Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Házasság hetén a házasság hetén, az V. kerületi házasságkötő-teremben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: az elmúlt harminc évben nem kötöttek annyi házasságot, mint tavaly. A kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy a családvállalást elősegítsék a fiatalok számára.

Beszélt arról is, hogy kutatások szerint a magyarok 75 százaléka nem tartja elavultnak a házasságot, 10-ből 9 ember pedig javasolja is azt.
Ez azt mutatja, hogy a magyarok házasságpártiak, és hisznek a házasság intézményében – vélekedett.

Reneszánszát éli a házasságkötés hazánkban – vasarnap.hu

Vasárnap kezdődött a házasság hete. Határon innen és túl száz településen, háromszáz programmal várták a házaspárokat. Előadások, különféle feladatok, programok színesítik/színesítették az érdeklődök mindennapjait február 2. hetében. Évről évre egyre nagyobb érdeklődést kap ez az országhatáron átívelő, a házasság intézményét központba állító programsorozat. 

Novák Katalin is alátámasztotta interjújában, hogy valóban egyre többeknek fontos a házasságkötés, mely pár évvel ezelőtt még azt a vitát indította el, hogy: kell-e a papír? Egy időben kifejezetten sok szó esett arról, hogy a házasságkötés csak egy papír, hogy tulajdonképpen anélkül is lehet együtt élni. A mai világ viszont arról árulkodik, hogy „papír” nélkül nem jön létre semmilyen együttműködés. Sőt, talán egy kicsit átestünk a ló túlsó oldalára, mindenhez papír kell. Szerződések, beszámolók, adatszolgáltatások… minden papíron történik. Mert a papír igazol, sőt sokkal hitelesebb, mint az ember (tisztelet a kivételnek).

Az ókor emberének elég volt a szava és mellé a neve. Ma ez elképzelhetetlen. Viszont semmi gond, mert van papír és a papír mindent elbír, még azt is, amit mi emberek már nem. 

Nagyon eltértem a házasság papírjától. Röviden annyi: számomra fontos volt és az is marad. Örömmel és büszkeséggel beszélek arról, hogy a férjem felesége vagyok. Nem csak a „papír” miatt, hanem az azt megelőző esemény miatt, amely örök élmény marad.

Jó volt tehát olvasni, hogy a statisztikák növekvő tendenciát mutatnak a házasságkötéssel és családalapítással kapcsolatban. Novák Katalin beszédéből kiderült, hogy a 2019-es évben, novemberig 62 ezer pár hivatalosította házasságkötéssel összetartozását. Az államtitkár asszony megragadta a lehetőséget és beszélt a kormány által elindított Családvédelmi Akciótervről, mely különféle lehetőséget tartogat a friss házasoknak és a több gyermeket vállaló pároknak. 

A kormány részéről ez a lépés kifejezetten támogatja a népesedést és a hagyományok tiszteletben tartását. Mindenképpen pozitív, annak ellenére is, hogy vannak kizáró és nehezítő tényezők a családvédelmi terv egyes részeiben. Végtére is nem lehet mindig mindenkinek jó.

Szóval számomra öröm, amikor hallom, hogy jönnek a „csokos babák”. Szerintem nem fogják őket kevésbé szeretni, mint a tesókat, viszont a családokat hozzásegíti egy „álom” (mert ugye kinek mi az álom) megvalósításához.

Már csak egy hiányérzetem van az egésszel kapcsolatban, ehhez pedig Fekete Károly püspök úr gondolatait hozom ide: a házasság hete nemcsak a házasságról szól, hanem a keresztyén házasságról. A házasságban „helye van a hitnek, amely megszilárdítja az elköteleződést.” 

Sajnos nincsenek adataim, hogy a 62 ezer házasságból hányra kaptak áldást templomi keret között, de jó lenne, ha minél többeknek fontossá válna. A lehetőség adva van, tárt karokkal és örömmel várják a lelkészek, papok, gyülekezet vezetők a házasodni készülőket. 

Legyen újra érték ez a három szó (ne a kisgazdák hármas jelszavát lássuk benne, hanem külön-külön tartalmában értéket képviselő fogalmakat): Hit, Haza, Család! Kiegészítésként pedig kerüljön oda a Becsület, hogy ne mindig a papíron legyen hangsúly, hanem legyen súlya az emberi szavaknak.

„Ellenben a ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig ezen túl megy, az a gonosztól van.” (Mt 5,37)