November 11-én a floridai Cape Canaveralból felszállt a SpaceX újrafelhasználható rakétája, amely egyszerre 60 műholdat vitt fel az űrbe. Ez volt a második forduló Elon Musk Starlink-programjához. A milliárdos vállalkozó azt tervezi, hogy több tízezer műholddal biztosítja az internet-szolgáltatást az egész Földön. ... Októberben Musk cége azt kezdeményezte, hogy a már jóváhagyott 12 ezren felül további 30 ezer műholdat küldhessenek fel alacsony Föld körüli pályára. Ha ezt engedélyezik, akkor egyedül a Starlinknek nyolcszor annyi műholdja lesz, mint amennyi jelenleg az űrben kering. ... Hasonló hálózat kiakalítására készül az Amazon, a kanadai Telesat és a brit OneWeb is. ... A csillagászok aggódnak, hogy égbolt emiatt már soha nem lesz olyan, mint azelőtt. ... Már a májusban fellőtt első Starlink-műholdak is meglepték rendkívüli ragyogásukkal a csillagászokat. 

Elon Musk 40 ezer műholdat küld az űrbe, a csillagászok szerint örökre megváltozhat az égbolt szeretlekmagyarorszag.

Eladható a csillagos égbolt? Eladható a nap, a szél, a csillagok, a hold? Eladható egy földrész? Ki és kitől veszi meg? Kinek fizet? Mennyit ér? 

Vagy mint jelen esetünkben annyit ér a gyors internet szolgáltatás, hogy mindenki behúzza fülét farkát és sunnyog? Inkább a gyors net, mint a csillagok látványa?

Tehát oda lesz a vers értelmét megadó kicsit érzelgős lelkiállapot?

„Ne válasszunk magunknak csillagot?”
Szólék én ábrándozva Erzsikéhez,
„A csillag vissza fog vezetni majd
A mult időknek boldog emlékéhez,
Ha elszakaszt a sors egymástul minket.”
S választottunk magunknak csillagot.
Az országúton végig a szekérrel
A négy ökör lassacskán ballagott.   Petőfi Sándor  A NÉGYÖKRÖS SZEKÉR /részlet/

Tényleg erre van szüksége az emberiségnek? Most már nem csak a csillagokról van szó. Hiszen másból is hasznot remélnek és hasznot is húznak. Olaj, nyersanyagok, levegő, oxigén, hélium. Ki veheti a jogot, hogy elvegye más elől, és annak adja, aki fizet érte? Ki engedi ezt meg? Hogy lehet, hogy több milliárd ember ezt eltűri. Csak úgy, hogy minden ember benne van ebben. Elnézik egy kis haszon reményében. Elnézzük. Megengedjük az agilis, hülyeségben is szorgalmasaknak, hogy megtehessék, mert ebből mi is valamilyen hazugságot bevéve, hasznot remélünk. Könnyebbséget. Kényelmet. Komfortot. Hosszabb, és jobb életminőséget. Mindeközben pont az élet feltételeit cseréljük le valami hamis életkép, hamis elképzelés megvalósítására. 

Való igaz. A csillagok nekünk nem osztanak és nem szoroznak. Teljesen mindegy, hogy látjuk-e őket, hiszen van amelyik már nem is létezik csak a fénye jön még millió évekig. De ez csupán azt az emberi pusztító logikát mutatja meg, mely más fontos életforrásokkal is ugyanezt fogja tenni. Az ember valóban olyan környezetet teremtett magának, amelyben nem tud többé nem pusztítani. 

Mi keresztyének ezt úgy mondjuk, nem tudunk többé nem vétkezni. A teológiai, Ószövetségbeli történet Ádámmal és Évával. Amikor a jó és rossz tudásának a fájáról megszerezzük a gyümölcsöt. Csak ez egy átverés lett. Pontosabban mégsem tudjuk az abszolút jót és rosszat. Csak a szubjektív jót és rosszat. E kettő nem ugyanaz. Objektíve csak Isten maradt jó, és csak az, ami hozzá köthető, és az Ő rendjében van. Ezért van szükség teológiára a tudományok közé. Megtanítson alázatra, az emberi végességre, a szubjektív jó és rossz tudásának hamisságára, és figyelmeztessen a következményére, az önzésre. Amit Jézus Krisztus cselekedett, ami vele történt, az pont az ellenkezője annak, ami Ádámmal és Évával történt. Ő lemondott a szubjektív jóról, hogy az objektív Isten, objektív jó akarata legyen meg. Loptak Istentől, mert jót akartak és nem jó lett. Isten önként adott és jóvá tette azt a lopást. Az emberiség egyetlen esélye a mostani divatos individualista ideológiákkal szemben, hogy visszasorol Isten rendjébe.

Nem sajnálom, ha ezzel megsértem az önmaguk akaratát és önmaguk akaratának szabadságát bálványként imádókat. Mert emiatt nem lesz élhető földünk, és előfordulhat, hogy már lassan csillagot sem tudunk választani. E sértés egy múló karc lesz a felébredés után. Ha lesz ébredés.

 

linkajánló:   kicsit radikális  https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/kiss-llaszlo-im-out-klimakatasztrofa-extinction-rebellion/