Dr. Dézsi Csaba András győri polgármester képregénye a város focicsapatának támogatásáról - közösségi oldala, 2020. március 8.

Pénteken olvastam, hogy az új győri polgármester, akinek elődjéről (gyk: a régi győri polgármesterről) mi is reposztolgattunk, szóval, az új azt mondta, hogy a város nem finanszírozza tovább a másodosztályban játszó foci csapatát. A játékosokban nincs szív, és eszük ágában sincs kedvük odatenni magukat a városért.

Erre még rátett egy lapáttal a város polgármesteri biztosa (aki egyébként a helyi úszóklub vezetője), amikor azt mondta, hogy a magyar foci egyébként sem tartozik az élsportok közé, mert nem lehet élsportoló az, aki ideje nagy részét nem felkészüléssel, hanem lazsálással tölti. Egy szó, mint száz, a tulajdonosnak kár is pályázni a csapata 290 millió forintos támogatására, mert a várostól ugyan egy fillért sem fog kapni.

A beszélgetésre még januárban került sor, a dialógus a múlt héten járta be a sajtót. Illetve pukkant egyet pénteken. Üdítőleg hatott.

Főleg, amint olyan részletek is napvilágra kerültek, hogy csak ne legyen teljesítménykényszer a játékosokon az elsőosztályba jutni. Mármint ez korábban része volt a régi polgármesterrel történt megállapodásnak. Magyarul: az önkormányzat alaposan megtámogatja a város – egyébként magánkézben működő – focicsapatát, amiért cserébe a tulajdonos/csapatvezetés garantálja, hogy nem stresszeli a játékosokat a teljesítménykényszerrel. Az nem hatna ösztönzőleg, vagy nem is tudom. Mondjuk mindkét fél állta a szavát, azt már meg kell hagyni.

Nem értek a focihoz (sem), nem szoktam meccsekre járni, nem ismerem a győri ETO utóbbi pár évét. Ezért nem szeretnék igazságtalan lenni, főleg, hogy a csapatvezetés frissiben közétett egyfajta beszámolót arról, hogy a korábbi években egy fillért sem adott át a felnőtt csapatnak az önkormányzati támogatásokból, mert azt teljes egészében az utánpótlásképzésre fordította, többek között a fenntartásában működő középiskolára és kollégiumára. (Mondjuk akkor nem értem, miért kellett bevenni a felnőtt, azaz főállású futballisták stresszmentes versenykörülményeit, vagy mi volt ennek az oximoronnak az értelme). És ez kissé megzavarja az összképet, mert az utánpótlás képzésük – legalábbis a kommünikéjük szerint – jobban hasít, mint a felnőttek másodosztályúskodása. De.

A polgármester a Lovasi támogatása után is tudott újat gurítani. Talált egy szent tehenet, jól megvizsgálta az embereivel, és miután látták, hogy bár nagy is, meg lomha is, de nem szent tehén, csak egy nagy marha, megvonták tőle az ingyen szénát. Az ETO-nak nem, de neki szurkolok, hogy tudja ezt folytatni. De mi lesz a következő rom Győrben, amit el kell takarítania? És ebben a történetben a ma posztolt képregényen túl van még ismeretlen részlet? Tényleg az utánpótlásra kellett az idei támogatás? És a többi csapattal mi a helyzet? És mi számít élsportnak ma hazánkban?