Galsi Árpád elárulta: a kiadónak korábban került már keze ügyébe olyan gyermekbiblia, amely szerintük zseniális volt, mégis megbukott Jézus-ábrázolása miatt. A Nagy családi gyermekbiblia azonban átment a rostán, noha a Jézust ábrázoló rajzok ebben sem hagyományosak. „Ez a Jézus kicsit Javier Bardem-es (J. B. spanyol színész – a szerk.), kicsit macsós, de barátságos.

A képzelet angyalszárnyán - parokia.hu

Advent ideje sűrű szolgálattal és némi vásárlással telik. A szokásos nagybevásárlás mellett bolt-túrákon nem veszek részt. Profán oka van ennek: nincs időm rá. Az online vásárlás egyébként is megoldja ezt a problémát. Késő este is böngészhetek, valamint a házhoz szállítást éppen akkorra lehet időzíteni, amikor a hivatalban "tengődöm"... Praktikus és gyors. Nemcsak filmek, játékok, ruhák, hanem szorult helyzetben még gyermekbibliák is beszerezhetőek így. Egy kérdés marad "csupán": melyiket válasszam? 

Több szempont figyelembevételével dönthetünk. Befolyásolhat a kiadvány mérete, ára, nyelvezete, a papír minősége, no és az illusztráció. Kinek a pap, kinek a papné. Egyikünknél emez, másikunknál amaz a döntő. Nekem az illusztráció a gyengém. Bizony előfordul, hogy azért nem választom azt a könyvet, mert nem tetszenek a képek. Számtalan oka lehet annak, amiért nem találjuk megfelelőnek a képeskönyvet: gagyi, aránytalan, elnagyolt, harsány színekkel teli, kidolgozatlan, mesterkélt, unalmas, zord, hiteltelen, komor, bárgyú...

Főként az Újszövetség esetében élesebb az illusztráció kérdése. Jézus személye miatt válik a képi ábrázolás hangsúlyossá, hiszen Ő Isten Fia. A gyerekek részéről is gyakran felvetődik a kérdés: milyen volt Jézus? Mivel semmiféle kép vagy leírás nem maradt fenn ezzel kapcsolatban, így az az őszinte válasz, hogy nem tudjuk. Nem bizony, mert a testet öltés ellenére sem a külseje volt a lényeg! Csak nekünk, embereknek fontos az, hogy ki hogyan néz ki, milyen külső jegyei vannak. Szeretjük, ha valaki megnyerő. Mondjuk, mint Javier Bardem. Macsós, de barátságos. Ez ma fontos külső-belső érték. 

Egyébként, ha mindent figyelembe veszünk, akkor némi információnk mégiscsak van Jézus külsejével kapcsolatban. És az nem Javier-es! A beteljesedett próféciák szemszögét figyelembe véve, az Ebed Jahve énekek alapján kijelenthetjük, hogy Jézus nem rendelkezett megnyerő és vonzó külsővel.

"Mint vesszőszál sarjadt ki előttünk,
mint gyökér a szikkadt földből.
Nem volt neki szép alakja,
amiben gyönyörködhettünk volna,
sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna.
Megvetett volt, és emberektől elhagyatott,
fájdalmak férfia, betegség ismerője.
Eltakartuk arcunkat előle,
megvetett volt, nem törődtünk vele.
Pedig a mi betegségeinket viselte,
A mi fájdalmainkat hordozta.
" (Ézsaiás 53,2-4a) 

Tudom-tudom, ezzel nehéz lenne családi Bibliát eladni...  Ellenben a Nagy családi gyermekbibliát korszerű illusztráció jellemzi. Jó lapozgatni. Kedvez azoknak, akik inkább nézegetni, és nem olvasni szeretnek, illetve azoknak, akik inkább még csak nézegetni tudják, mert nem tudnak olvasni. A képes Bibliák önmagukban semmit sem érnek, hiszen, ha nem olvassa valaki fel a történetet, vagy nem mondja el, hogy a történet mely pillanatát ábrázolja a kép, magától nem fog rájönni a gyermek. Ahogy a hit szempontjából önmagukban a szegények Bibliájának tartott freskók sem érnek semmit. Mint dekorációt nézheted, de magyarázat nélkül, pusztán a kép nem fedi fel az ábrázolt valóságot. A családi Bibliához valóban elengedhetetlen a család. Feltétlen szükséges, hogy a könyvet kézbevevő gyermeket a szülő ölébe vegye, és neki elolvassa a történetet. Legalább azt a minimalizált történetet, ami ebben a kötetben megtalálható. Erre a sok-sok dolog közepette igenis juthat(na) idő.