A húszezer négyzetméteres lelőhelyet áprilisban kezdték feltárni, nagyobb részét visszatemették már. Az előkerült leleteket a Rippl–Rónai Múzeumba szállították. A feltárások során hat korszakból való leleteket találtak.

Harcos a föld alatt - különleges sírt tártak fel Magyaregresen - sonline.hu

 

Magyaregresre egyetlen út vezet. Azon lehet bejutni a kicsiny faluba és ha valaki távozni szeretne, ugyanerre az útra kell lépnie. Egy zsáktelepülésről van tehát szó. Amikor meghalljuk ezt a kifejezést, rögtön az jut eszünkbe, hogy bizonyára hátrányosabb helyzetben van, mint azok, akik olyan faluban élnek, amelyen átmegy egy út, esetleg több is.

Ráadásul néhány hónappal ezelőtt jelentősen megváltozott az Egresre vezető út arculata. A fákat ugyanis, amelyek régóta az út mellett magasodtak és amelyek hozzátartoztak ahhoz a látványhoz, amely a falu felé haladva fogadott bennünket, kivágták. Sokan szomorúak voltak e miatt és hangot is adtak nem tetszésüknek. Hiszen eltűnt valami, ami megszokott és természetes volt, ami díszítette, szebbé tette azt a befelé vezető utat, ami sokakat haza felé vezető útjukon kísért.

Mintha megint elvettek volna valamit az ott élőktől.

Többen megfogalmazták már a kis településekkel kapcsolatban, hogy válságban vannak. Hogy nem egyszerű ott az élet. Főleg akkor, ha nincs már óvoda és iskola sem. Ha nincs helyben lakó lelkész. Ha a felnőttek a közeli városba járnak dolgozni és csak este érnek haza. Ha a gyermekeket korán keltik, hogy időben az óvodához, iskolához érjenek velük.

A japán és a kínai nyelvben két írásjellel fejezik ki a krízis szót. Az egyik szerint a krízis veszélyt jelent. A másik szerint azonban lehetőséget. Az a helyzet tehát, amire azt mondjuk, hogy ez most válságos, nem önmagában jó vagy rossz. Nagyon sok minden függ attól, mi magunk hogyan látjuk, ma hangsúlyosabb számunkra és mit kezdünk vele.

De mit jelenthez mindez a mi kis falunkra vonatkoztatva? Milyen bátorítás születhet esetleg számunkra?

Egy zsáktelepülésre lehet úgy tekinteni, hogy igaz, hogy csak egy úton lehet megközelíteni, de azon biztosan be lehet a faluba menni. Mindig van befelé vezető út, amely mintha várna és hívogatna, szinte kínálja magát, hogy lépjünk rá. Mert ha végig megyünk az úton, még arra is lehetőségünk van, hogy úgy érezzük: megérkeztünk, haza értünk, otthonra találunk.

Magyaregresnek azonban hamarosan nem csak egy útja lesz. Egyúttal a magyarázatát is megtaláljuk a fasor kivágásának. A 67-es főút elkerülő szakasza ugyanis a falu mellett is el fog haladni. Talán többeknek fog az emlékezetében is megmaradni, miközben elhaladnak a település mellett, hogy jé, létezik egy Magyaregresnek nevezett falu is.

Az útépítés során régészeti feltárásokat is végeztek. Ennek során több értékes lelet is a felszínre került. Legutóbb a népvándorlás korából származó sírokat tártak fel. Kettő teljesen épségben maradt, az egyik egy longobárd harcos maradványait találták. De találtak már a területen korábban is sírokat, sőt, egy Árpád-kori településre utaló nyomokat is: házakat, kemencéket, használati tárgyakat, ékszereket. A feltárások során összesen hat korszakból való leleteket találtak.

Nem a mostani egresiek tehát az elsők, akik ezt a területet maguknak lakóhelyül választották. Az előttünk járók is találtak benne értékest, szépségest. Van múltja ennek a településnek.

De van lehetőség is, vannak olyan jelek, amelyek a jövő felé tekintve is bizakodásra adhatnak okot. Szombaton falunap lesz Egresen, amelyen a mi kicsiny református gyülekezetünk is szerepet vállalt. Egy helytörténeti vetélkedőt állított össze a lelkes csapat. Lelkesedésükről elég annyit mondani, hogy naponta 50-60 üzenet érkezik a vetélkedővel és az egész nappal kapcsolatban.

Persze, ez csak egyetlen, aprócska, bíztató jel arról, hogy van olyan lehetőség, amelyet érdemes megragadni. De ha ezt követi még néhány, talán egy-két ember véleménye megváltozik azzal kapcsolatban, hogy aki kis településen él, az csak a hátrányait élheti meg ennek a helyzetnek.