2015. november 30. és december 11. között Párizsban kerül megrendezésre az ENSZ 21. Klímakonferenciája (COP21). A 195 országot érintő klímacsúcs célja egy olyan globális megállapodás aláírása, amelynek betartásával sikerül visszaszorítani az éghajlatváltozást és 2°C alatt tartani az átlaghőmérsékletnövekedést.

 http://www.franciaintezet.hu/budapest-hu/la-cop21-a-paris/?lang=hu

"Egyezmény nélkül a kockázat hatalmas: az átlag hőmérséklet-növekedés a század végére 4,8°C-os lehet, a tengerszint és a vízhőmérséklet emelkedni fog, csökken a biodiverzitás, hosszabb lesz az aszályos időszak, jellemzőbbé válik a szélsőséges időjárás. (...) COP21 tagországok elköteleződésének tétje tehát bolygónk jövője. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-moon szavaival élve: « Nincs B-terv, mert nincs B bolygó »" 

Minden mindennel összefügg, ezért a klímaváltozás, háború, vallási fanatizmus stb... miatt menekülők is egy kényszerpályát járnak be. Vannak kiváltó okok, generált félelmek, jövendő vágyak és szűkség és kényszer. Nagyjából leírható, hogy viszonylag szűk érdekcsoportok igen nagy gazdasági és politikai haszna nyomán, tág csoportok, nagy számú ember szenved el sérelmet, és lesz vesztese ennek az egész földet behálózó elvevő, kiaknázó, befektető, kizsákmányoló magatartásnak. Ennek egyik következménye az emberi társadalmakban lejátszódó bonyolult folyamatok országosan, országok sőt kontinensek között.  Míg a másik a Természet, (Földanyácska), Ökológiai keretek megborulása. 

Nem nehéz belátni, hogy a profit és haszon milyen mértékben torzítja el a döntéshozók valóságos döntéshelyzetekben hozott valóságos döntéseit. Egy Exxon nevű olajvállalat is tényezőként kezelte a klímaváltozást már az 1980-as években. A vállalatok csak annyira érdekeltek a környezeti hatásokban, hogy megtudják, az növelni vagy csökkenteni fogja-e a profitjukat. Nagyjából ezt az üzletpolitikát folytatták harminc évig. http://index.hu/tudomany/2015/07/25/orosz_rulett_a_termeszet_ellen/ Az óceánok egyes részei oxigénhiányosak lesznek és kialakulnak az un. halálzónák. A név találó. Nincs benne élet. http://www.erdekesvilag.hu/orvenyekben-kepzodo-halalzonakat-fedeztek-fel-az-atlanti-oceanban/  Az hogy emelkedik a vízszint és bizonyos tengerparti városok el fognak pusztulni. Egész szigetek tűnnek el. Földterületeket önt el az ár. 

Azt mondjuk hát persze. Ez messze van tőlünk és minket nem érint. Szereti valaki a tonhalat és a makrélát? Na, ez sem lesz. Sem olajos, sem paradicsomos szószban. VW botrány. Hát erről szól. Csökkenteni kell a széndioxid kibocsátást. De az teljesítménycsökkentéssel is jár. De a teljesítmény kell, tehát csalunk. Hibrid hajtású járművek. Ez is erről szól. Igaz máshol kell megtermelni az elektromos áramot. Jövőre már csak korszerű gázkazánokat lehet beépíteni Magyarországon. A széndioxid kvóta szabályozza ezt be. Senkit nem a fogyasztás, energiamegtakarítás érdekel. Ne bocsáss ki többet, mert az országod eladta a ráeső kvótát valamelyik másik iparosabbnak. Ezért a lakosok is a bőrükön érzik az új rendszerek beszerelési, üzemeltetési árát. Ha egy menekült bekopogtat az ablakon, hogy merre van München, meg a segély és a bútorozott ház, ami munka nélkül is működik, akkor ez is  egy globális tragédia része. Amikor itt fog feszültséget okozni a sokaság, mert más kultúrát, civilizációs lenyomatot hordoz, akkor az a mi tragédiánk is egyben. Vallások voltak, lesznek. Az iszlám is volt már régóta. Most a szegény társadalmak, a nyugat által megrabolt társadalmak új identitásképzője lett. Ez fogja össze az új mozgalmakat és emeli fel őket erkölcsileg, öntudatban. Létezésük alapja. Ezért érti félre a nyugat ezt a folyamatot. Ugyanakkor az olajországok, bármilyen furcsa is, de nemcsak luxusra költik a pénzüket, hanem új technológiákat fejlesztenek a jövőbeni energia előállítására. Sólepárlókat készítenek, napelem farmokat, és a hidrogén felhasználást kutatják, hiszen tengervíz még van. Ugye a víz meg két atom hidrogén és egy atom oxigén. Szóval megérkezett. Beköszönt az ablakon az a fránya klímaváltozás. Drámai lesz-e? Nem tudom. Változás. Ahol addig négy évszak volt, lesz kettő és fél. Ahol hideg volt és hó, majd eső lesz. Más növénykultúrák, más település stratégia, más úthálózat. Eltűnő és átrendeződő vidékek. Esetleg ismét városból vidékre induló lakosság. Teljes vidékek lakosságcseréje. Nem csupán fejlődő országok problémája ez. Hollandiát is érinti. 

Szerintem határozottan jobb helyzetben vannak a vidéki emberek, mint a városiak. Azok, akik naponként kell alkalmazkodjanak, változtassanak. A jövő lényege ebben rejlik. Ki tud alkalmazkodni, és gyorsabb feleletet adni a változások kérdéseire. Ennek vannak finomabb és rafináltabb módjai. Szingapúrban kialakítottak egy ökoparkot. "A Mariana kikötő mellett található Gardens by the Bay egy 101 hektáron elterülő ökopark Szingapúrban, melyet tengertől visszahódított területen építettek fel. A parkot a fenntartható fejlődés jegyében alakították ki és ökoturisztikai látványosságnak szánták. (...) A Gardens by the Bayben 18 mesterséges, úgynevezett „szuperfa” emelkedik, ezek 25–50 méter magasak, tizenegy közülük napkollektorral felszerelt. Néhány közülük az üvegházak szellőztető-csatornáiként funkcionálnak, vagy az esővizet gyűjtik össze. (...) A kert olyan környezetvédelmi technológiákkal van felszerelve, melyek a fák ökológiai funkcióját utánozzák. A napelemek a napenergiát felhasználva világítják meg a szuperfákat, valamint ennek segítségével gyűjtik be az esővizet, amivel öntöznek és a szökőkutakat működtetik, valamint szomszédos üvegházak felmelegedett levegőjét is keringeti az a „szuperfákból” álló mesterséges erdő."http://www.piacesprofit.hu/klimablog/napelemes-szuperfak-szingapurban/ Hollandiában elkezdtek vízen lebegő házakat tervezni. Na jó itt volt hagyománya a hajókon való életnek. Londonban, Párizsban is elkezdték a különböző energiatakarékos házak újragondolását, de a régi gyártelepek újragondolását, sőt a házak részvételét a szmogos levegő megtisztításában. http://www.piacesprofit.hu/klimablog/dobbenetes-modszerekkel-keszulnek-az-eghajlatvaltozasra/

Minden mindennel összefügg. Hogy lesz egy imám szava, a keresztyén templom harangjának kongása, a városi hajléktalanok jelenléte, az őslakosok táncos rítusos felvonulása jelzés, hogy valami változik. 

Sokszor beszélünk rébuszokban, ha majd és akkor és egyáltalán, már nem lehet visszafordítani, majd... Nincs többé ha. A változás elindult. Veszteség, nyereség? Semmi nem olyan, mint aminek akarjuk. Kezdődik a küzdelem. http://www.piacesprofit.hu/klimablog/versenyfutas-a-vegitelettel/

A vicc. Két ember sétál a sivatagban. Eléjük toppan az oroszlán. Mire az egyik gyorsan futócipőt húz.

A másik némi felsőbbrendűségi tudattal oktatja ki: - Az oroszlán nagyon gyors. Nem tudod legyőzni futásban, mert utol fog érni.

Mire a válasz: - Én nem az oroszlánnal fogok versenyt futni, hanem veled.

Cipőt fel és küzdelem.  

"Testvéreim, én nem gondolom magamról, hogy már elértem,de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért." Filippi levél 3,13-14