Szombatra virradó éjjel fedezték fel, hogy ég a kemenessömjéni katolikus templom. Hamar értesítették a polgármestert és a plébánost is.
Súlyos, sokmilliós károk keletkeztek. Németh Zoltán plébános elmondta, az egy éve vásárolt orgona teljesen kiégett, de korom van a falakon is, mindent újra kell festeni. A tűz a kórusban keletkezett, szerencsére az egész épületre nem terjedt át.

Felgyújtották a kemenessömjéni templomot - nyugat.hu

„Apa, hallottad mi történt tegnap Sömjénben?” - kérdezte tőlem vasárnap este nagyfiam. Baleset? Gyilkosság? Ilyenekre gondol először az ember... Aztán „lepergettem” magamban ennek a Celldömölk melletti, mintegy 600 lelkes település nevezetességeit, hogy mivel is történhetett ott valami...? A valaha szebb napokat látott Berzsenyi-és Radó-kastélyokkal? Vagy egy helyi család egyre népszerűbb levendulaültetvényével? Netalán-tán azzal a hiánypótló háborús emlékművel, amelyet egy lelkes nyugdíjas asszony kezdeményezésére éppen aznap avattuk fel...? Persze, már hallottam... „Felgyújtottak egy templomot...!”

 

 

Ha 2018-ban Európában, a világhálón megjelenik egy ilyen szalagcím, rögtön a migránsokra gondolunk... Nem, nem ők voltak... Nem is kommunisták, liberálisok vagy a keresztyénség egyéb „ellenségei”... Sőt, még csak felekezeti villongások sem állnak a háttérben. (Hol vannak már azok az idők, amikor - ezt jóapám mesélte a gyerekkoráról – mondjuk kigyulladt egy református gazdának a háza, egy katolikus ember már futott is végig a falun, hogy elmondja a „hittársainak”, hogy „emberek, ne rohanjatok tüzet oltani, református ház ég...) Ebben a kis faluban békében élnek együtt a történelmi felekezetek.

Látjuk tehát, hogy ez a tűzeset nem illeszthető be sem a „nemzetközi”, sem a hazai, helyi események, történések sorába...Nem is valami tébolyult elme tette ezt. (Az meg ízléstelen és viccnek is gyenge, ahogy egy kolléga kommentálta, miszerint „nem lehet, hogy a Szentlélek borította lángba a templomot, így egy-két héttel pünkösd után”...?!) Akkor kik voltak az elkövetők? S főleg: miért tették?

Néhány fiatal -az egyikőjük helybeli- , akik szombat hajnalban tértek/törtek be Isten házába, s ott felgyújtották az orgonát... Csak úgy... Tettükre nem tudtak magyarázatot adni. Minden bizonnyal alkohol (vagy egyéb tudatmódosító szer) hatása alatt álltak...
Igen, afféle péntek esti – szombat hajnali „diszkóbaleset”... Csak éppen nem a közúton, hanem egy templomban, s nem autók lettek totálkárosak, hanem egy orgona... Hála Istennek, itt személyi sérülés, tragédia nem történt...

Felgyújtottak egy templomot... Az a legrosszabb, hogy egy ilyen hírrel, eseménnyel nem lehet mit kezdeni... Lehetne bántani ezeket a szerencsétlen fiatalembereket, lehetne hibáztatni, szapulni a szülőket, pedagógusokat, mindenkit, akik nem nevelték meg őket, s lehetne csámcsogni ezen a társadalmi deviancián, de nem érdemes...

Öröm az ürömben, hogy a Miniszterelnökség közleménye szerint a település, s benne a katolikus közösség számíthat a Kormány segítségére... Tetszett az a hozzáállás is a helybeliek részéről, hogy már szombaton, napközben nekiálltak a takarításnak, mondván, „itt holnap reggel 8-kor mise lesz! Ez akkor is a mi templomunk! A hitünkből nem adunk, azt nem hagyjuk senkinek!”

Lassan lejár a helyi szenzáció, a „minden csoda három napig tart” szavatossága... Az élet megy tovább... De azért marad a szikár, üszkös, sötét és érthetetlen tény: Kemenessömjénben felgyújtottak egy templomot...

 

Hozzászólások