Idén a Városliget is ünnepi fénybe öltözik és december 1-től az újévig kézműves vásárral, gasztronómiai különlegességekkel és ingyenes családi programokkal várja a látogatókat a Vajdahunyadvárhoz. A karácsonyi ízek utcáján visszatérnek gyermekkorunk ízei, és újra olyan bejglit kóstolhatunk, melyet csak a dédi tudott sütni. Míg a fröccsről forraltborra váltunk a kicsik is elmerülhetnek az ünnepi forgatagban, népi játszóház, karácsonyi felfedezőösvény és meseudvar várja az apró népet. Barangolhatunk a Liget karácsonyfa erdejében, és a levegőből, egy hőlégballonról is megcsodálhatjuk az adventi fényeket.

Idén fehér lesz a karácsony – blikk.hu

 Reggeli rohanás az iskolába, ülünk az autóban, hallgatjuk a rádiót. Én a Kossuthot választanám, gyerek szól, apa, csak ezt ne. Jó, megadom magam, én is unom már a migránsinvázióról szóló újabb híradást. Jöjjön a Petőfi, az évekkel ezelőtt kiebrudalt Buda Marci helyett Harsányi Levente és két társa, karácsonyról beszélgetnek, pontosabban arról, mitől lesz valakinek karácsonyi hangulata. Sorakoznak a jobbnál jobb ötletek, első helyen a karácsonyi filmek állnak, a „Reszkessetek betörők”, az „Igazából szerelem”, én pedig pont itt kapcsolom ki a rádiót - inkább beszélgessünk. Mi az, ami a karácsonyt karácsonnyá teheti? Nos, éppen erre a kérdésre kellene válaszolnunk így advent idején. Csak legtöbbször ott keressük a választ, ahol mindenki más, nem pedig ott, ahol kellene. 

Jó film egyébként az „Igazából szerelem”. A látszólag egymástól teljesen külön élő, ám mégiscsak összekapcsolt történetek a szerelemről, szeretetről szólnak, annak mélységeiről és magasságairól: a halál miatt véget ért házasságról, reménytelenségről, bátortalanságról, megcsalásról, de a beteljesülésről, egymásra találásról, barátságról is, hiszen a szeretetnek megannyi oldala létezik. A kiváló színészi alakításokkal, és az utánozhatatlan angol humorral fűszerezett egész estét betöltő alkotás mosolyt csal az arcunkra, hiszen van itt minden és mindenki: gyerekszerelem, kivénhedt rocksztár, megcsalt író, szerelmes miniszterelnök, buja titkárnő, szomorú feleség, a szexért az USA-ba repülő angol fiatal, egyszóval minden, amitől ez a film könnyed, szerethető és érdekes lehet.

Persze, egy valami hiányzik belőle, ami a szeretetet bemutató, karácsony táján játszódó, és kimondottan karácsonyi filmnél azért joggal hiányolható: bármiféle utalás az ünnep, és így a szeretet lényegére. (Apropó, egy azért mégiscsak van benne: Ön tudta, hogy Jézus jászlánál homárok is álltak?)

Tavaly Szekeres Adrienn adventi koncertjén voltunk, régóta szeretjük ugyanis a jellegzetes hangjáról ismert énekesnőt. A koncert a maga egyszerűségében volt jó, hiszen zenekar most nem játszott, az énekest csupán férje, Kiss Gábor kísérte zongorán. Felcsendültek a jól ismert dallamok, és természetesen a közismert karácsonyi számok sem maradhattak ki a repertoárból. Jól éreztük magunkat, gyönyörködtünk az énekesnő előadásában, csodálatos ruhakölteményében, mégis, valami, vagy inkább Valaki hiányzott ebből a nagyszerűen megkomponált estéből.

Adventi hangverseny Kaposvár egyik legszebb épületében, csilláron is lógó közönség, kiváló zenekar, humor, próza, vers, és –ha már hangverseny- persze zene: felcsendültek a Star Wars és az Oroszlánkirály dallamai, karácsony révén a Jingle Bells, és tényleg, nagyon jól éreztük magunkat, csak éppen, mondanom sem kell: Valakiről elfeledkeztek ezen az alkalmon is.

Pedig erősen próbálkozik az ember, hogy széppé, mássá, a megszokottból eltérővé tegye az év talán mindenki számára legfontosabb ünnepét. Édes karácsonyi filmek és érzelmes karácsonyi dalok készülnek, szeretetcsomaggal igyekszünk a rászorulók segítségére, miközben a reklám arra sarkall, szedd be ezt a gyógyszert, hogy túléld a karácsonyi zabálást. Műsorok, újságcikkek foglalkoznak azzal, hogyan kell karácsonyra hangolódni, miért fontos a szeretet, mit tegyünk és mit ne karácsony közeledtével.

Rendben is volnánk, mondhatnánk, szörnyű mégiscsak az lenne, ha semmiben nem különböznének ezek a napok az év más időszakától.

Mégis, olyan az ünnepünk, mint az egyik délutáni beszélgetős műsorban elhangzott mondat: csodát éltem át karácsonykor, amikor a kutyámat meggyógyította – a kineziológus. 

Nem a véletlen műve ez. A legtöbb embernek igenis van lelki igénye arra, hogy szépről, jóról, családról, életről, szeretetről halljon.  Ám a bűnről, megtérésről, Krisztusról mit sem tud, nem is hallott róla talán soha: a kereszténységet ugyanis letűnt korok idegen, rideg templomfalai közé száműzték azok az erők, amelyek anakronizmust, a modern és haladó eszmék ellenségét látták és látják benne. 

Az Ige testté lett kétezer évvel ezelőtt, az evangélium üzenete ma is aktuális, életet, társadalmat átformáló erő. Ehhez azonban el kellene menni, el egészen a templomig, az istentiszteletig, és meg kellene végre hallani az Útkészítő szavát: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa."

Ez az egyetlen esélyünk.