Ilyen globális leállás még nem volt a számunkra észlelhető történelmünkben. És azt sem tudjuk, meddig fog elhúzódni a hatása. A korábbi válságokat a gazdaság strukturális problémái és átalakulása okozták. Hazánkban a rendszerváltás után és még 1995-ben is a szocialista nagyvállalatok épültek le, veszítették el a piacukat, ráadásul többségük nem volt versenyképes sem.

Globális élmények értek minket, amilyenek még soha nem voltak tapasztalhatók: be voltunk zárva az otthonainkba, az interneten tudtunk egymáshoz kapcsolódni, tanulni egymástól. Bizonyosan sok újdonság fog megjelenni, amelyeknek egy része már várta, hogy eljöjjön az ideje. Jós nem vagyok, de nagyon nyitott a megújulásra. Az olvasóknak is ezt ajánlom.

Maráczi Tamás: Ilyen globális leállás még soha nem volt – munkapszichológus a mandinernek – mandiner.hu

Tulajdonképpen nincs semmi gond a jelenlegi helyzettel. Itthon vagyok azokkal, akiket a világon a legjobban szeretek. Rengeteg időm van olyan dolgokra, amikről a szolgálatok mellett csak ábrándoztam. Kevesebb stressz ér. Végre annyi időm van a háztartásra, kertre, magamra amennyit csak akarok. Szóval nincs panaszra okom. Vallom ezt mindaddig, míg be nem engedem a világot. Egy hétig sikerült is. Minimalizáltam a híreket és a bejövő információkat. Érdemes kipróbálni! Pár nap után úgy érzi az ember, hogy tökéletes a világ (mert amiről nem tudunk az nem fáj). Aztán jön az emberi természettel együtt járó fránya kíváncsiság és megnézzük mi hír a nagyvilágban. Vigyázat! Veszélyes! Hírek, főleg a fénysebességgel terjedő fakenews típusúak olvasása csak szakember jelenlétében ajánlottak, mert magas vérnyomást illetve pánikrohamra jellemző tüneteket okoznak. Amennyiben szeretnénk mégis többet tudni akkor legyünk körültekintőek és próbáljunk meg szakemberek által közölt híreket olvasni, hallgatni.

A Mandiner internetes oldalán találtam egy olyan cikket, amelynek témája napjainkban sokakat érint: a munkanélküliség. A cikk írója Szatmáriné dr. Balogh Mária munka- és pályatanácsadó szakpszichológust kérdezte a munkavilágában kialakult jelenlegi helyzetről. VIGYÁZAT SPOILER! A kérdésekben érintették a munkanélküliség tényét, okát, várható számát (Bár erről sokunknak van személyes elképzelése szakember véleménye nélkül is. Egyelőre még mindig több ismerősöm lett munkanélküli, mint koronavírusos.). A szakpszichológust kérdezték a lehetséges menekülési útvonalakról, vagyis milyen lehetőségei maradtak azoknak az embereknek, akiket elbocsátottak állásukból. Hol helyezkedhetnek el? Milyen lehetőségeik vannak? Továbbá a külföldi munkavállalásról, hazatérőkről is olvashatunk a cikkben. Több téma mellett kitér még egy nagyon fontos tényezőre: a munkanélküliség lelki hatásai. 

A cikk nem ad megoldást, nem mondja meg a tutit és nem állít helyre semmit. Remélem, ennek ellenére kedvet kapott a kedves Olvasó, hogy gyorsan átfussa a sorokat. 

Bár nem kapunk megoldást és talán nem is közöl olyan információkat, amikre ne jöttünk volna rá magunktól, de legalább nem áltat. A sok bizonytalanság és esztelen döntés között, ad egy egyenes vonalat, amelyen elindulva lehetőségek nyílnak meg előttünk. Talán nem olyan lesz, mint ahogyan elképzeltük, vagy amilyen addig volt, de egy biztos: jobb, mint a panaszkodás, másra várás és mások hibáztatása. Talán segít új utakat találni és túlélni a munkanélküliség okozta problémákat.

Minden bizonytalan ebben a jelenlegi helyzetben. Így változik meg pár perc leforgása alatt a véleményünk, ha híreket olvasunk. Az első mondatomban még azt írtam, hogy nincs semmi gond. Az utolsókban pedig eljutottam a minden bizonytalanig. Viszont örülök, hogy Szatmáriné dr. Balogh Mária pozitívan zárja gondolatait: „Bizonyosan sok újdonság fog megjelenni, amelyeknek egy része már várta, hogy eljöjjön az ideje. Jós nem vagyok, de nagyon nyitott a megújulásra. Az olvasóknak is ezt ajánlom.”

 

Hozzászólások