A kivégzés mára idiómává is is vált, az angol nyelvben az elefántakasztást arra a szituációra használják, amikor valaki rossz kiképzésért, nevelésért vagy ellenőrzését büntet egy állatot, gyereket vagy beosztottat, miközben az igazi felelősségért őt magát nem éri büntetés.

 SZÁZ ÉVE AKASZTÁSSAL VÉGEZTEK KI EGY ELEFÁNTOT index.hu/tudomany

A beszámolók alapján az állat a folyamatos bántalmazás, rossz nevelés vagy fogfájás miatt, esetleg mindezen okok összejátszásaként támadta meg gondozóját, akivel aznap találkozott először. ... A tragédia után az utolsó matinéelőadáson az elefánt már fel sem lépett ... A csalódott közönség viszont gyorsan kárpótolva érezte magát, amikor az előadás után a porondon bejelentették, hogy Maryt aznap délután felakasztják a clinchfieldi vasútállomáson, a látványosságért pedig nem szednek majd jegyet ... és az attrakcióra 2500-an voltak kíváncsiak. Ám a kivégzés nem ment könnyen. A 4,5 tonnás, húszéves ázsiai elefántot ugyanis nem bírta el az a lánc, amivel először fel akarták emelni, és röviddel azután, hogy a levegőbe emelték, Mary a földre esett, a csípőjét törve. Második próbálkozásra, egy vastagabb lánccal már végezni tudtak az állattal, amit fél óráig hagytak lógva látványosság gyanánt.


A "hanging the elephant" egy kifejezés. A rossz képzés, nevelés, a nem megfelelő felügyelet miatt állat vagy gyerek kap büntetést az igazi felelős, a kiképző, nevelő, szülő vagy felügyelő helyett. Esetleg rejtve marad a felelősége, vagy ha tudják is, akkor sem tekintik fontosnak. 

Egy kertvárosi részen beugrott a kertbe egy besurranó tolvajnő. A kertben amúgy a napfényben fürdőztek a család gyönyörű, fajtatiszta nápolyi masztiff kutyái. Felfedezték a tolvajt és a maguk sajátos ösztönei szerint elkapták. Mivel igen nagytestű kutyákról van szó, ha már csak nekiugrik is törést eredményez, hát még ha harap is. Nagyon helyben hagyták a besurranó nőt. A kapu kulcsra volt zárva, a kerítés masszívan ki volt építve, nehogy ki tudjanak jönni az amúgy jól nevelt, emberhez és pórázhoz szoktatott tenyészkutyák. Saját kenneljük is volt. A járókelők vették észre az udvaron nyöszörgő nőt, mert a háziak nem is voltak otthon. A kutyák nem bántották, de mellette ültek és őrizték. Kihívták a rendőröket, azután a gazdát is megkeresték. Végül el tudták vinni a sérültet. Majd olyan eljárás kezdődött, amelyben a gazdát kutyái elaltatására kötelezték és még veszélyeztetésért is perelni akarták. Ezt a részét a történetnek már nem ismerem.

Nemrégen volt egy gorilla esete is. Amikor az amerikai állatkertben egy négy éves kisfiú valahogy bemászott, beesett az ezüsthátú gorilla Harambe kifutójába, akkor lelőtték.

Nagyjából arról van szó a jelenetben, hogy a fickó ostobasága miatt kellett meghalnia a ragadozóknak. Ha ismerné a környezetét és a benne szokásos, hozzá illő viselkedést, akkor ezt elkerülhették volna. A navi hölgy az avatár fickót tartja bűnösnek emiatt, jóllehet az állatok haltak meg miatta. 

Ez velünk és kutyánkkal és macskánkkal is megtörténik. Sokszor felelőtlenül elengedjük, vagy ellóg, megharap, vagy kocsi elé ugrik, esetleg hergeljük és utána a hibáinkból bekövetkező okozatot ráfogjuk az állatra. 

Sajnos az emberek között is így zajlik. Egyik legszebb eset, amikor valakit valamilyen hamis bizonyítékkal, vagy okkal ártatlanul elítélnek, majd a börtönben elkövet valamit és akkor már tényleg bűnözővé lesz. Utólag kiderül az ártatlansága, de már elkövetett valamit, tehát marad. Pedig, ha valakik alaposabban dolgoztak volna, nem kerül börtönbe és nem követi el a saját bűncselekményét. Ki a felelős? 

Bántalmazott vagy csak mérgező szülők gyermekeivel is ugyanez történik. Sokan agresszívekké nevelődnek, szocializálódnak. Ki a felelős? A gyerek viszi a szülői viselkedésmintákat és a társadalom nem tolerálja. Sok esetben még a szülők is bántják utána. 

Talán nem is az a kérdés, hogy ki a felelős, hanem az, hogy mi lesz azzal, aki mások hibái és mulasztásai miatt bűnhődik. Helyre lehet hozni? Mi lesz azokkal, akik az elefánttal együtt lógnak?  

Hiszen elkövette. Hiszen már nem lehet meg nem történtté tenni. De lesz-e erőnk feltérképezni a miértet és azokat, akik ide juttatták szembesíteni a tettükkel, mert nyugodtan mondhatjuk, hogy részesei a bűnös, nyomorult cselekedetnek. 

Lehet, hogy rosszul rakom össze a történetet, de állítom, hogy Német Gyula lelkipásztortól hallottam és a tartalma is így van a fejemben. Állítólag Biharnagybajomban azért épült eredetileg a torony süveg nélkül, mert az ellenreformáció idején, majd múltával is megszabták a templom magasságát. DE az atyák mégis templomot akartak rendeset, ezért a megépült templomot elkezdték feltölteni kívülről és így a toronnyal együtt sem érte el a megengedett magasságot. A toronysüveg már nem fért bele. Létrával jártak le a templomba istentiszteletre.  Az ellenőrzéskor azonban az ellenőrző jezsuita szerv észrevette a turpisságot, és azt mondták nekik: "Nagy selymák kegyelmetek, hogy ilyen csalásra vetemedtek!" A válasz pedig csak annyi volt: "Nagy selymák azok, akik minket erre kényszerítettek!"

 

A teljes film:   Kóristák