Balatonalmádi-Vörösberény környéke nem csak a Balaton miatt kiváló úti cél. Változatos túraútvonalakon lehet bejárni a vidéket, és olyan mesebeli helyeket fedezhetünk fel, mint a Malom-völgy, az Ember-szikla, a Remete-völgy, az Apáca fara vagy a Vödör-völgy. Vörösberény középkori filmbe illő református erődtemplomáról nem is beszélve. (...) Ráadásul a karácsonyi ajándékvadászat sokkját is remekül ellensúlyozhatjuk egy kellemes családi kirándulással a szabadban. 

A Balaton a karácsonyi stressz ellen is gyógyír lehet - origo.hu

Előre bocsátom: két hasábban van teleírva egy A/4-es papír a teendőimmel, tegnap éjjel gyorsan fát is díszítettünk, hogy ne maradjon otthonunk majd anélkül (rázártuk az ajtót, hogy még ne lássuk...), tehát nem unatkozó álláspontról figyelem az ünnep érkezését. Lelkipásztorként tulajdonképpen közösségi alkalmat készítünk elő, és közösségi alkalomra készülünk fel. Speciel én hármat patronálok, de van lelkésztársunk, aki négyet-ötöt, vagy egyet. Utazgatni esélyünk sincs...

Az az igazság, hogy nem is utaznék semerre. Nekem a karácsony állandósága fontos része az életemnek. Minden ünnepnek van egy belső ritmusa és rendezettsége, amit nem cserélnék el semmire. Inkább úgy rendezem a dolgokat, hogy a hagyomány és lelkiség teret nyerjen, mert aztán általa helyére kerül bennem minden. Számomra fontos, hogy szentesti istentiszteleten elénekeljük a "Krisztus Urunknak áldott születésén" és "Dicsőség mennyben az Istennek" dicséreteket, hogy a gyermekek száján át megszólaljon versben vagy dialógusban az üzenet, hogy beérve a nappaliba, átadjuk az egyszerű ajándékokat, és utoljára falatozzunk az adventi koszorú gyertyái mellett. Rend és állandóság élmény van a karácsonyi úrvacsoravételben is. Keretek, amik megtartanak a minősített időben.

A három napos ünnep arra minősíttetett, hogy Istenről tegyen bizonyságot, és Istennek adjon hálát benne az ember. A prioritás tehát Őt illetné. Nem a főzést, nem az ajándékozást, nem a "végre együtt van a család" című programot. Jászoltól kell induljon, hogy trónusig érhessen az ünneplő. Emellett aztán valóban együtt lehetek azokkal, akiket szeretek, és akiknek meglepetést készítettem. Nem zárja ki egymást, sőt inkább elkészíti bensőmet az Istennel való találkozás. Nagyon hálás vagyok az Úrnak, mert advent második hetében a csendes estéken nagyon sok terhet levett rólam. Lemálháztam. Így aztán nincs stresszelés, hanem a középpontra figyelés által könnyebbé válik minden: mézeskalácstól ifisek liturgia beosztásáig, házi úrvacsora hordástól karácsonyi játszóházig, utolsó pillanatos adományok kiosztásától legátus tájékoztatásáig.

Az én stresszmentesítőmet úgy hívják: Szentlélek. Jézus örök ajándéka mennybemenetele után. Butaság lenne, nem élni az Őáltala adott lehetőséggel karácsony előtt és után.