Az olimpiai bajnok Hosszú Katinka és edzője, férje, Shane Tusup kapcsolata hullámvölgyben van, erről Hosszú is posztolt nemrég közösségi oldalán. Azt írta, kapcsolatuk nehéz időszakon, megpróbáltatásokon megy keresztül, de közben az Iron Aquatics edzéseit megtartják. (…) Közben már Hosszú is Budapesten van a közösségi oldalára feltöltött fotó szerint, de a Blikk úgy tudja, hogy egy hotelban lakik. 

Shane Tusup edzést tartott, Hosszú Katinka nélkül – index.hu

 

Nem tudom, mennyire tartja lázban a magyar társadalmat Hosszú Katinka és Shane Tusup házasságának válsága, mindenesetre az internet és a bulvárújságírás krémje naponta gondoskodik arról, hogy a pár minden lépéséről tudhassunk: összevesztek, külön töltötték az ünnepeket, lekerültek a közös fotók a facebook-ról, külön utaztak, sőt, Katka külön futott, mi több, pénteken Shane Tusup a felesége nélkül tartott edzést. Ha őszinték akarunk lenni, igazából semmi különös nem történt. Merthogy válságok, hullámvölgyek, mély gödrök előbb-utóbb mindnyájunk életében előjönnek. 

Az élet már csak ilyen. Van, hogy elfárad egy házasság, barátság, kapcsolat. Fizikailag és szellemileg is távol kerülünk egymástól, teherré válik a másik, a sokféle nehézség, amelyen keresztülmentünk, megtépázza talán a legszorosabb kötelékeket is. Hiába, a házasság nem pár évre, hanem egy életre szól, az élet pedig nem mindig olyan könnyű, mint amilyennek képzeljük. Lehet, hogy éveken, évtizedeken keresztül örömmel foglalkozunk valamivel, aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy se örömöt, se megelégedettséget nem okoz többé. Legyen ez egy sport, amit szenvedéllyel űzünk, a munkánk, amelyért oly sokat tanultunk, a hivatásunk, ami alapvetően meghatározza életszemléletünket, gondolatainkat. Talán így jelez a szervezet, hogy pihenésre van szüksége, talán így jeleznek odafentről, hogy rossz úton járunk és meg kell újulnunk. 

Bár az élsportolók -hála a közösségi médiának- egyre nagyobb bepillantást engednek a mindennapjaikba, kívülállóként el sem tudjuk képzelni, micsoda fizikai és mentális stressznek vannak kitéve, hiszen az életüket alapvetően befolyásolja az, amit tesznek. Gyermekkoruktól kezdve kőkeményen edzenek, és mindent a sportnak rendelnek alá. Náluk olyan nem létezik, hogy nem csinálják az edzésprogramot, vagy éppen csak félvállról veszik, hogy csak úgy kihagynak egy-egy hetet, hogy azt ehetik, amit csak szeretnének. Egy élsportoló számára a sport a legfontosabb, hiszen ebből él, neki tíz, tizenkét év alatt kell megalapoznia az életét. Alapozás, edzőtábor, edzés, verseny, szereplés a médiában, nyilatkozatok. Mindig szépnek, okosnak és természetesen a legjobbnak kell lenni, amolyan szuperhősnek, aki soha nem lehet feszült, indulatos, vagy éppen kimerült. Úgy hiszem, a folyamatos nyomásban nemcsak a test, de a lélek is elfárad. Hiába foglalkoznak valakivel mentális szakemberek, hiába állítja magáról valaki, hogy ő egy Iron Lady, a szervezetünket nem lehet hosszú távon sem becsapni, sem kihasználni. Előbb-utóbb mindannyian elfáradunk. 

Hogy Katkáéknál mi a helyzet, ezt nyilván ők tudják a legjobban.

Én csak annyit tudok, immár a saját válságaimból, hogy visszatekintve hálás voltam mindegyikért. Valahogy mindig erősebb lettem utána. Ki tudja, talán azért is, mert a mélységeimben meg tudtam állni az előtt, Aki a válságaim fölött is Úr.