Megéri-e megvenni egy nagyon drága kórházi készüléket, ha csak évente egy embert mentünk meg vele? Megvesszük-e a kicsit drágább biciklis sisakot, ha egy ezrelékkel javítja a túlélési esélyünket? Ezekre a kérdésekre csak úgy lehet választ kapni, ha árcédulát ragasztunk egy megmentett emberi életre. Mint sok kutatási kérdésben, itt sincs pontos válasz, több megközelítés is létezik. 

Mennyit ér egy emberélet?  g7.

"Egyfelől megközelíthetjük a kérdést úgy, hogy egy ember élete annyit ér, amennyit ő gondol róla. (...)  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy megnézik, átlagosan mennyien veszik a drágább bukósisakot, mennyien költenek légzsákra vagy mennyivel kérnek több bért egy veszélyesebb munkáért." 

"Egy másik megoldás, (...) ha megkérdezik, hogy egy picivel nagyobb életveszélyt mennyi pénzért hajlandóak elfogadni." 

"Végül úgy is megállapíthatjuk az élet értékét, hogy lebontjuk évekre. Így tehát nem azt határozzuk meg, hogy összességében egy élet mennyit ér, hanem azt, hogy mennyit ér, ha egy évvel meg tudjuk hosszabbítani valaki életét."

"Ennek egy továbbfejlesztett verziója, hogy az életéveket minőséggel is felruházzuk, tehát egy egészségesen eltöltött év többet ér, mint egy kómában töltött év."

"Ez utóbbi két módszer egyértelműen megkülönbözteti az időseket és a fiatalokat. Egy idős embernek alapból kevesebb a várható megmenthető életéve, mint egy fiatalnak. Azonban ez nem is titkolt célja a módszer megalkotóinak, mivel abból indulnak ki, hogy a legtöbb ember, ha választhat, inkább egy gyereket mentene meg, mint egy nagyon idős embert. (...) Ha viszont a fogyasztói szokásokat nézzük, akkor ennek épp az ellenkezőjére jutunk. Az évek előrehaladtával különböző okok miatt az emberek általában egyre többet költenek a biztonságra. Viscusi tanulmányában látható, hogy ezzel a módszerrel az jön ki, hogy egy 60 éves többre értékeli az életét, mint egy 20 éves." 


Miért is "forintosítják" az emberi életet? 

Amikor egy harctéren válogatni fognak sebesült katonák, esetleg civilek között, hogy kit érdemes még megmenteni. Kit lehet meggyógyítani és a belefektetett pénzt megmenteni. Kit kell hagyni a sorsára. 

A nagy baleseteknél, ahol szintén döntéseket kell hozni a beavatkozás sorrendjéről. Kit lehet nagy valószínűséggel visszahozni az életben és milyen áron. 

Vagy ha bekövetkeznek a katasztrófák, balesetek, akkor milyen kártérítés jár egy megnyomorodott embernek. Azt mesélik ügyvédek, hogy a kártérítési perek Nyugaton nem csak arról szólnak, hogy egy megváltozott munkaképességű ember számára jó sok pénzt kivegyenek a rendszerből. Hanem az a cég, vállalat, ember, aki felelős a kárért, az megváltoztassa a gyakorlatát és mindazt ami a kárhoz vezetett. Philadelphiában, a Delaware folyón kacsahajó-tragédiában elhunyt két magyar diák. A szüleiknek és a baleset károsultjainak sikerült igen magas összegű kártérítést kifizettetni. Beárazták a diákokat. De ezt a hajókat üzemeltető cég biztosítója fizette ki. Akik kötelezték a céget a biztonságosabb üzemeltetésre. Megváltoztatták a hajók menetidejét, útvonalát. 

Gondolhatunk arra is, hogy a különböző extrém sportokat űzőket is beárazzák a biztosítók. Milyen eszközökkel és mennyiért lehet életet menteni, ha olyan körülmények közé kerülnek. A magas hegyekben mászókat olyan 6000 méter felett talán már nem is biztosítják. (így olvastam)

Egy országnak mennyit érnek a polgárai? "A Német Szövetségi Köztársaság (NSZK) több mint egymilliárd márkát fizetett 1968 és 1989 között a Nicolae Ceausescu vezette kommunista Romániának azért, hogy jóváhagyja az erdélyi szászok és a bánsági svábok kitelepedését. ... Az NSZK eleinte 1800 márkát fizetett minden háziasszonyért, kiskorúért, képesítés nélküli személyért, 5500-at minden egyetemistáért és csaknem 11 ezer márkát minden felsőfokú végzettségű kivándorlóért. 1970 után képesítéstől függetlenül mindenkiért 8000 márkát fizetettek." 

Itt van ez a Himnusz ügy is. Szlovákiának mennyit érnek a magyar nemzetiségű állampolgárai? Ez most kiderül. Ez a cikktől most kicsit eltérés. De hát az vesse rám az első követ, aki az ilyen időkben kicsit ne érezne valamit.

Azonban az eredeti cikk arról szól, mennyit ér egy emberélet? Mennyit lehet az életben tartására, képzésére, gyógyítására, kezelésére fordítani. Ha dönteni kell, akkor mi alapján kerül előnyös helyzetbe valaki? Mennyire értékeljük magunkat?  Nem azért, mert nagyképűek vagyunk. Nem buheráljuk az autót. Kicseréltetjük a féket időben. Megvesszük a jobb gyerekülést, vízálló téli cipőt. Megcsináltatjuk a fogunkat időben. Jobb vitamint veszünk, ami rendesen felszívódik. Jobb élelmiszert. Csupa olyan dolgot teszünk, amivel a jövőben egy picit jobb esélyeink lehetnek vagy jobb életminőségünk.

Csak így magamnak mondom, de meghallhatja más is. Mennyit érünk? Isten is beárazta. Jézus élete = életem.