„Egyszer, az internetet böngészve véletlenül rábukkantam egy képre, amin az szerepelt, hogy az autizmus nem rendszerhiba, hanem egy másfajta operációs rendszer. Számomra ez az autizmus. Egy másfajta működés, más gondolkodásmód, ami nem hibás, hanem egyszerűen csak egy másfajta - nagyon sajátos és egyben nagyon érdekes - logika mentén működik. Az informatika példájánál maradva, amikor egy olyan file-t próbálunk megnyitni, ami más rendszerben készült, hibaüzenetet kapunk. Ilyenkor csupán annyit kell tennünk, hogy átkonvertáljuk a file-t a megfelelő formátumra. Azt gondolom, autizmusnál sincs ez másként. Ha sikerül megértenünk az autizmushoz kapcsolódó sajátos logikát és ennek mentén gondolkodva fordulunk a másik emberhez könnyebben tudunk egymáshoz kapcsolódni.”

Dénesné Spitzer Éva, alapító, tulajdonos (egy autista fiú édesanyja), kockacsoki.hu

Tegnap jelent meg a mandineres Gacsályi Sára interjúja Dénesné Spitzer Évával, aki férjével egy különleges csokimanufaktúrát vezet a fővárosban, a Thököly út sarkán.

Ez miért közéleti hír? Azért, mert a KockaCsoki és a hamarosan megnyíló KockaPont egy olyan csokimanufaktúra és kávézó, amely rendszeres tanfolyamokkal kínál segítséget az autizmussal élő fiatalok munkahelykereséséhez. A riportból kiderül, hogy az alapító-cégvezető házaspár maga is érintett: egyik fiúk autizmussal született. Az édesanya már hat éve megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását segítette. Férje egy multinál dolgozva kezdett el hobbi szinten csokoládé készítéssel foglalkozni – amikor onnan kilépve létrehozták családi vállalkozásukat, összeillesztették a saját családi történetüket a csokikészítés kirakós darabkáival. Az eredmény egy olyan különleges csokoládéműhely lett, ahol a finom csokoládék készítése összeforrott a segítőszándékkal.

E kettő pedig – úgy tűnik – üzletileg sem lehetetlen vállalkozás. A mandinernek Dénesné Spitzer Éva így nyilatkozott: „Szeretnénk, hogy ne azért vegyék meg az emberek a KockaCsokit, mert autisták csinálták. Persze fontos, hogy autisták dolgoznak itt, de azt szeretnénk, hogy az emberek, mikor először megkóstolják a csokit, rácsodálkozzanak, mennyire finom, aztán utólag csodálkozzanak rá arra, hogy egyébként autisták készítik.”

Az integrálás tehát kétirányú. Egyrészt maguk is foglalkoztatnak autizmussal élő fiatalt, másrészt a honlapjukról kiderül, hogy komoly felvilágosító és foglalkoztató műhelymunkát is végeznek. Szintén a fenti riportban hangzik el, hogy: „Tapasztalatunk szerint autistákat nehezebben fogadnak egy-egy munkahelyen, mint más megváltozott munkaképességű embert, pedig számos előnnyel jár, ha autistákkal dolgozik az ember. Nekünk aztán tényleg nem kell aggódni, hogy ellógják a munkát vagy valamit pontatlanul csinálnak meg.” „Tapasztalatunk szerint autistákat nehezebben fogadnak egy-egy munkahelyen, mint más megváltozott munkaképességű embert, pedig számos előnnyel jár, ha autistákkal dolgozik az ember. Nekünk aztán tényleg nem kell aggódni, hogy ellógják a munkát vagy valamit pontatlanul csinálnak meg.”  Vagyis a szánakozás helyett kellő odaszánással van olyan pozitívuma az autizmusnak, amit bizonyos munkahelyeken ki lehet használni. A monoton, idegölő munkafolyamat például egy autizmussal élő embertársunk számára éppen, hogy nem elviselhetetlen teher, hanem az állandóan és ezért kiszámíthatóan ismétlődő mozdulatsor egyfelől biztonságot nyújt, másfelől a termék, ebben az esetben egy csokoládé termék elkészülte azonnali pozitív visszajelzéshez, sikerélményhez vezet.

A KockaCsoki műhelyében ezért cégeknek is tartanak tréningeket, hogy bevezetést adjanak ebbe a sajátos és még mindig tabunak számító világba. De foglalkoznak szülőképzések és gyerekprogramok szervezésével is. Honlapjukon az alábbi programokat sorolják fel: önálló életviteli felkészítés, gyakornoki program, pályaorientációs program, AUTI-klub, családi és integrált programok, autizmus tréning szakembereknek és szülőtalálkozók.

Szorítunk nekik, hogy üzleti sikereik továbbra is fenntartsák ezt a lelkesedést, és azért, hogy példájuk váljék vonzóvá azokban az üzleti körökben, ahol a profit mellett a társadalmi felelősségvállalásnak ezt a speciális irányát is fontosnak tartják. Azért is, mert nemcsak az autizmus kialakulására nincs eddig tudományos magyarázat, hanem arra sem, hogy miért születnek egyre többen ezzel az idegrendszeri zavarral.

 

Kapcsolódó:
KockaPont: csokigyártással segítenek beilleszkedni az autistáknak

Sonline: Húsz év alatt meghússzorozódott az autizmussal élők száma