A keddeket abba fogom hagyni
– jelentette be Pál Ferenc kedden a SZIE Budai Campusán, ahol ebben a tanévben tartja a szokásos kedd esti, szűk másfél órás előadásait. Az országos ismertségű római katolikus pap és mentálhigiénés szakember 2018 decemberével vet véget hosszú sorozatának, írja az Mno.hu.

Pál Ferenc: Egyszerűen nem tudom már jól csinálni, ezért befejezem - index.hu
 

Régóta hallgatom Pál Ferit. Több könyve is ott van a könyvespolcomon. Sokat tanultam tőle. Mostani kijelentése is tanít.


Előre bocsátom, elfogult vagyok. Évekkel ezelőtt a SOTE Mentálhigiénés Intézetében tanultam lelkigondozást. Egyik tanárom Pál Feri volt. Először furcsán néztem rá. Ki ez a langaléta, mosolygós, össze-vissza hadonászó figura? Aztán mikor komolyan elgondolkodtam a szavain, amikor kiscsoportban egy-egy jól elhelyezett mondatot mondott, finoman megvilágított valamit, akkor értettem meg, milyen sok tudás, önismeret, önfejlesztés, mély hit és mérhetetlen lelki szabadság (ami az Istennel való kapcsolatból fakad) van Feriben. Ekkor kezdtem el az előadásait is hallgatni.

A kedd esték fogalommá váltak az elmúlt tizennyolc évben. Sajátos előadások önmagunkról önmagunknak. Sokszor találó és egyben provokáló megnyilvánulásai miatt Pál Feri volt már sztárpap, a katolikus egyház lejáratója, magamutogató mentálhigiénés szakember, stb. Nem egy hétköznapi személyiség, aki mellett csak úgy el lehet menni.

Most pedig befejezi. Ahogy ő fogalmazott: „És hát ezt nem bírom már jól csinálni. Egyszerűen nem tudom jól csinálni. Az lett a benyomásom, és most már több éve küzdök ezzel, hogy ez már nem olyan jó. És ez teljesen ellentmond az énképemnek. Utálok valamit nem jól csinálni.” Belátta, hogy eljött az ideje a befejezésnek. Mindezt azért, mert a saját határait megtapasztalta, megélte és ki merte, ki tudta mondani, hogy ő eddig tartott ebben a dolgoban.

Ez a befejezés arra tanít, hogy tudjunk felállni az asztaltól, tudjuk befejezni, ha eljött az ideje. Ahogy a Prédikátor könyvében is olvashatjuk: "Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt." Megvan az ideje a befejezésnek, a lezárásnak. Nagy lelki szabadság szükséges ehhez a mondathoz: nem bírom már jól csinálni, befejezem. Önmagamra ismertem ebben is. Sokszor én is ragaszkodom valamihez, amit már el kellett volna engednem, de nem mertem, nem akartam. Félelemből, gőgből, hiúságból, valamiért. Feri "leköszönése" neked szegezi a kérdést: mi az, amit te nem tudsz, nem mersz, nem akarsz befejezni, abbahagyni, elengedni? És ez magában hordozza a következő kérdést. Ha valamit abbahagyok, elengedek, akkor valami felé oda tudok fordulni, új dolgok felé tudok nyitni. Mi az, ami felé nyitni szeretnék? Mi az, ami még rám vár? Mi az az új, érdekes, izgalmas, ami felé tudnék haladni, ha elengedném azt, amihez ragaszkodom?

Miközben ezekre a kérdésekre keresed a saját válaszod, ajánlom figyelmedbe Pá Feri előadásait. ITT és ITT