A koronavírus megjelenése óta újra erőre kapott az időskorúak iránti ellenszenv, különösen a közösségi médiában. Fiatalok kezdtek el gúnyolódni az öregeken, mi több, olyan hangok is megjelentek, amelyek – mintegy bűnbakként – az időseket tették felelőssé a járvány terjedéséért.

 Mozgalommá vált a nyuggerezés, a boomerezés vasarnap 

"Ha lehet, még ennél is ellenszenvesebb a környezetvédelmi aktivisták beállítódása, akik már nem csak felelősnek, hanem egyenesen undorító alakoknak tekintik az öregeket. Ahogyan ezt a Nyugatnémet Rádió és Televízióban (WDR) tették, amely csatornán megjelenhetett ez a kisfilm. ... Az aranyos gyermekek szájából még drámaibban hat a megbélyegzés: az én nagyim egy öreg, „természetgyilkos disznó”. A dal vége feloldja a durva beszólást, de ez nem képes semmissé tenni a korábban mondottakat. ... Mert lehet, hogy a nagyi megjavult, és már nem repülővel, autóval megy üdülni, hanem hajóval, de azért korábban mégiscsak egy környezetkárosító disznó volt, aki miatt a fiatalság most szenved. A filmet a hatalmas felháborodás miatt levették a műsorról, és azzal mentegetőztek, hogy csak viccnek szánták. Erre mondja a székely: viccnek ez azért durva!"  


 

 

 

A dal szövege:
"A nagyim a tyúkólban motorozik, motorozik, motorozik. 1000 liter Super benzint eléget havonta. A nagyim egy öreg, természetgyilkos disznó.
A nagyim állítja, hogy a motorozás nagyon cool, totál cool, totál cool. Az idősotthonban kerekesszék helyett használja. A nagyim egy öreg természetgyilkos disznó.

A nagyim SUV-val megy az orvoshoz, az orvoshoz, az orvoshoz. Közben elgázol két járókeretes tatát. A nagyim egy öreg, természetgyilkos disznó.
A nagyim minden nap süt magának egy szelet húst, egy szelet húst, egy szelet húst. Mert a diszkonthús szinte semmibe sem kerül. A nagyim egy öreg természetgyilkos disznó.

A nagyim már nem repül, megjavult, megjavult, megjavult. Ehelyett évente tízszer tengeri hajóútra megy, hiszen a nagyim nem egy öreg, természetgyilkos disznó."

A cikk az idős nemzedék okolásáról tudósít. Az idősek tették tönkre a földet. Ők okolhatók a koronavírus intézkedései miatt. Ezek is csúsztatások és demagóg szövegek.

A koronavírus intézkedéseiben valóban benne van az a féltés, hogy az idősebbekre jobban kell vigyázni, mert veszélyeztetettebbek, mint a fiatalok. Ezért a karantén, az elkülönítés különösen fontos miattuk. Kevesebb érintkezési felület. Kisebb a fertőzés esélye. Kevesebb egészségügyi eset és így kevesebb erőforrást kell felhasználni. Több lehetőség marad az egészségügyi ápolásra szorulóknak. Akik nagyobb és jobb eséllyel küzdenek meg ezzel az új betegséggel. De nem az idősek okozták ezt a helyzetet. Elszenvedik. 

Tényleg az idősek tették tönkre a földet? Mikor ezt hallom mindig megborzongok. Az emberiség sok hibát követett el. De nem fiatal vagy idős teszi ezt. Másképpen lehet és kell ezt felosztani. Nevezzük pazarlóknak, vagy felélőknek, felelőtleneknek az egyik csapatot. A másikat megtartóknak, felelőseknek, és gondoskodóknak. Mindkét csapatban lesznek fiatalok és idősek. 

A kulcsszó az önzés és az önmegtartóztatás, vagy önkontroll. Az önzés működik ösztönösen is. A másikat tanulni kell. Az új világnézetet valló önző, pazarló csoport tulajdonképpen mindent szemétnek és kárnak ítél, ami az ő igényeinek betöltését, kielégítését akadályozza. Olvastam egy regényt, már nem is emlékszem rá, de nagyon ijesztő disztópikus felhanggal. A lényege, hogy 40 vagy 50 év felett az embereket egy utolsó hajókirándulásra viszik. A hajón mindent megkapnak, de időnként sorsolásos alapon ürítik a hajó utazóközönségét. Akkor elköszönnek és ki tudja milyen módon elveszik az életüket, majd a tengeri élőlényeknek adják át őket. Mindezt azért, hogy ne kelljen az idősek túl sok erőforrást fogyasztó egészségével, időskori rigolyáival foglalkozni. Számomra azért ez az alternatíva rémisztő. Arról nem beszélve, hogy a mai társadalom önző öntudatú csoportjai nem csak az idősekkel állnak így. A még meg sem született magzatokkal is. Szépen lassan a fél világon legalizálták az abortuszt. De már nem csupán azt, hogy az első három hónapban egészségügyi indokkal. Hanem születésig, vagy akár a születés utáni pillanatokig is, ha úgy látják szükségesnek, jónak az orvosok, vagy a szülő nő, esetleg hozzátartozó. Szerintem ez hátborzongató. A fogyatékkal élők iránti ellenszenvről ne is beszéljünk. Eljutottunk az önzésnek egy olyan fokáig, hogy mindent a pillanatnyi önző érdekünk szerint próbálunk szabályozni. Nincs felettes hatalom. Nincs felettes én sem. Nincs etika. Nincs közös ethosz. Nincs Isten. Nincs felettes, tőlünk és érdekeinktől független erő, amelyre hallgatnánk, amely törvényeit, kéréseit, ajánlásait megtartanánk. Nyilván csak az önmagunk támasztotta önző igények maradnak. Ez sohasem jó tanácsadó. Mert nem visel el magán kívül semmit és senkit, ami veszélyezteti az érdekeit.

Nem jó ma ilyen önző embernek lenni, mert egyszer majd ő lesz valakinek a terhe és vágyaik kielégítésének akadálya. Akkor már tudja mire számíthat. Amilyen sorsot ő szánt a vágyai betöltését akadályozók számára. 

Arról nem is beszélve, hogy egyéni felelőséget tulajdonítani egyes embereknek, vagy csoportoknak nem jó. Hiszen strukturális a hiba. Rendszerhibában élünk. Ebben nem lehet kipécézni egy korosztályt. Mondjuk az ábra azt mutatja, hogy lehet, és persze a védteleneket. Azt látom, hogy az önző csoporttagokat véletlenül sem a felelősségteljes gondoskodó gondolkodás hajtja, ha még erről is akarnak meggyőzni érzelmes, hipnotikus altatódalokkal, mint szakmaisággal. Csupán az az emberbe ivódott régi önzés, ami mindent magának akar. Fogyasztani akar gondtalanul. 

Pedig mint tudjuk az emberi lét küzdelem az elejétől a végéig. Vannak benne veszteségek, bukások, felemelkedések, örömök, békés és háborús időszakok. Csak Madáchot idézem, ha már nekünk adatott ez a nagyszerű gondolkodónk: "Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!" (Ember tragédiája)    Vagy ha Biblikus akarok lenni: "Mindezt hallva a végső tanulság ez: Féld Istent, és tartsd meg parancsolatait, mert ez minden embernek kötelessége!" Prédikátor 12, 13

 

 

link:    Dino Buzzati:    Hajtóvadászat öregekre    

 

 

 

Hozzászólások