A vízzel kapcsolatos katasztrófák ma még kevesebb kárt okoznak évente, de ha a fejlesztések elmaradnak, akkor néhány év múlva a katasztrófák már többet fognak felemészteni, mint évi 600 milliárd dollár. A víz ezért mára élet-halál kérdéssé vált, a klímakatasztrófák pedig már nem a jövő jelenségei, hanem a jelené. ... ötből két ember a Földön már napjainkban is vízhiányos régióban él. Emellett 2,1 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet fogyasztani, 4,5 milliárd ember - az emberiség kétharmada - szennyvizének kezelése nem megoldott. A szennyvíz 80 százaléka napjainkban is tisztítatlanul kerül vissza a természetbe. Az 1990 óta bekövetkezett ezer legpusztítóbb természeti katasztrófa 90 százaléka vízzel összefüggő volt. 

 Szörnyű jövőt vázolt fel Áder János napi.hu

Nem riogatásképpen, de tényleg változás van. Érezhető kis hírekből. Aki egy kicsit is figyeli az eseményeket az érezheti. Íme!


"Megtörtént az elképzelhetetlen, egy modern nagyváros kifogy az ivóvízből. Fokvárosban a kanna a legnépszerűbb árucikk, a boltokból felvásárolták a vizet, rövidesen  a hadsereg osztja a szűkös fejadagot 4,5 millió embernek.

   Kedden elpusztult Sudan, a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja. A 45 éves állatot a korával kapcsolatos szövődmények miatt altatták el. Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, hogy a legfejlettebb reprodukciós technikákkal egyszer majd újraéleszthető legyen az alfaj.

Ugye a migrációról nem kell linket beillesztenem. Rendszeresen, bár más összefüggésben megjelenik a fősodorban. 

Az óceánok beszennyezése, szemetelése. Tényleg be fog minket temetni a szemét.

A víz a következő nyersanyag, amiért ölre fognak menni. Nincs belőle sok. 

A nagyobb"vízgömb" (a Föld teljes vízkészlete) sugara 700 kilométer, ami a Hold sugarának közel fele. A kisebb kék gömb azt a mennyiséget jelzi, amely friss vízként elérhető és ivóvízként, öntözésre, vagy egyéb emberi tevékenységre használható. 

Ez a fogyasztói társadalmi vízkultúra sok szennyvizet termel. Egyre kevesebb a természetes, tisztítás nélkül is iható víz.

Mi mégis ivóvízzel mosunk, öblítjük a vécét. Ez csak a háztartás. Az ipar borzalmas mennyiségű vizet használ fel. Papír előállítás, húsipar, különböző bányatechnológiák, öntözéses mezőgazdaság, állattartás. 

A Föld emberi népességének növekedésével csökken a biodiverzitás, hiszen növényi és állati fajok pusztulnak ki. Bizonyos számítások szerint még növelhető az ember létszám a Földön. Hiszen el tudják még látni élelemmel és vízzel. De ez már most egyértelmű, hogy csak a többi élőlény rovására, és persze a jövő nyersanyag tartalékainak felhasználásával. 

Valószínűleg ennyi embert hosszútávon nem fog tudni elhordozni a Föld. Egyre több konfliktusra, súrlódásra lehet számítani. Biztosan vannak rossz és még rosszabb forgatókönyvek. Eddig is pusztultak ki kultúrák, de most egy nagy globális szintű katasztrófa közeleg. Ez mind azért, mert vannak népek, országok, gazdasági körök, akiknek soha nem elég semmi. Aprópénzért, ösztönszinten kiszolgálják a tömegek is ezeket az igényeket. Ennek a rendszernek mindenki a része. 

A víz a gazdaság hatóereje? Szerintem több annál. Az élet. 

 

 

Hozzászólások