A Brit Vöröskeresztnek jobban kellene reprezentálnia a társadalmat, amiben létezik. „Van egy rizikó, hogy egy a Grenfellhez hasonló diverz, sokszínű közösségben egy »brit« és »kereszt« szavakat a nevében tartalmazó szervezetet egy keresztény szervezettel kevernek össze” – panaszkodik írásában a Brit Vöröskereszt vezetője.

Nem tetszik a „brit” és a „kereszt” szó a Brit Vöröskereszt vezetőjének - mandiner.hu

Ha a vöröskeresztes vezetőnek a "British Red Cross" név kétharmadával baja van, hamarosan eljöhet az idő, amikor a közlekedési miniszternek az útkereszteződésekkel (= crossroads) gyűlik meg a baja? Az új illemszabály pedig egyenesen megtiltja a lábak keresztbe rakását, hogy a cross / kereszt szó mielőbb eltűnjön a maradék ó szigetlakók szájából, gondolkodásából? A keresztrejtvények új neve pedig agyafúrt négyzetháló lesz?

Sajnos olyan jeleket mutat a mai Európa, mintha örökölt fogalomtára túl keresztyén lenne polgárai számára. Mit is várunk az erőltetett érzékenyítésen keresztül esőktől?

A XXI. századi ember nem abban látja meggyengült eredményeinek okát, hogy elfordult tápláló gyökerétől, és hiányzik az áldás, hanem abban véli megtalálni az okot, hogy neve nem önazonos a mai szervezettel. Szinte látom, ahogy Ádám fia Miki (Mike Adamson) reggeli kávéja mellett vezetői összegzést tart:
- önkéntesek létszáma kipipálva,
- hatékony jelenlét még részben megvan, ez is kipipálva,
- apparátus bőven van, gyorsan leokézva,
- aha! itt a gond: nomen est omen.
  Tarthatatlan! Népességkeveredés és hitehagyás erősebb folyamatok, 
  úgyhogy a nemzet és vallás fölött óvatosan lapoznunk kell!
  Egyenlőre csak blogolgatva jelzek, adminisztratív módon később változtatok...

A vallási különbségekből eredő arculat korábbi századokban is okozott fejtörést a Vöröskeresztnél. Ezért jött létre a Vörös Félhold, Vörös Kristály, Vörös Oroszlán és Nap. Ám jelenleg a probléma gyökere onnét ered, hogy Európában már nem lehet homogén tömbökben gondolkodni lakosság tekintetében sem. Ráadásul megszűnt a többséggel szemben gyakorolt kisebbségi türelem is. A lakossági arányok megfordulása az európai fővárosokban pedig már elkezdődött.

A felmerült probléma-látó gondolatra egyenlőre csak egy válasz bújik elő: Vörös Semmi. Lehet, hogy ez nem is lesz annyira meglepő? Hiszen Európa uniós zászlaján is a semmit ölelik körbe a csillagok!

 

Ui: Jó, hogy a vörös szóval (red) még nincs baj! Addig is mi, nemzetekben gondolkodó keresztyének asszociálhatunk a vér színe alapján Krisztus KERESZThalálára...