Nem szeretném védelmembe venni, azokat, akik pocskondiázásban, és mások leköpésében látják a szabad vélemény nyilvánítás lehetőségeit. Én magam sem érzem, hogy ez jó megoldás lenne. De... 

 Amikor az okos bajt lát, elrejtőzik sefatias.blog

"Aztán az a kormány, amely nem mert megjelenni a nyilvánosság előtt, kiküldte az emberek közé ezeket az egyházi vezetőket, akik szembetalálkoztak azzal a néppel, amely évek óta szenvedő alanya annak a közbeszédnek, amelyben pocskondiázzák, leköpdösik, és más módokon alázzák őket (Lásd Bayer Zsolt és Németh Szilárd beszédeit) A kérdésem a következő Szenn Péterhez, Huszár Pálhoz, és Gér Andráshoz: Mi keresnivalójuk volt az egyik legnegatívabb megítélésű kormány megalakuló ülésén?"


A három ember a Magyarországi Református Egyház szolgálattevői, ha úgy tetszik.   Azt bátran kijelenthetjük, hogy a tüntető, feltüzelt, felhergelt emberek, a tömeg, nem ismerték az identitásukat. Ilyen módon máris problémás az író azon állítása, miszerint reformátusként hozzádörgölőztek a negatív megítélésű kormányhoz és ezért történt. Valószínűsítem, ha ismeretlen Szocialista, LMP-s, Jobbikos jön ki, őket is megtámadták volna. A tömeg lelkiállapota ilyen.

Ettől kezdve okafogyott minden magyarázkodás arra nézve, hogy valamilyen agyafúrt, kigondolt, kiművelt, logikus fricska lett volna. Egy egyszerű tömegben megélhető közös (erős szóval, némi túlzással) lincshangulat. Ezt kár volt bármilyen magyarázattal is mosdatni.

Mert ilyen logikájú magyarázatokkal nap, mint nap találkozunk egyéb erőszakos esetekben. Megerőszakolnak egy hiányos öltözetű lányt. - Nem támogatom az erőszakot, sőt elítélem, de... miért volt ott, olyan későn, italosan, lengén öltözve stb...

Bármiféle indokkal magyarázni azt, ami történt nem lehet. Azt lehet mondani csak, nem alázhatsz meg senkit. ÉS NINCS DE.

Miért mentek oda? Valószínűleg meghívás alapján, mint az összes többi bármilyen pártszimpátiájú, vallású, vallástalan ember. Ők éppen nem legitimizálnak senkit.

De pl. Szenn Péterről és a Horvátországi magyarokról, reformátusokról vajon mit tud a blog írója? Öt gyerek? Ott is élnek magyarok? Nem ölték meg őket a délszláv háborúban Szentlászló, Eszék ostromakor, Laskó, Karancs, Kopács, Bellye lerohanásakor? Ahonnan sokan egy szál ruhában menekültek. Ahol ott hagyták főni a fazékban az ételt és ugrottak az autóba az irataikkal és némi készpénzzel. Az ottmaradtakat a szerbek terrorizálták. Kirabolták és élvezettel kényszerítették őket, hogy árulják el egymást, értékeit és akkor őket békén hagyják. Ahol előszeretettel verték meg a papokat is, gyújtották fel a templomokat. Beköltöztek a kníni szerb menekültek és sokan mások a házaikba.

Ebben az időben Tabajdi Csaba, szocialista politikus volt az utolsó ember abból a fertályból, aki foglalkozott még a határon túli magyarokkal. Utána néma csend, vagy erős visszaesés a fideszes kormányzat megjelenéséig. Ők támogatást nyújtottak a kifosztottaknak és megalázottaknak. Ilyen egyszerű ez. Ők másképpen gondolnak az Anyaországra. Nekik fáj a széthúzás. Ők büszkék akarnak lenni erre az országra és az itt élő emberekre.

Véleménye lehet a cikk írójának a keresztyénekről és bármiről. Lehet neki szimpatikus valaki vagy utálatos. Ne kenje el ebben az egyértelmű helyzetben, negatív véleménye alapján, azt ami rossz. Ne relativizáljon. Ne kezdjen kétes magyarázatokba.

Mondja ki egyértelműen. Nem szeretem a kormányt. Nem szeretem azokat, akiknek bármilyen közük van hozzá, akárcsak egy közjogi eseményen is részt vesznek. Azt is. Nem szeretem, ha valakit megaláznak. A kettő nem fogja egymást kizárni.

Mert azt érzem a szavaiból, hogy megérdemelték. Miért voltak ott? Ha azt mondja, azért történt mindez, mert ott voltak ahol nem kellett volna, akkor tulajdonképpen egyetért a megalázással, hiába állít mást és virtuálisan leköpi őket ő is. Természetesen névtelenül.

"A kommunisták nem titkolják nézeteiket és szándékaikat. Nyíltan kijelentik, hogy céljaik csakis minden eddigi társadalmi rend erőszakos megdöntésével érhetők el." Marx is így kezdte. százmillió ember érezte a mondatok gyilkos hatását. Akkor még nem beszéltünk az afrikai, örmény, zsidó, rohinga és egyéb népirtásokról.

A következő hangjátékból ajánlom a 7,10-8.00 -ig.

 

Soós Szilárd

Hozzászólások