Egy 43 éves érdi férfi azért nyilváníttatta magát halottnak, hogy ne kelljen börtönbe mennie. A rendőrség ugyanis sikkasztás és csalás miatt kereste. A férfi két autóra kölcsön- és lízingszerződéseket kötött, amiket végül nem fizetett. 2011-ben hamis iratokkal nyilváníttatta magát halottá, a rendőrség hat év után most Szegeden mégis elkapta.

Halottnak nyilváníttatta magát, hogy ne találják meg a rendőrök - origo.hu

Miközben a gyülekezetek hittanóráin újra és újra a pünkösdi Lélek erejéről tanítok, elém sodródik egy hír. Látszólag semmi köze a kettőnek egymáshoz, mégsem tudok függetlenedni tőle. Egyre-másra teszem a dolgomat hangsúlyt adva az ünnepi előkészületeknek,  az adminisztratív halott pedig fel-felbukkan. Van ennek a figurának a tettében meghökkentő és mosolyogtató dolog, de egyben sajnálatos és szánalmas is. Összességében Lélektelen. Nagybetűvel!

Szabadon akar élni, ezért kitalálja, hogy halottnak nyilvánítatja magát. És megcsinálja! Végül is a nem fizető sikkasztást felülmúlja ez a csalása. Adminisztratív kiskapuk és hézagok sokaságára derülhet majd fény az ő okán. Szabadsága miatt vállalja a halált papíron. Furcsa dolgokra képes a félelem. Péter is az életét féltve tagadja le Jézust. Sőt az apostolok is valamiféle szobafogságra ítélik magukat, amíg nem kapják meg a Szentlélek ajándékát, azaz az erőt és bátorságot.

A Lélek áldása nélkül beszűkül a tér az apostolok körül. Bár jól elvannak a felsőházban: imádkoznak, sorsot vetve apostolt választanak, az áttörést a pünkösd napja, a húsvét utáni ötvenedik nap hozza meg. Az apostolok előtt kitárul a világ, mert bátrak szembenézni és korábbi félelmeiket levetkőzni. Kilépnek a házból, kinyitják a szájukat, és lépten-nyomon életek újulnak meg. Nem lesz könnyű út, de szent lesz az ezt követő idő. Megjárnak börtönt, fogdát, háziőrizetet, de soha többé nem kuksolnak szobafogságban.

Isten különleges szabadságának megélőivé lehettek az apostolok a Lélek munkája köszönhetően. Szemléletesen tesz erről bizonyságot a tizenharmadik apostol is, amikor fiatal munkatársát bátorítja: "Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2Tim 1,7). Ha éppen ez a három hiányzik saját, szerettünk vagy környezetünkben élők életéből, akkor imádkozzunk a Lélek áldásaiért. Pünkösd nem egyszeri mutatvány volt! A Szentlélek kitöltetett, és jelen van ebben a világban azóta is.