Mára már a legtöbb kismama tudja, hogy az anyatejes táplálás jóval több, mint etetés. De, hogy e természetesség soha többé ne legyen érzékeny téma, 1992-ben a WHO és az UNICEF bevezette a köztudatba az "Anyatejes táplálás világnapját", amelyet világszerte mindenütt augusztus 1-én tartanak. … Minden nőnek és férfinak éreznie kell az anyatejes táplálás súlyát. Fontos, hogy merjenek szembe menni az alakrombolásról szóló tévhitekkel, és elsősorban az anya-gyermek diád érdekeit védeni, a szülőkön egyre inkább eluralkodó énközpontú szemlélet helyet.  

Anyatejes táplálás világnapja - Miért fontos a szoptatás? babaszoba.hu

Több ország diplomatáinak beszámolója alapján egészen váratlan agresszióval léptek fel az USA diplomatái az ENSZ kebelében működő WHO (Egészségügyi Világszervezet) közgyűlésén, szoptatás ügyben. … Arra készültek, hogy elfogadjanak egy jelentést, ami arra buzdítja a kormányokat, hogy támogassák a szoptatást, az újszülöttek anyatejjel táplálását. … Ám váratlanul az amerikai diplomaták jelezték, hogy ők csak egy puhább változatot támogatnak, ami nem bélyegezné meg a tápszerek népszerűsítését sem.  … Amikor bizonyos országok igyekeztek volna kiállni az eredeti változat mellett, akkor az amerikaiak közölték, hogy ezzel a kormányuknak nyújtott katonai és más támogatásokat veszélyeztetik - így járt például Ecuador is. Az USA diplomatái megzsarolták a szoptatást túlságosan támogató államokat az ENSZ-ben 444.hu


 

Augusztus 1. Anyatejes táplálás világnapja.

Nincs idilli kép. Nincs romantika. Egy gyermek megszületik, az anya biológiai reakciója a tej termelődése. A gyermek ösztön szerint szopik, az anya ösztön szerint táplálja. Ez így megy mióta világ a világ. Nem nagy dolog mondhatnánk. Mára azonban mint minden, ez is a feje tetejére állt. A Magyar Védőnők Egyesülete mindent megtesz, hogy a legtöbb gyermeket természetes úton tápláljanak. Míg más országokban ez a gazdasági életet meghatározó lobbik áldozatává válik. 

Nem új keletű a vita az anyatejről és tápszerekről. Az egyik nagyon csúnya ügy az volt, amikor a 70-es évek végén és a 80-as évek elején a svájci Nestlee cég a tápszereket a fejlődő országokban a szoptatás teljes értékű alternatívájaként reklámozták úgy, hogy a tápszer elkészítéséhez nem tudtak kellő mennyiségű tiszta ivóvizet biztosítani és a tápszert megvételéhez nem volt fedezet. Nestlé ellen 1977 óta folyik bojkott.  erinto.reblog.

Most pedig az amerikai tápszer lobbi kell, hogy az események mögött legyen. 

Nem szállok be a vitába, hogy az anyatej jó-e? Hogy a tápszer szükséges-e? A kettő nem zárja ki egymást. De az, hogy valami természetes dolgot csak azért nem lehet kimondani, mert gazdasági érdekeket sért. Vagy nem azért fogadják el, mert valóban jó, hanem mert olyan mecénást találnak, aki utálja az ellenkezőt és ezért támogat. De gyanítom nem az anyák és csecsemők érzelmi biztonsága, kötődése, immunitása érdekli őket. 

Rém beteges, kifordult világunkban Kányádi Sándor még így írt:

vajon ha anyatej helyett
ha édesanyám emlői helyett
dadaemlőn vagy éppen
póttejen cseperedtem
volna karonülővé
ágaskodtam volna emberré
ó vajon akkor is
így harapnék a jussomért
a jussunkért vajon
 

Ha belegondolok, hogy minderre a mizériára azért van szükség, hogy pár ember a beteges gondolkodását, gondolkodásának létjogosultságát és életvezetését igazolni és megerősíteni tudja. Persze hasznot is lehet rajta szerezni. Mindjárt összeáll a nyertes csapat. 

Az Ember nagyon messzire ment Isten teremtési rendjének átrendezésében. Konkrétan az Ember teremt magának új, ám kétség kívül hamis eredet történetet, identitást, mítoszt és messze nem érdekli a valóság. Mert megteheti. Mert joga van hozzá. Egy-két generáció után már ez rögzül. Rémisztő valósággá kezd válni, hogy Isten valóságába beletrollkodott az ellenlábasa, a Diabolosz. 

Örülj, ha anyád szoptatott és van merszed, könyörülj gyermekeden. Csak természetesen.

 

likajánlós:

http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35185298  

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/az_anyatejes_taplalas_vilagnapja

* Meg is kéne szoptatni már   József Attila  BETLEHEMI KIRÁLYOK