Ha elkerítünk egy földdarabot, és azt mondjuk, hogy az a miénk, a mi országunk, akkor ez addig érvényes, amíg mi döntünk arról, ami a határainkon történik.  

 Szerintem itt tartunk mandiner

"vajon államnak nevezheti-e magát egy ország, ha képtelen ellenőrizni, hogy kik lépnek be a területére? Vajon nem szűnik-e meg az állam államnak lenni, ha elveszíti a képességét arra, hogy meghatározhassa, kiket enged a területére? Márpedig ez történik ma Magyarországon, és ez történik az egész Európai Unióban."

Mi legyen a menekültekkel? Ezen már összevesztünk, egymásnak estünk. Szidtuk a kormányt, a civileket, egyházakat, a menekülteket adó országokat, a szomszédaikat, a világbeli folyamatokat. Mosdattuk a szerecsent. Osztottuk az észt. Védtük az országot, a hitet. A lelkiismereti feszültségeinket csökkentettük. Talán még nem lőttünk, de csempészhálózatot is építettünk. kiraboltuk a menekülőket, meg le tudtuk szedni a vonatról őket. Tudunk szögesdrót akadályt telepíteni, mert az nem kér enni. Meg a földi kutya, meg a vakond úgyis alatta jár. És nyilatkozunk és veszekszünk. Idézve: Ki-ki a maga módján, a maga értékválasztásaival, a maga hasznát keresve.

"vajon államnak nevezheti-e magát egy ország, ha képtelen ellenőrizni, hogy kik lépnek be a területére?  Vajon nem szűnik-e meg az állam államnak lenni, ha elveszíti a képességét arra, hogy meghatározhassa, kiket enged a területére?" Ebben a pillanatban csak annyi történik, hogy senki nem tudja mit kell tenni. Aki tudja nem teszi. Aki teszi az meg nem tudja.

"A politika lényegét mindig a rendkívüli helyzetek mutatják meg." Most rendkívüli a helyzet. Európa nem viselkedik szövetség módjára és a benne lévő államok állam módjára. Ne ringassuk itt magunkat illúziókba és hamis hitbe, hogy önrendelkezés, meg állam, meg szabadság és testvériség. Tanuljuk és ízlelgessük a szót; provincia. Igyekezzünk elsajátítani a mozdulatot. Boka és sarok összecsapás, és "értettem!".

Sokkoló a menekült, migráns helyzet. Bár jelei voltak Európában. A közösségek szétverése. Bármilyen eszme, hit, vallás, trendi társadalmi brand, főleg ha egzotikus, egyenrangú támogatása, legyen bármilyen bárgyú és közösségellenes is. (Csak egyre figyeltek hősiesen, hogy csírájában elfojtsák a fasizmust, nemzeti szocializmust; ezért bármilyen nacionalista kezdeményezést is, mert hogy majd abból lesz. Kb. olyan, mintha elölről várnánk a támadást, de hátulról érkezik) A hedonista életmód választása. Elektromos kütyük térhódítása és ezzel nem a hatékonyság növelése, csak a szórakozás idejének kitolódása több órával. A család szétesése, hagyományos emberi kapcsolatotok átstrukturálása. Hiányzó, meg nem született nemzedékek. A haszon és profit kitermelése és ennek érdekében bármi. Dezertálás a közösségi térből és az induvidum abszolúttá emelése.

A török hódítás idején a prédikátorok, teológusok eljutottak oda, hogy ez Isten büntetése a hitetlenné váló népen, és az Istentől cselekedeteikben és életmódjukban elforduló társadalmakon. A próféták minden hasonló esetben szintén ezt mondták. Meghirdették Isten haragjának a napját, ami mindenképpen bekövetkezik. Igaz, ha erre parancsuk volt, meghirdették a maradék sorsát is, akik meg fognak térni és engedelmesen élnek Istennek.

A jövőről nincs mit mondanom. Ez olyan mértékben van annak az Istennek a kezében, akiben hiszek és akiben hinnem kevésbé tűnik bolondságnak, mint arra várnom, hogy az európaiak meg tudják oldani ezt a helyzetet.  Európa és a benne élő népek, ha lesznek, ezután mindent az alapoktól kell újra építeniük. Mindent. Mindent, amit az emberről, társadalomról, államról, kormányzásról, vallásról, tudásról, hitről, életről tudnak, gondolnak.

"Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le. Te válogass. Ne finnyásan és orrfintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.” Márai Sándor: Füves könyv – Az igényről

 

 

 

 

 

Hozzászólások