A magyar média egy jól körülhatárolható része 2016. október 30. óta foglalkozik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztető kampány egyik szereplőjével. Azt állítják, hogy az egyik plakáton szereplő tizenéves szabadságharcos fotója nem Dózsa László színész, rendező, érdemes művészt, hanem Pruck Pált ábrázolja. Az összehangolt, ugyanakkor korszakismeretet, történész-szakmai megfontolásokat nélkülöző támadásra az 1956-os Emlékév kormánybiztosaként az alábbi nyilatkozattal kívánok reagálni.

Schmidt Mária kormánybiztos nyilatkozata - magyarforradalom1956.hu

Történelmünk során sokféle csatát, küzdelmet, háborút vívtak már. Íjjal, számszeríjjal, szablyával, karddal, puskával, gépkarabéllyal. Fájdalmas, legtöbbször halálos sebet ejtve az ellenfélen, ellenségen. Ma pedig különös módon, egy ártatlannak tűnő fényképpel folyik a harc. Ám éles fegyver ez is, mely az emlékezést győzelemre juttatja, vagy megingatja.

Elszánt és fáradt arcú, kezeit ősszel zsebre dugó tizenéves srác. Ikonikus. S mint ilyen alak, tulajdonképpen bőven elférne névtelen hősként is emlékezetünkben. De nem lehet névtelen, sőt két név is körüllengi. A 14 évesen tiszta szívvel harcoló, majd saját kivégzését túlélő, és a tömegsírból kimentett Dózsa László színészé, és az akkor 15 éves, köztörvényes bűnözőként a forradalom tisztaságának lejáratására később kiválóan alkalmas Pruck Pál. Hatalmas kontraszt. 

Schmidt Mária kormánybiztos érvelésében ugyanaz a gondolat bukkan fel, ami bennem is megfogalmazódott vidéki, kis lelkészi hivatalom asztalánál üldögélve: miért nem volt Pruck Pál ellen hadjárat a forradalom leverése után? Hogyan úszhatta meg a megtorlást akkor, amikor mendemondák, szóbeszédek és kínzások árán gyűjtött hamis vallomások is megmozgatták a gépezetet? Hogy-hogy nem volt következménye annak a fotónak Pruck életében? Nagyapám testvéréről nem készült egyetlen külföldi újság számára sem fotó, mégis fogai nélkül hagyta el a verőlegények nem éppen nemes társaságát. 

1848-49 kapcsán ott van az utókort állásfoglalásra késztető kérdés: Kossuth vagy Görgey? 1956 kapcsán pedig azzal a kérdéssel találta magát szembe az utókor alig két emberöltő múltán: Dózsa vagy Pruck? Remélem, igaz válaszhoz jutottunk mindannyian kormánybiztos asszony sorai nyomán.

Dózsa László és megannyi fiatal srác küzdött egy megszálló hatalom tankjai és saját népük soraiból az ellenséget kiszolgálók ellen. Ne engedjük a hősiességet, tisztaságot és függetlenség igyekezetét megingatni manapság, amikor a népünk erejét megmutató 1956-os forradalmat szovjet utódok egy kísérletté kívánják alacsonyítani!

Leverhették, de el nem vehetik forradalmainkat és szabadságharcainkat.

Hozzászólások