Az évek előrehaladtával az embernek rá kell jönnie, hogy a szabadidő nem magától értetődő fogalom. Komoly tervezésre van szükség ahhoz, hogy pár hetet lecsípjünk a nyarunkból.

Tervezzük tudatosan a pihenési időt. Legyen meg a napi, a heti, a havi és az éves adagunk belőle. Csak így tudjuk megőrizni a testi és szellemi kiegyensúlyozottságunkat! Olvassunk a tudatosság témájában könyveket, nézzünk videókat. Ne hagyjuk magunkat sodródni, mert akkor könnyen magába tud szippantani minket a megfelelési kényszer! De legfőképpen: ne legyen bűntudatunk azért, mert kicsit feltöltjük a tartalékainkat.
Ha Isten megpihent a hetedik napon, te miért ne tehetnéd ugyanezt?

Van stratégiád a pihenésre? – 777blog.hu

Harmati Dóra írásai gyakran vetnek fel olyan gondolatokat, érzéseket, amelyeket a mindennapok során megélünk. A kérdés csak annyi, hogy mennyire tudatosak ezek a megélések? Az egyik ilyen téma, amit a napokban elénk hoz a 777 blogon: a szabadság, pihenés, kikapcsolódás.

Nyár van. S, ha már nyár van, akkor szabadság. Vagyis a legtöbb munkahelyen ilyenkor adják/veszik ki a szabadnapokat. Az ismerőseim többsége, munkatársaim a kórházban az utazást választják a szabadidő felhasználására. Külföldi és belföldi utakat egyaránt szívesen választanak. Sok esetben találkozom az élményről készült fotókkal a közösségi oldalakon. Örömmel látom, hogy az emberek többsége arra használja a szabadságát, hogy pihenjen, kikapcsolódjon, utazzon. Ennek ellenére mégis felmerül bennem a kérdés, hogy mennyire tervezett a pihenésünk? 

Addig rendben van, hogy évről-évre a családok megtervezik, előre lefoglalják szállásaikat és néhány napon keresztül átadják magukat az édes semmittevésnek, a fürdésnek, a kirándulásoknak, túráknak. Viszont az év többi részében mennyire tudatos ez a pihenés? Tervezünk-e havonta vagy akár hetente egy napot, amikor pihenek, feltöltődöm? Mennyire tervezem meg a pihenésemet? Van-e olyan bejegyzés a naptáromban, hogy énidőm, kikapcsolódás?

Nagyon tetszett Harmati Dóra őszinte vallomása, hogy pályája kezdetén milyen lelkiismeret furdalást jelentett számára, hogy nem a munkájára figyel, hanem kikapcsolódik. Milyen jó, hogy időben felismerte mennyire fontos a regenerálódás, pihenés a testnek és a léleknek is! Milyen jó, hogy meg is osztotta ezt velünk!

Gyakran tapasztalom, hogy ezek a hétköznapi dolgok, mint a pihenés, ami elvileg része az életünknek, olyan hihetetlenül gyorsan eltűnik a napjainkból. Megszoktuk, hogy a pihenésre ott az éjszaka és annyi elég is. Viszont a pihenés ennél sokkal tágabb értelemben van jelen az életünkben. S, ha egy kis figyelmet fordítunk rá, megtapasztalhatjuk, hogy milyen sokat jelent a napi teendők mellett.

Néhány ötlet dolgozóknak:

1. Érkezz 10 perccel korábban a munkába és beszélgess munkatársaiddal/vagy számodra kellemes emberekkel. Még ideálisabb lenne, ha olyan közösségben dolgozol, ahol egy rövid imával tudjátok együtt kezdeni a napot.

2. Óránként pislants fel és nézz körül, ezáltal pihenteted a szemed, agyad, kezed. Adj magadnak 5 percet, amely alatt igyál egy pohár vizet (ezáltal hidratálod a szervezeted) és válts egy pár szót a körülötted lévőkkel (ha lehet, ne a munkáról beszélj).

3. Teremtsd magad körül otthonos érzést! Néhány apró tárggyal már kellemesebb környezetet varázsolhatsz (irodában dolgozók előnyben).
(A kórházban jártomban-keltemben sok irodába eljutok. Olyan jó látni, amikor otthonos, kellemes környezetet találok! Teljesen más a munkatársi légkör, ahol látom a kollégáktól kapott kis ajándékokat, amik díszítik az asztalt, polcot.)

4. Ebédelj úgy, mintha szabadságon lennél! Amennyiben csak 10 perced van, akkor is figyelj csak az evésre és az ízekre. A legideálisabb, ha munkatársakkal eszel és van időtök beszélgetni is közben. Ha teheted ne a munkavégzés helyén egyél. Adj magadnak lehetőséget, hogy eltávolodj a feladataidtól. (A kórházi, dolgozói étkezde pár éve megújult. Valóban segít, hogy kilépjünk a munkából és szép környezetben, finom ételeket vegyünk magunkhoz. Jó idő esetén kiülünk a teraszra, ami méginkább fokozza az élményt.)

5. A munkaidő végén pakolj össze és hagyj magadnak néhány pillanatot, amikor az agyad átáll a munka üzemmódból az otthon üzemmódba. 

6. Ha gyalog mégy haza, ne siess (ha csak nincs sürgős dolgod). Élvezd a környezetet, az időt, az utca forgalmát…azt, ami szép. Ha autóval közlekedsz, egy jó lehetőség arra, hogy kitegyél magadból a vezetés alatt mindent. (Két munkatársam példáját írtam le. Az egyikük egészen közel lakik a kórházhoz, így mindig gyalog megy haza. A másik munkatárs másfél órát autókázik. Mindketten azt mondják, hogy ez az idő arra jó, hogy kilépjenek a munkából. Nekik bevált.) 

Ezt a pár pontot betartva már a tudatos pihenés útjára lépsz és megtapasztalod, hogy igazán pihenni csak tudatosan lehet. Erre példát pedig maga Isten adott, mégpedig a teremtés során, mely szerint Isten a hetedik napon megpihent.

Engedjük meg magunknak, hogy nemcsak a tervezett szabadság alatt kapcsolódunk ki, hanem minden héten, sőt minden nap, adunk magunknak egy kis időt és élvezzük azt. Jó pihenést kívánok Mindenkinek az év minden napjára!