Szólna a szomszéd Bánlaki néni
Ha lenne Váradi Méri

Könnyen tanult volna meg harmonikázni 
Sziklára mászni vagy arról vitázni,
Hogy meló vagy mázli 
Ha valaki olyan, hogy mindent úgy könnyen az ujjából ráz ki
Lehetett volna egy szabad csellengő
Arc, aki kilóg a csapatszellemből 
De a rossz hangra mindig akad felmentő
Így nem láthatott eget, túl hamar elment ő

Az ég, ez a fenséges szól most hozzád
És a Föld, ami megtörtént sorsokból áll
Csak nézd, hogy az éjben hány csillag szór fényt
Te vagy ott milliárdok közt egyetlenként, hogy élj

Legyetek vízterhes parti homokszemek
Miket nem fújhatnak el a konok szelek
Mert aki gyilkolni készül, holott szeret
Az maga előtt majd csak gonosz lehet
A tudás fája után fáj a tudás 
A bukás után más a pályafutás 

Az ég, ez a fenséges szól most hozzád
És a Föld, ami megtörtént sorsokból áll
Csak nézd, hogy az éjben hány csillag szór fényt
Te vagy ott milliárdok közt egyetlenként, hogy élj.

Hozzászólások