Ritkán látható jelenet zajlott le az úszók világkupa-sorozatának szingapúri versenyén. A rövidpályás versenyen a 400 méteres női gyors versenyzői, köztük Kapás Boglárkával, 350-nél megálltak, miközben még két hossz hátra volt. A holland Femke Heemskerk hatalmas előnnyel csapott be, de akkor még csak 350 méternél tartott. Kapás a második helyen érkezett, és annyira megbízott a hollandban, hogy ő is megállt. Mire Heemsker észbe kapott, többen is lehagyták.
A versenyt így a német Reva Foos nyerte, Kapás viszont hatalmas hajrával visszajött a második helyre, a holland Heemskerk viszont a dobogóról is lemaradt.

KAPÁS BOGLÁRKÁÉK 350-NÉL MEGÁLLTAK A 400 GYORS DÖNTŐJÉBEN - origo.hu

Szakaszjegy számolás a metró vonalakon, szeletelt kenyér elégségének felmérése, határidős munka időre való befejezésének ütemezése, nyaralási költségek megsaccolása, esélylatolgatás, üzemanyag kijelzőre pillantás, meghívó kiosztásának ütemezése a rokonságban, burkolólap rendelés négyzetméterek alapján, hittanosoknak kifestő fénymásolás... megannyi dolog, amiben számolunk és saccolunk, mert nem akarunk tévedni. Hiszen a tévedés gyakran eredményez kellemetlenséget, felesleges kiadást, időzavart vagy éppen kudarcot. Márpedig ezeket szeretjük kizárni az életünkből.

Számolunk és saccolunk. Főleg feszített helyzetben. Versenyhelyzetben pedig különösen is fontos, hogy az ember tudja, hogy hol tart. Térben, időben, energia beosztásban komoly tényező az idő, a távolság, a kitűzött feladat elérésének konkrét vége. S ha téved az ember, akkor jól jön a gyors kapcsolás. Úgy, ahogy a szingapúri medencében Kapás Boglárkáéknak. Tulajdonképpen a gyorsúszási verseny gyorskapcsolási versennyé vált egy szempillantás alatt, és megváltoztatta a dobogóra állást.

A levonható következtetés az, hogy végül is nem elég jól úszni, hanem számolni is tudni kell. Sőt a kompetenciák tárházában jó, ha a gyors reagálás is szerepel. Összetett helyzetekben a felismerés és az azonnali cselekvés kulcsfontosságú lehet. Sokféle kellemetlenség elkerülhető általa, pl. a "hú, de hüle voltam" önhibáztatás is.

Tévedni emberi dolog. Ahogy a tévedés kizárására törekedni is az!