Balog István elkészítette olyan bibliai történetek, személyek és helyszínek logóit, amelyekhez egyenként üzeneteket is fűzött. A református kántor Facebookján azt írta, hogy már nagyon régóta szerette volna megvalósítani kreatív projektjét, és most végre Mátészalkán kiállítás is nyílt zseniális betűiből. Balog Istvánnak nem csak a gyönyörködtetés a célja. Mint a hvg.hu-nak fogalmaz: szeretné, "ha a Bibliai Logók projekt egésze Isten dicsőségét szolgálná. Kicsit közelebb hozni/vonzani az embereket."

Elképesztő, hogy mit művelt ez a református kántor a bibliai nevekkel! - hvg.hu

Isteni sugallatra készültek – vallja Balog István, a huszonöt éves kárpátaljai fiatalember, aki néhány héttel ezelőtt elkezdte közzétenni „Bibliai logók” névre hallgató munkáit az interneten. Az ötletes ábrák gyűjteményét sokan megosztották ismerőseikkel, barátaikkal a legnagyobb közösségi oldalon. Alkotójuk kérdésünkre elmondta: akkor nyert ihletet, amikor megismerkedett a logókészítés alapszabályaival. „Különösen az a meghatározás fogott meg, miszerint a logó fő célja, hogy üzenetet közvetítsen. Ez volt az a pillanat, amikor elindult minden. Tudom, hogy ezt a feladatot Isten bízta rám, és megadta a talentumot és a célt is hozzá” – magyarázta.

Egy ábra, egy üzenet - parokia.hu

 

Néhány héttel ezelőtt már írtam egyszer olyan témáról, amely azért keltette fel az érdeklődésemet, mert egymás után többször is találkoztam vele. Mintha több oldalról ért volna el és hirtelen azt éreztem: már körül is vagyok véve, nem menekülhetek, foglalkoznom kell vele (nem mintha ez nehezemre esett volna).

Most megint csak egy olyan hír van előttünk, amellyel lépten-nyomon találkoztam. Mintha hirtelen feltűnt volna a semmiből. Felkapottá vált és ismerőseim véleménye szerint is érdemes arra, hogy minél többen tudjanak róla.

Balog István, a Nagydobronyi Református Egyházközség tagja és egyben kántora. Ez a kárpátaljai fiatalember annak szentelte a reformáció emlékévét, hogy bibliai logókat készített. Mondhatnánk, hogy nem most kezdte a szakmát, mármint a logókészítést. Érezte, hogy megvan az ehhez szükséges kreativitása, tehetsége. Rendelkezik azzal a képességgel, hogy egy ábrába sűrítve meséljen. Bibliai személyekről, helyszínekről, meghatározó eseményekről. Olyan képeket készített, amelyekre ha ránézünk, beszélni kezdenek. Hozzánk is és rólunk is. Mekkora ajándék, hogy valaki képes erre! Hogy felfedezi magában: én ezt tudom és szeretném is tenni. És arra is hajlandó vagyok, hogy képezzem magam, mert fontosnak tartom, hogy igényes legyek. Hiszen ami kikerül a kezeim alól, az rólam is sok mindent elárul.  „Nagyon sok félreérthető logó kering az interneten, ami a tulajdonosát is minősíti. A legfontosabb az őszinteség és a szeretetből fakadó átgondoltság, ebből a kettőből van talán a legkevesebb az online térben. Az üzenetet, persze, nem lehet erőltetni. Ha igazságon alapszik, akkor úgyis önmagáért beszél és célba ér. A hamis dolgok viszont elmúlnak, ahogy mindig – még akkor is, ha eltörölhetetlennek tűnnek.” – fogalmazta meg ő maga abban az interjúban, amely még 2017 januárjában jelent meg a parokia.hu oldalon.

Nem a semmiből, csak úgy váratlanul, hirtelen kerültek tehát elő ezek a képbe sűrített üzenetek, inkább arról van szó, hogy csaknem másfél évre volt szükség ahhoz, hogy igazán felfedezzék az értékét ezeknek az alkotásoknak. Mára nemcsak különböző portálok foglalkoznak velük és elemzik őket, hanem teljesült Balog István egy merésznek gondolt terve is: Mátészalkán kiállítás nyílt a „zseniális betűkből”.

Sikerült elérni azt, amit ez a fiatal ember szeretett volna. Tudnak róla, ismertté váltak alkotásai. Önmagában már ez is öröm. Öröm lehet az is, ha arról hallunk, valakinek sikerül olyan eszközök segítségével Isten felé mutatni, amelyek ismertek kortársaink számára. Éppen ezért felkelthetik érdeklődésüket és esély van arra, hogy mélyebbre ássanak, kezükbe vegyék magát a Bibliát és többet tudjanak meg azokról a szereplőkről, történésekről, amelyekre ezek a logók felhívják a figyelmet. Balog István ráadásul minőséget képvisel, nem nagyon húzhatják az orrukat azok, akik mindig is egy kicsit lesajnálva és lenézően nyilatkoznak azzal kapcsolatban, ha egy keresztyén ember próbálkozik olyasmivel, amihez szerintük a világiak értenek csak igazán.

Öröm, ha arról hallunk, hogy valaki friss, fiatalos, lendületes módon tesz bizonyságot. Úgy, hogy arra többen is felkapják a fejüket.

De a legnagyobb öröm mégis csak az, hogy ezek a logók túlmutatnak önmagukon. A Bibliai Logók projekt egésze Isten dicsőségét szolgálja. A logókhoz írt néhány soros magyarázattal együtt valóban olyan üzenetté válnak, amelyek reménység szerint minél több embert elérnek és megszólítanak.