„Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét Magyarországon – a köztársasági elnök felesége védnökségével, az elmúlt években minisztériumi támogatással és a közmédia csatornáin népszerűsítve. Ennek apropóján a mondjigent.tasz.hu oldalunkon 10 napon keresztül neves magyar írók segítségével mutatjuk be, hogy számos olyan magyar állampolgár van, aki nem házasodhat a szerelmével, számos, szeretetben és gazdasági közösségben élő párt nem véd a jog, és számos olyan család van, akit a magyar állam hivatalosan nem tekint családnak. 

 Házasság? Liberális jogvédők rárontottak Áder feleségére valasz

Az, hogy a házasság isten ajándéka-e, hitbéli meggyőződés kérdése. Az állam által jogszabályokban elismert házasság azonban egy polgári jogi szerződés. Az állam határozza meg, hogy milyen jogokat és kötelezettségeket biztosít a házasságot kötőknek, illetve azt is, hogy más, alternatív együttélési formákat milyen jogokkal és kötelezettségekkel ruház fel. A hatályos magyar szabályozás és gyakorlat hátrányosan különbözteti meg az azonos nemű párokat és azok gyerekeit, a transzneműeket és azok családját, az alternatív együttélési formát választókat és azok gyerekeit, a gondokság alatt állókat, valamint azokat a magyar állampolgárokat, akik harmadik országbeli polgárral szeretnének házasságot kötni. Bagyinszky Ferenc: Mondj igent – a diszkriminációmentes házasságra!  mondjigent.tasz.hu


 

Végigolvastam az írók munkáit.mondjigent.tasz.hu/ Némelyik nagyon jó írás. Valóban megpróbálnak megközelíteni egy-egy helyzetet. Némelyik tragikus,. Némelyikről meg nem tudom eldönteni, hogy mit keres a házasság heti sorozatban. Ennyiben is maradnék. Megmondták. Megírták. Elolvastuk. Picit szorítunk a fogyatékos párnak. Az élettársi civódást, kínlódást nézve lesznek kérdéseink. Homoszexualitásról már annyi szó volt, hogy Dunát lehetne rekeszteni vele. Tragikus transzneműek élete rémálom. A külföldi pár felé való vizsgálódásról nem is tudom mit gondoljak. Ismeretségi körömben, látókörömben többen is voltak, akik pénzért, jó szívűségből, vagy naivitásból házasodtak. Általában az első adandó alkalommal le is léptek, mikor megvolt az állampolgárság. Természetesen vannak, akik mai napig együtt élnek boldogan. 

Engem nem is zavarnak ezek az írások, vagy maga a téma sem. A lehetőség szabadsága, a vágy arra, hogyha akarnám megtehetném hatja át némelyiket. Nem biztos, hogy akarom, de ha akarnám... Van egy másik szempont is, a jogi, öröklési, gyámügyi vonatkozás. Újra akarják fogalmazni a társadalmi szerződést.

"Szerintünk az állam által biztosított házasság intézményének és az ehhez kapcsolódó gyakorlatoknak kellene alkalmazkodniuk és kiszolgálniuk a társadalmi változásokat és az állampolgárokat, nem pedig fordítva."  

Ki kell szolgálni a társadalmi változásokat. Na ez egy fontos és árulkodó mondat.

Ilyen nagymértékű a társadalmi változás? Van rá valamilyen felmérés? A válások száma nő. Egyre több az élettársi kapcsolat. Ez tapasztalat. Ehhez alkalmazkodnia kell valaminek. Most, hogy szabadabban mozognak az emberek, egyre többen bújnak elő és megmutatják a másságukat? Eddig is ennyien voltak, vagy ez egy öngerjesztő folyamat? A példákon felbuzdulva mások is mások akarnak lenni? Előfordulhat, hogy a társadalmi változások olyan mértékben helyezik át a kritériumokat, hogy az új kritériumok is társadalmi változásokat generálnak? Nem fordulhat elő, hogy valakik ezt örömmel látják, sőt örömmel pénzelik is, ha jó kis kalamajkát lehet ezzel okozni, majd a társadalmi változásokra, vágyakra fogják?

De valóban ki kell szolgálni a társadalmi változásokat? Értem, hogy alkalmazkodni kell az emberekhez. De ez szerintem igen szerencsétlen fogalmazás. Gondolhatunk arra, hogy ha igény lenne a társadalmi változások alapján a nyilvános kivégzésekre, akkor érdemes lenne befektetni egy jó kis guillotine-ba.

Régebben azt mondtuk, hogy a szexen és a teológián kívül nem sok érdekes dolog van. Az ösztön és felettes én. E kettő harcban áll. Ezért mégiscsak minden hitbeli meggyőződés kérdése. Az a folyamat, ami most zajlik pont ezt mutatja. Nincs hitbeli meggyőződés. Mindenki azt csinál amit a jutalomközpontja pici örömmel jutalmaz. Ez a társadalmi változás zajlik most. Ezt kell kiszolgálni. Ennek borítékolható a végeredménye rövid és hosszú távon is. Először beigazolódik a TASZ elmélete, majd az általuk leírt szükségszerű változás hosszú távon utoléri őket is. Elváltoztatja azt is. 

Ahogy Káin és Ábel történetébe beleláthatjuk a letelepedett földműves életmód és a nomád életmód összecsapását. úgy a mi korunkban az induvidulizmusba "szabadított" és  a kollektív "rabszolgasággal sújtott" egyén összecsapását figyelhetjük meg. Amennyiben a közös értékeket rabszolgaságnak értelmezzük. 

Most tehát semmi más nem történik, mint átállítják a történelem váltóját. A hit és vallás vágányát az enyészetnek hagyják, vagy a fémgyűjtőknek. Az új vágány még ismeretlen, de már nagyon lelkes. Ja, hogy az átváltáshoz csak pár ember kell? De a vonaton utazók mindegyike arra fog utazni. Hiába tiltakoznak már. A váltóhoz nem lett volna szabad nyúlni.

Én szeretem a családot. Nem mindig sikerül, nem mindig teljes. De család. A házasságot is szeretem. Férfi és nő között. Igen, nekem hit kérdése. Mit akar Isten. Jézus sem azt mondta, hogy megváltoztatja a törvényt. Azt mondta, hogy betölti! Részemről nem kell kiszolgálni a társadalmi változásokat. Azért mert az etalontól sokan eltérnek, még nincs igazuk. Akkor is így lesz, ha csak páran fogjuk ezt vallani és a többség téves úton jár.  Azért mert valami nekünk nem tetszik, nem szeretjük, a szabadságunk korlátjának érezzük, azért az még lehet igaz. 

Hozzászólások