Nyolc hónapos terhesen hívtak be rendőrségi határvadász-tájékoztatóra egy kaposvári kismamát, aki hiába jelezte, hogy hamarosan szülni fog, ezért nem buszozna oda-vissza száz kilométert, közölték vele: ha nem jelenik meg, törlik a közmunka-programból.

Állapota miatt a nő értelemszerűen nem akart száz kilométert utazni, így felhívta az illetékes munkaügyi központot, s jelezte, hogy terhes, s nyolc hónaposan meglehetősen merész vállalkozás lenne buszra szállnia.
– Bár jeleztem, nagyon szívesen küldök orvosi igazolást, sőt leleteket is, közölték, hogy nem tehetnek semmit, mindenképpen meg kell jelennem, különben kizárhatnak a közmunkából, hiszen a törvény szerint a felajánlott lehetőségeket nem lehet visszautasítani.

Nyolc hónapos terhesként hívták be a határvadász-tájékoztatóra - sonline.hu

Nyáron Kárpátalján jártam esküvőn. A határátkelés külön "élmény" volt. Marcona géppisztolyos határőrök, akik az ukránon kívül más nyelven nem beszéltek, kézzel lábbal mutogattunk. Papírok kétszeri ellenőrzése, többféle pecsét, szigor, keménykedés, csak hogy tudjuk, itt nagyon komolyan veszik az országba való belépést. Mindenhol cirill betűs feliratok, egyetlen plakát volt olvasható magyar-angol-német-francia nyelven: "Ukrajnában nincs korrupció, a határőrök megvesztegetése bűncselekmény!" Mikor ezt olvastam, eszembe jutott az a rengeteg történet, amit kárpátaljai és anyaországi magyarok meséltek, hogyan kell megkenni a határőröket, hogy enyhébb ellenőrzéssel, ezt-azt áthozva, át lehessen lépni a határon.


Az ukrán határ újra rádöbbentett arra, hogy a bürökrácia önálló életet él. Minél jobban bonyolítják különféle törvényekkel, szabályokkal, intézkedésekkel, annál jobban vitalizálják és elindul a burjánzás. Mintha az udvarunkon lévő borostyánt látnám, ami vígan él, növekszik, mindenhova szétterjed és kiirthatatlan. Van egy pont, amikor a bürökrácia, mint rendszer, már önmagáért kezd el létezni és nem azért, amiért létrehozták. 

Miközben tele van élettel és halhatatlan, teljesen személytelen és arctalan. Az ember, aki bekerül a rendszerbe vagy csak kapcsolatba lép vele, elveszti személyiségét, számmá, esetté, pácienssé, aktává, kartotékká változik. A bürökrácia a benne dolgozókra és nyilvántartottakra rossz hatással van. Kiöli belőlük az emberséget. Jogszabályok, törvények, ügymenetek, folyamatok vannak, amiben csak a lényeg veszik el, maga az ember. Tessék csak kihúzni azt a bizonyos asztalfiókot, ahol Kafka tartotta az írásait, megdöbbentő párhuzamokat fogunk felfedezni a régmúlt és a jelen között. A bürökrcia azóta is halhatatlan.

Nyolc hónapos magzattal a szíve alatt elvárták egy kismamától, hogy részt vegyen a határvadász-tájékoztatón. Megfenyegették, ha nem megy el, kizárhatják a közmunkaprogramból. Hiába hivatkozott az állapotára, az ügyintéző széttárta a kezét a jogszabályra hivatkozva. Kérem, a törvény, az törvény. Hiába kismama, hiába mond ellent a józan észnek, hogy elmenjen a tájékoztatóra, a törvényt be kell tartani. 

Hab a tortán, hogy már hónapokkal korábban ugyanez megtörtént másokkal. Aztán mikor nagy port kavart az eset, visszakoztak, bocsánatot kértek, kiigazítottak. Ezek szerint semmiféle szankcióval nem sújtható, aki nem jelenik meg a határvadász-tájékoztatón. Valószínűleg a kismamát kiértesítők máshogy értelmezték a törvényt, amit nem is úgy kell értelmezni. A törvény egy félreértett mondata miatt kellett száz kilométert utaznia, útiköltség-térítést nem kapott. "Nagy dicséretet" érdemel mindenki, akinek sikerült a kismamát kiközvetítenie a hatrávadász-tájékoztatóra.

Hozzászólások