Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke hangsúlyozta: amíg "a Fidesz és szövetségese, a Mi Hazánk Mozgalom újhorthysta társadalmat épít", az MSZP és ellenzéki partnerei 2022-ben vissza akarják vezetni az országot európai, demokratikus, szociáldemokrata hagyományaihoz.

Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője Horthy Miklós bűnösségét hangsúlyozta, hozzátéve: rendszere meggyilkolt nagy művészeket, elüldözött tudósokat, megalkotta a világ első zsidótörvényét, kétszázezer magyart küldött a halálba a Don-kanyarban. "Az a feladatunk, hogy 2022-re a horthyzmus írmagját is kiirtsuk" - közölte.

DK, MSZP, Párbeszéd: „Az a feladatunk, hogy 2022-re a horthyzmus írmagját is kiirtsuk” - Mandiner

Történészi beszámolók szerint Budapest 1919. november 16-án se fogadta kitörő örömmel a városba fehér lovon bemasírozó Horthy Miklóst – én ma kifejezett undorral és megvetéssel fogadom, hogy a Fidesz álellenzéki fiókpártja erre a napra emlékezve tart vonulást a városban - írta a főpolgármester...

Karácsony: Undorodva fogadom a Fidesz álellenzéki fiókpártjának Horthy-megemlékezését - Index

A Mi Hazánk Mozgalom nevű, egyelőre homályos küldetésű csoport gondolt egy nagyot, s Horthy bevonulásának 100. évfordulóján megismételte a fehér lovas szcenáriót. Paródiának is gyenge. Nevezett mozgalom indoklása szerint az esemény ilyen naturalista megismétlésére azért van szükség, hogy így tiltakozzanak a baloldal budapesti térnyerése ellen. Tekintettel arra, hogy Horthy Miklósnak a magyar történelemben elfoglalt helye ma inkább politikai kérdés, semmint történettudományi, s a közeli jövőben nem is valószínű semmiféle konszenzus, a politikai forgatókönyv eme igazán lélekemelő fehérlovas performance nyomán előre megjósolható.

Ismert ugye, a vicc? – Van-e Magyarországon antiszemitizmus? – Nincs, de nagy igény lenne rá.

Most már csak az a kérdés: kinek? 

A Mi Hazánk Mozgalom nevű politikai vállalkozásnak igazán hálás lehet a balliberális ellenzék. Most, hogy a Jobbik megtért, szörnyűséges űr támadt a pártpolitikai palettán. Nincs olyan párt, amelyik megtestesíthetné ennek az országnak a látens antiszemitizmusát és fasizmusát. De nem sokáig kellett várni, miután a Jobbik, amelyik – emlékezzünk! – a Fidesz állítólagos szatellit pártja volt, megvilágosodott, s az antiszemitizmus ellen rettenthetetlenül küzdő balliberális ellenzék befogadta testvéri soraiba. Van másik! S íme, lőn. S az ellenzéki pártok örömmel borultak össze, hogy újult erővel fellépjenek az ordas eszméket megjelenítő Mi Hazánk Mozgalom nevű politikai kísérlet ellen.

S mit ad Isten, mi is az Mi Hazánk Mozgalom nevű politikai csoport? – Ahogy Karácsony Gergely fogalmaz: a Fidesz fiók-pártja. Azt javasolnám, várjuk ki, hogy mi valójában a Mi Hazánk elnevezésű politikai vállalkozás. Mint tudjuk, az, hogy a politikában ki kicsoda, nem éppen könnyen megválaszolható kérdés.

Minden esetre annyi leszögezhető: ez a fehér lovas demonstráció jól jön az ellenzéknek.

Egyrészt: primitív. Ez nem a történelem beemelése a mába, korrigált újraolvasás, hanem reflektálatlan ismétlés. Látványos, kézzelfogható, teátrális igazolása annak, hogy ami ebben az országban folyik: restauráció. A keresztyén hátterű konzervatív-jobboldali gondolatnak ez pont jót tesz.

Másrészt: a fehér lóra az ellenzék rögtön felültette Orbán Viktort. S lám, ez a parlamenten kívüli néhány száz fős csoport így képviseli úgymond a Fideszt, az ország legnagyobb pártját, amely „újhorthyzmust” épít, s amelynek az írmagját is ki kell írtani – ahogy a DK-s Gréczy Zsolt fogalmaz. Természetesen senkit sem érdekel a Mi Hazánk Mozgalom. Viszont ahogy annak idején a Jobbikkal, úgy lehet most vele a Fideszt, s ezzel magyar emberek millióit stigmatizálni. Hiába no, ez az ország a balliberális ellenzék szerint vagy behódol a globalista progressziónak, vagy menthetetlenül beleragad a ráégetett bűnös nemzet szerepbe. Más út nincs. Nehogy véletlenül a nemzeti identitás folytonosságának nagy alapkérdéseiben végre konszenzus jöhessen létre magyar és magyar között.

Nos, akkor kimondom: Fidesz támogató vagyok, és szörnyülködve néztem ezt a fehér lovas izét.  De kedves ellenzék, ha hatalomra juttok 2022-ben, lehetőleg ne irtsatok ki.

Hozzászólások