Ennél az évnél el sem tudok képzelni jobbat. Sem atlétikai, sem szakmai szempontból. Az idén velem történtek közül már egy is elég lett volna ahhoz, hogy sikeresnek mondjam a szezont. Fedett pályán két országos csúcsot, szabadtéren hármat futottam, a világbajnokságon bronzérmet, az Universiaden aranyat szereztem. Mindeközben megkaptam a diplomámat, és állatorvosként munkába is álltam. Nemcsak felsorolnom, de elhinnem sem könnyű, hogy ez mind az idén történt meg velem.

Nem szabad kicsit álmodnunk – Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó a Mandinernek - mandiner.hu

Az elmúlt néhány napban szereplőket kerestem egy reklámfilmhez. Nem kávét, pelenkát, gyógyszert, új tévéműsort vagy életérzést szeretnék eladni, hanem a jövő évi KOEN Vakációs Bibliahét programját kívánom népszerűsíteni. Hogy minél több gyülekezethez, illetve az ott élő gyermekekhez eljusson az örömhír azon feldolgozása, amin egy kis dunántúli csapat szorgoskodik. Öt gyermekre és legalább hat felnőttre van szükség, így hát elkezdtem sorra venni, hogy kik jöhetnek számításba. Melyik lurkóba szorult a legtöbb bátorság, kreativitás, vagányság, ügyesség, talpraesettség? S lám, ahogy ujjhegyre szedtem őket, már túl voltunk jóval a szükséges létszám felett. De egyre csak sorakoztak tehetségeik alapján a lurkók. Az egyik humora, a másik ösztönösen is jó mozgása, ismét másnak a találékonysága verhetetlen. Rájöttem: bár kis létszámú gyülekezet vagyunk, mégis dúskálunk a talentumokban. Isten áldásának legnagyobb megtapasztalása pedig az volt számomra, hogy a megszólított emberek a hét évestől hetvenhét évesig igent mondtak. Mernek együtt álmodni és tenni az álmokért velem. Hálaadással telít el, hogy az Úr Lelke cselekszik.

Álmodni könnyű-e vagy sem, döntse el mindenki maga. Azt azonban biztosan tudom, hogy az álmokért tenni hol könnyű, hol nehéz. A megvalósulás útja néhol meg sem kottyan, máskor pedig még a tartalék energiákat is kiveszi belőlünk. Ám akkor is lehet hálát adni, mert voltak tartalékaink. Baji Balázs az eredményei tükrében siker ember. Tele tartalékkal. Nem véletlen alakulnak a dolgai, hanem terv szerint. Edz, küzd, formál, alakít, odaszán és lemond, aztán végül minden kerek egésszé áll össze: elkészül és kiteljesedik sportolóként és tanulóként is. Ez nem egyik napról a másikra típusú történet. Hosszú évek elszántsága és komolyan vétele van mögötte.

A világban leledzenek Anti Baji Balázsok is. Elmaradt eredményekkel, a szükséges energia felével, kitartás nélkül, feladást választva. Elkeseríti őket, hogy nem érkezik csak úgy magától, egyik napról a másikra valami nagyszerű. Belső motiváltság és apró lépéseknek való öröm teljes hiányát mutatják. Álmodtak, de már nem álmodnak, küzdöttek, ám dekoncentráltak voltak. Így tetteik eredménytelenséget hagytak maguk után. Nem volt pártolójuk, lépéseiket segítő bölcs tanácsadójuk? Nem állt mögöttük támogató háttér? Nem volt egyetlen családtag, pedagógus, gyülekezeti tag, aki észrevette volna, hogy mellé kell állnia? Csak nem volt vagy most sincs? Ez az igazi, velejét érintő kérdés! Mert egyetlen ember is változást hozhat. Mirjám nélkül a folyóból kihúzott csecsemő édesanya nélkül nőtt volna fel. Sámuel nélkül Dávid továbbra is a Betlehem környéki legelőkön térült-fordult volna. A kis szolgálóleány nélkül Naámánt felfalta volna a lepra. 

Te kinek a támogatója voltál / vagy / leszel?