Az amerikai külügyi közlemény megjegyzi, hogy Ahmed H. részt vett 2015 szeptemberében a magyar-szerb határnál lévő Röszke közelében a rendőrség és a menedéket kérők összecsapásában, amit szélesebb értelemben véve terrorizmusnak minősítettek. Sürgetik a magyar kormányt, hogy „független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson” a Röszkénél történtek ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét. „Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd” az ügyet – olvasható a közleményben, amelyben teljes névvel szerepel a szír férfi. (MTI) 

Aggódik a röszkei megafonos Ahmed H. elítélése miatt az USA - mandiner.hu

 

Múlt héten írtam erről, mármint Obama égéséről Kuba és az emberi jogok ügyében, erre tessék, egy hét nem múlik el úgy, hogy a búcsúzó Obama-külügy ne tenne egy újabb, teljesen felesleges és értelmetlen nyilatkozatot, most éppen Magyarország és a területére betörő, éppen ezért első fokon tíz év fegyházbüntetésre ítélt Ahmed H. ügyében. Tényleg a nyúl viszi a vadászpuskát. Gratulálunk és köszönjük, azért annyira jól mégsem szórakozunk. 

 

Nézzük csak, miért ítélték el nevezett urat: Az index szerint  „a terrorcselekmény az ő esetében a vád szerint abból állt, hogy erőszakkal próbálta a rendőrséget (egy állami szervet) kényszeríteni arra, hogy engedje be Magyarországra a szerb oldalon feltorlódott tömeget. A 40 éves férfit azzal vádolták, hogy megafonba beszélt, rázta a kordont, megdobálta a rendőrsorfalat, és az elsők között lépett illegálisan Magyarország területére, amikor áttört a tömeg.”

Egyébként Ahmed H. simán bejöhetett volna Magyarországra, sőt, az Európai Unióban is szabadon mozoghatott, lévén tíz éve Cipruson élt. 

Rejtély, miért kellett mégis rácsot ráznia, rendőröket dobálnia, fenyegetőznie, a határon álló tömeget hergelnie.  Ja, hogy a családja 2015-ben érkezett volna Európába a balkáni útvonalon keresztül. És hogy csak nekik akart segíteni, ezért csatlakozott hozzájuk.

Minden olyan életszagú minden ebben a történetben.  

Azt pedig már végképp nem tudom eldönteni, hangosan nevessek-e, vagy csak mosolyogjak egy jót, amikor a védelem álláspontját olvasom az előbb idézett index cikkben: A védelem többek között azon a lényeges ponton próbálta támadni a vádat, hogy szerintük Ahmed H. nem követelt semmit a rendőröktől, nem adott ultimátumot, amiket mondott - például, hogy "we want to go" és "five minutes" - azok csak kifejezések. Márpedig ha nem fogalmazott meg követelést, akkor nem áll meg a terrorcselekmény Btk-beli definíciója - érvelt a védőbeszédben Sebők Balázs.

Szóljon, aki érti: „Nem követelt semmit a rendőröktől.” „Azok csak kifejezések.”

Azt azért mindnyájan tudjuk, hogy mindazért, amit Ahmed H. tett Röszkénél, a közel-keleti arab országok ennél sokkal, de sokkal súlyosabb büntetést szabtak volna ki rá. Illetve mégse: valószínűleg szitává lőtték volna a határon. És ugyanez a helyzet az Egyesült Államokban is, és a világ számos pontján, nagyon helyesen. 

Érdemes egyébként megnézni „A szabadság határai” című amerikai filmet. A film az amerikai illegális bevándorlók életét járja körül, a Bevándorlási Hivatal munkatársainak, szövetségi ügynököknek a munkáján keresztül. Az egyik szereplő egy muszlim tinédzser lány, akinek egyetlen bűne, hogy az iskolai dolgozatában nem elítélően beszélt a 2001-es terrortámadás elkövetőiről. A lány családját felkeresi az FBI, majd arra kényszerítik a családot, hogy döntsenek: vagy az egész családot kitoloncolják, vagy csak a lányt és édesanyját – ebben az esetben öccse és apja maradhatnak…- de valakinek mennie kell, mert az, amit leírt, megengedhetetlen  - a szólásszabadság hazájában!

Kubában és mindenhol felemeljük a szavunkat az emberi jogokért – de hát kínzótáborotok vagy Guantanamón!  

Én egyébként szeretem az Egyesült Államokat. Nagyon is. Éppen ezért vagyok szomorú, amikor a még regnáló amerikai kormányzat ilyen nyilatkozatokat tesz. Ártalmas, felesleges és igazságtalan, különösen az amerikai gyakorlat fényében. 

Árt magának az Egyesült Államoknak, mert lejáratja a világ előtt. Mindig elképedek, amikor Magyarországon sokan –főleg egyébként jobboldaliak- az Egyesült Államokat agresszornak, diktátornak állítják be, holott az Egyesült Államok „diktatúrája” és „agressziója” –mindenféle cinikus nagyhatalmi megnyilvánulása ellenére- meg sem közelíti a valódi agresszorok és diktátorok viselkedését. Ám még néhány ilyen kioktató nyilatkozat, szándékosan elferdített hír, tudatosan félremagyarázott mondat, és ne csodálkozzon senki, ha a szélsőséges, esetleg Amerika-ellenes kirohanások itt is megsokasodnak. 

Annál is inkább, mert az emberi jogok ügye –amire a nyilatkozat végső soron hivatkozik- valóban fontos érték. Azt ténylegesen védeni kell. Nem pedig feláldozni egy nyilvánvalóan védhetetlen ügy oltárán. 

Hozzászólások