A 20. Budapest Pride Fesztivál alkalmából támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket és támogatjuk a békés és törvényes keretek között megvalósuló önkifejezésüket.

Nagykövetségek közös nyilatkozata a 2015-ös Budapest Pride Fesztivál támogatásáról - mandiner.hu

 

Belgiumban engedélyt adtak egy fizikailag teljesen egészséges, 24 éves nőnek az eutanáziára. A csak Laurának nevezett nő egyszerűen nem akar élni. A belga DeMorgen szerint a nő, eltekintve az állandó öngyilkossági gondolataitól, testileg egészséges. 

Testileg teljesen egészséges, 24 éves nőnek engedélyezték az eutanáziát Belgiumban - index.hu

 

Legutóbb azt kérdeztem Obama elnök úrtól, mit gondol, meddig menetelünk az egyenlőség felé vezető úton? Persze, a kérdést úgy is feltehettem volna: mint gondol Mr. President, mi lehet a következő lépcsőfok? Úgy látom, olyan sokat nem is kell gondolkodnunk.

A következő, vagy éppen ki tudja, hányadik lépcsőfok tehát, ha a hír igaz: Belgiumban engedélyezték egy testileg teljesen egészséges nőnek az eutanáziát.

Közben huszonöt nagykövetség közös nyilatkozatot adott ki arról, hogy támogatják a huszonötödik budapesti pride fesztivált.

Először is őszintén örülünk, hogy a görög válság, az Iszlám Állam tombolása, keresztények módszeres gyilkolása, évezredes történelmi emlékek lerombolása, és a legújabb kori népvándorlás helyett találtak egy olyan témát, amelyben mindnyájan egyetértenek, az USA-tól és Kanadától kezdve Görögországon és Izraelen keresztül egészen Szlovéniáig. Végre egy téma, amiben nem kell szégyenkezni, ami mellé bátran oda lehet állni mindenkinek, nemre, fajra, kultúrára, múltra és jelenre, politikai érdekre tekintet nélkül. És valóban megtörténik a történelmi egymásra találás. Németország és Görögország, hogy mást ne mondjak, kart karba öltve vonja fel a szivárványos lobogót, miközben jót szürcsölnek szivárványos kólájukból, hogy aztán mindezt megírják a szivárványos guglin vagy megosszák a „szintén zenész” fészbúkon.

A nyilatkozat az emberi jogokra hivatkozik, amely megillet minden embert. Éljen. Fontosak ugyanis az emberi jogok. Mondjuk a gázai övezetben élőknek is lennének emberi jogaik, meg a tibetieknek, mi több, a multicégek által éhbérért dolgoztatott bangladesi kisgyereknek, vagy a gyémántért egy életre megnyomorított afrikaiaknak, hogy a megerőszakolt, bántalmazott anyákról, a gyermekkereskedők áldozatairól ne is beszéljünk.

Én persze nem azt állítom (persze egyesek szerint akár állíthatnám is), hogy ezek az emberek nem fontosak egyetlen, a listán szereplő államnak, azok nagykövetségének sem, csupán annyit bátorkodom megjegyezni, hogy lett volna ezer olyan társadalmi csoport, emberi jogaitól megfosztott egyén, akikért, akiért igazán kiadhatnának hasonló nyilatkozatot. Hogy ezt miért pont a homoszexuális felvonulás kapcsán tették meg, rejtély. (Mondjuk, ha már itt vagyunk, valaki tájékoztasson már engem, mert eléggé lemaradtam ebben a betűrengetegben. Az LMBT-t még megfejtem valahogy, de újabban látom ám, hogy a Q betűsök emberi jogaiért is ki kell ám állni, sőt, megjelentek az I kódszámot viselők is. Várunk pár évet, lassan az egész ABC foglalt lesz…)

Szóval emberi jogok. Nekem ebben a nyilatkozatban különösen a következő mondat tetszik, azt is elárulom mindjárt, miért: "Az emberi jogokat érvényesnek kell tekinteni minden emberre nézve egyenlő módon szexuális orientációra vagy nemi identitásra való tekintet nélkül. Ez demokratikus alapelveinknek lényege. A sokszínűség ünneplése biztos módja az emberi jogok tiszteletben tartása népszerűsítésének."

Szóval azért tetszik, mert erre aztán az égvilágon mindent rá lehet sütni – és ne gondoljuk, hogy nincs olyan jól fizetett ügyvéd, dörzsölt jogász, ravasz politikus, vagy éppen részrehajló bíró, aki alkalomadtán nem kapaszkodik bele ebbe a mondatba. És még mielőtt bárki megvádolna, hogy szedek valamit, az gondolkodjon el egy pillanatra. Ha „az emberi jogokat érvényesnek kell tekinteni minden emberre nézve egyenlő módon szexuális orientációra vagy nemi identitásra való tekintet nélkül”, akkor biztosítani kell az emberi jogokat –hogy mást ne mondjak- a poligámiában élni akaróknak is. És az is egyre inkább nyilvánvaló (lásd a múlt heti döntését az amerikai legfelsőbb bíróságnak), hogy emberi jogokon ugyanazokat a jogokat értik, amelyek megilletnek egy férfi-nő kapcsolatban élőt is: házasság, gyermekek örökbefogadása, öröklés.

A demokratikus államokban egyébként mindenki úgy és azzal él, akivel akar. Nincs gondolatrendőrség, lepedőcsendőrség, bárki azzal kel és fekszik, akivel úri kedve és gyomra, erkölcse, lelke megengedi. Nem tiltja két férfi, két nő, de akár négy férfi együttélését sem egyetlen törvény a demokratikus világban. Tehát, jogod van arra, hogy úgy és azzal élj, akivel, akikkel akarsz, függetlenül szexuális orientációdtól, nemi identitásodtól.  Úgy látszik azonban, ez kevés, ennél többre van szükség.

Egyébként én magam is lelkes támogatója vagyok az emberi jogoknak. Komolyan. Nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol az emberi jogok nem fontosak – a magyar társadalom közel ötven évig élt ilyen körülmények között. Igyekszem tiszteletben tartani mások emberi jogait, cserébe én is hasonlót várnék. Csakhogy azt is látom, hogy az emberi jogok asztalán eléggé eltévedtünk.

A belga példán látjuk, jogodban áll az eutanázia, ha úgy gondolod. Jogodban áll szívni. Jogodban áll demonstrálni szexuális beállítottságodat. Jogodban áll gúnyolódni mások vallásán. Jogod van mindenhez, amihez csak kedved szottyan.

A felsorolt államok némelyikében azonban arra sincs jogod, hogy keresztény diákként megvalld a hitedet. Labdarúgóként sincs erre jogod, megbüntetnek érte.

A németországi Kirchentag fesztiválon, amely, mint a neve is mutatja, egyházi fesztivál, joga van szado-mazo standot állítani egyeseknek, irodalommal, prospektusokkal. Hiszen „a stuttgarti Kirchentag egyértelmű szolidaritását és toleranciáját fejezi ki az azonos neműeket szerető emberek felé.”

Nem kell ide semmi szabály
Hadd terjedjen el a ragály
Csak okos érvek kellenek
S az ember bármit megtehet

Emberi jogok. Nagyszerű hivatkozási lehetőség mindig, minden körülmények között. Vagy inkább veszélyes fegyver. Leginkább pedig hamis bálvány, amiben sokan a megváltást keresik.
 

Hozzászólások