„Május 7-ig lehet gyűjteni az aláírásokat a Székely Nemzeti Tanács által indított, a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezéshez. Jelenleg azonban a szükséges egymillió aláírás alig tizede van még csak meg. A kezdeményezés célja, hogy az EU kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje az őshonos kisebbségek által lakott, a többségi állam által sok esetben hátrányosan megkülönböztetett régiókat.”

Dr. Tárnok Balázs: Rosszul áll a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés – Mandiner.hu, 2020. február 18.

Egy újabb európai uniós polgári kezdeményezésről hallani aggasztó híreket. Miközben az Unió egyik legaktuálisabb kérdése az új költségvetési ciklus körüli huzavona (egyik legfrissebb mai cikk), egy hasonlóan fontos gazdasági kérdésről jóval kevesebb szó esik. De ennek a gazdasági jellege mögött kultúrális-identitásbeli rejlik.

Tavaly sikerrel gyűjtöttek össze több, mint egymillió aláírást az európai őshonos kisebbségek jogvédelme érdekében. (A Reposzt is többször foglalkozott a témával). A gát átszakadt, a munkát elkezdték és bár sokáig fog tartani, de valami végre elkezdődött.

Korántsem áll ilyen jól a szénája egy hasonló célú, de nem jogvédelmi, hanem gazdasági kezdeményezésnek. Miről van szó?

Arról, hogy Románia uniós csatlakozása óta alig jutott a kohéziós alapból fejlesztési támogatás a Székelyföldnek. Amíg Nyugat-Európában az őshonos kisebbségek régiói nem élveznek gazdasági hátrányt, sőt ellenkezőleg – lásd pl. Katalónia esetét, addig Románia a fejlesztési pénzek elosztását bizonyíthatóan az etnikai diszkrimináció eszközéül is használja.

„2013-ban a román többségű Brassó megye 20 százalékos GDP-növekedést produkált, ezzel szemben a magyar többségű Kovászna csak két százalékkal fejlődött. A Romániának juttatott uniós támogatások ellenére tehát Székelyföld gazdasági lemaradása nem csökkent, sőt, Bukarest kisebbségellenes politikát finanszírozott a brüsszeli büdzséből.” – írja Dr. Tárnok Balázs. Hasonló helyzetben vannak a dél-szlovákiai magyarok lakta régiók is.

Az aláírásgyűjtés helyzete aggasztó. A szükséges egymillió aláírásnak eddig egy tizede sem gyűlt még össze és a határidő vészesen közeleg: május 7.

Ha nem kérdés, hogy támogatja-e a kezdeményezést, itt írhat alá, ha hezitálna, akkor érdemes ezt átfutnia. A tét óriási. A polgári kezdeményezést egyszer már elgáncsolták, jelenleg pedig a román nacionalisták szurkolnak, hogy megismétlődjön a kettős állampolgárságról szóló népszavazás érdektelenségbe fulladása. Kizárólag rajtunk múlik, hogy egy újabb nemes ügy érdekében folyhat-e tovább a munka. Az aláírás ingyenes, a tét a lét.