A film a kopt keresztények élethelyzeteire világít rá sok interjúval és egy nálunk szinte teljesen ismeretlen világot mutat be a nézőknek – fogalmazott Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője, Siklósi Beatrix…. A magyarok útjukon találkoztak Ermia kopt püspökkel, a kairói Kopt Kulturális Központ vezetőjével, a Remete Szent Antal kolostor szerzeteseivel, jártak abban a templomban, ahol a 2016. decemberi robbantásban több mint húszan haltak meg. Megtekinthették a Kopt Kulturális Központban kialakított speciális múzeumot, amely a terrortámadások áldozatainak állít emléket, valamint beszélgettek olyan emberekkel, akik családtagjaikat veszítették el a különböző támadásokban.

 Nézze vissza az Övék a mennyek országa című dokumentumfilm 2. részét mediaklikk

A film készítője arról is beszámolt: ezek az emberek az évszázadok alatt valószínűleg megszokták, hogy üldözöttek a saját hazájukban, nem érezhetik magukat teljes jogú állampolgároknak, kisebbséget képviselnek, amivel együtt jár a diszkrimináció is.


Egy évvel ezelőtt súlyos támadás érte a kopt keresztyéneket (keresztényeket) éppen Karácsony előtt. Majd Húsvét előtt is. A támadásokat a Megváltó születésének és keresztrefeszítésének, feltámadásának idejéhez igazították. Nem tudom, hogy meg lehet-e szokni ezt, ahogy a fentebb idézetben olvasható. De nagyon úgy néz ki, hogy tudatosan vállalják a keresztyén hitüket. Akkor is, ha nem érezhetik magukat teljes értékű állampolgároknak. Akkor is, ha üldözik őket saját hazájukban. Akkor is, ha kisebbségben vannak. Ezek azok a tulajdonságok, amelyeket nagyra értékel az Ó-, és az Újszövetség is. Erre nézünk misztikus tisztelettel és kérdezzük, honnan a hit és az erő? Azt látjuk, hogy amikor a politikai iszlám lecsap rájuk, ők a hitbeli megélt keresztyén életúttal válaszolnak. Nem egy életbiztosítás ez. Nem egy rózsaszín ködben ülő barokk puttó babazsúr. Itt meghalnak, szenvednek, sírnak, véreznek, csonkolnak, amputálnak és megbocsátanak, szeretnek, Istent tisztelnek. Még valami, majd az idézett riport szöveg után.

Riport részlet a dokumentum filmből Maximus El- Antoni szerzetessel.

Maximus El- Antoni: Szerintem az Európai kultúrának vissza kellene térnie a hitéhez, ahhoz hogy Istennel védjék meg magukat, mert Ő az egyetlen hatalom, aki meg tudja védeni őket, és Ő az egyetlen hatalom, aki hitet tud adni nekik a küzdelemhez, amikor üldözötté válnak, mert üldözöttekké válnak majd. Ez biztos. A keresztények üldözése megerősíti a keresztények hitét, de ha a kereszténység központjait nézzük, például Görögországot, vagy Olaszországot, ezek már csak voltak a kereszténység nagy központjai. Ott a keresztények nem olyanok mint Egyiptomban, mert az egyiptomi keresztényeket a 7. század óta máig üldözik, és az üldöztetés igazán megerősítette a hitüket, és ezáltal közelebb kerültek Istenhez, mert mindig Isten segítségét és támogatását kérték. És ha most megnézzük, amikor odamennek megölni az embereket, ott Felső-Egyiptomban, akkor a nép az ottaniak azt mondják, jól van, mi keresztények vagyunk, készen állunk erre, semmi gond. 

Riporter:      Tehát nincs változás még ebben a globalizált világban sem?  

Maximus El- Antoni:   Nem, nincs változás a hitben.

Riporter:     Nincs változás a hitben?   

Maximus El- Antoni:  Ha megnézzük a római idők, vagy a bizánci idők és a mai idők vértanúit, egyformák. Az emberek büszkék arra, hogy keresztények. 

És erősítenek, példát adnak nekünk, ránk gondolnak.

Mert nálunk ez még csak most jön. De nem csak úgy, ahogy a kommunisták, fasiszták, ateisták, francia forradalmárok, a vörös vagy fehér terror jól felismerhető démonai tették. A mai tudatalattijukban öngyilkos hajlamú véleményterroristák lámpadörzsölgetése szabadjára engedte az erősebb dzsinnt és exportálta az ISIS agymosott, fanatizált üdvhadseregét. Akik inkább hadsereg, mint üdv. Akik bármikor továbbadják, mint vírust bárkinek. Függetlenül minden szervezettől alkalmasak egyedül is, a kritikus tömeg eléréséig fanatizálni és ha kell a hatás kedvéért gyilkolni és megfélemlíteni. Ezt legyőzni valóban esélytelen az értéksemleges, hitsemleges rendőrség és katonaság és politikus vagy akármilyen jópofa civil társadalom.

Fel kell készülni mindarra, amit mond. Fel lehet készülni? Valamire nem. A terrorra, harcra, szenvedésre, bajra nem. A hitetlenség, tagadás ellen mégis. Hiszen most csak a tévé távirányító kikapcsoló gombját kell csak megnyomni. A számítógép, tablet programjaiból kell kijelentkezni. A mobillal fel lehet kelteni magunkat az elkülönített napon. Le lehet tenni a cigit és az italt. Gyalog, biciklivel, autóval el lehet jutni egy közeli gyülekezeti közösségig, templomig, ahol istentisztelet van. 

Míg a hitetlenné vált európai társadalom hanyag eleganciával felélte az elődei által megbecsült, felhalmozott és őrzött értékeket és kultúrát, nekünk Advent van. Karácsony közeleg. A megváltás szükségszerűen különleges napja. Nagy ajándékot kaptunk, mert szabad ünnepelnünk.

 

 

link:  http://www.globoport.hu/179823/kik-is-azok-a-kopt-keresztenyek/