Látványos folyamatok alakítják át az üzleti világot, ezek egyike, hogy elsöprő erővel megérkeztek az etikus, a zöld, társadalmilag felelős és hasonló nevű (SRI – Társadalom- és Környezettudatos Befektetések, ESG – Környezet, Társadalom, Felelős Vállalatirányítás) befektetések. Ilyesmik elég régóta léteztek sokféle formában, de eddig leginkább érdekes részpiacot jelentettek csak a jólelkű befektetőknek, skandináv nyugdíjalapoknak, akik hajlandóak voltak akár némi hozamról is lemondani, hogy biztosan jó ügyet szolgáljanak. 

  2020: És a cégek totál etikussá válnak index.

Mára ez több okból is megváltozni látszik. Az elmúlt pár évben rendesen felpörgött a felelős pénzek piaci részesedése, 2018-ban már bőven több mint 30 billió dollárt kezeltek ilyennek mondott módon, a 2016-os szinthez képest több mint harmadával többet. Vagy a Verizon év elején kihozott egy „zöld” kötvényt egymilliárd dollárért, a befektetők pedig teljesen megőrültek, képletesen értve egymást taposva próbáltak bevásárolni belőle. Hamar készülni is kezdtek a következő körre, ha csak ez kell a népnek.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy ezen pénzek mind tényleg teljesen jó ügyeket szolgálnak-e, az viszont igen, hogy lelkesedés töretlen, kitartó növekedésre lehet számítani. A Bank of America szerint a következő két évtizedben még 20 billió dollár fog ideáramlani, ami nagyjából az S&P500, az 500 legmeghatározóbb amerikai cég mostani értékével egyenlő. De mi történik itt, megjavultak az emberek?


Alapvetően a nyakunkba öntötték az új észlelési, távközlési rendszerek a föld változásának folyamatait. Az előző generáció nem feltétlenül rosszabb és felelőtlenebb emberekből áll. Egyszerűen most már nehezebb nem észrevenni az új technológiáknak köszönhetően mindazt, ami történik. Tengerszint emelkedés, erdők pusztulása, pusztítása, gleccserek olvadása. Ma egy szülést végignézhetünk online, vagy akár azt is, hogy a fehérfejű rétisas üregi nyulat emészt. Nincsenek titkok. Megnézem a csillagfényes éjjel a karórámon az időt és ha figyeltek, akkor a figyelők előbb tudják mennyi, mire az agyam tudatosítja. 

A vállalatok, gazdasági résztvevők nem mehetnek el így az észlelt gondok mellett. A befektetők, tulajdonosok is érző lények, akik hatással vannak a gazdasági folyamatokra. Ha a kisnyuszi fehér bundája szürkül, akkor gazdag anyuka rosszul érzi magát a kabrióban és felveszi a telefont és utasít a környezettudatos befektetésre. De cinizmuson kívül, valóban kezd a környezettudatos gondolkodás teret nyerni. Ez a gazdaságban billiárdos tételeket érint. Aki most lép, az marad jövőre is hiteles a befektetők között. A vállalatoknak minimum hamisítani kell, vagy manipulálni a jelentéseiket, de lassan inkább reagálni is az új igényekre. 

Az etikus befektetés azonban még nagyon gyerekcipőben jár. Míg nagyvállalatok el tudják hitetni az emberekkel, hogy velük minden rendben, addig azért a baj mértéke nem csökkent. Ugye mi emberek nem akarunk lemondani a nagyvállalatok termékeiről, amelyek nekünk kényelmes életet adnak. De szeretnénk környezettudatosnak gondolni magunkat és annak látszani. Így elfogadjuk a vállalatok hamis manipulációit, mert így a felelőség már nem minket terhel. Nekünk nem kell tudni a folyamatokat, csak el kell hinnünk amit mondanak. És igen, néha így is van, mert nem értünk hozzá. Példaképpen hozott BP (talán British Petroleum néven ismerősebb) olajcég előző évben is mekkora áldás volt a természetnek, esetleg hogy a Phillip Morris dohánycég hogy tett meg tavaly is mindent "egy dohányzásmentes jövőért". Itt érezzük, hogy sántít valami. Az autók meg oxigént engednek ki, és minden élet egy kipufogó bűvkörében akar élni. Az elektromos fogyasztókról már ne is beszéljünk, mert azok is szennyeznek, csak szerencsénkre nem itt, hanem ott. Az meg kit érdekel.

Egy kicsit sajnálom azt, hogy a valóban etikus és az etikus álarc mögött tartózkodó gazdaság és emberi elképzelések még az emberi önző természetnek megfelelően sokáig fognak megzavarni bennünket. Ez egy élethosszig tartó küzdelem. Soha nincs vége. 

Az új év első napján a megkülönböztetés tudományára kell felhívnom a figyelmet. Meg kell tanulnunk megkülönböztetni, mi az ami rendszerszinten segíti a Föld ökoszisztémáját, benne az emberrel rendszerben maradni. Magyarul. Mi segíti Isten rendjét érvényben tartani, az ökoszisztémából önmagát is veszélyeztető módon kibújó embereknek?   

„Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre. 2 Korinthus 5,17